Pentru 1 din 100 de români adulți, școala online a copiilor a fost cea mai dificilă restricție în pandemie, mai greu de respectat decât purtatul măștii sau distanțarea socială – Sondaj IRES

1.119 vizualizări
Foto: © Konstantin Yuganov | Dreamstime.com
Un român din 100 a considerat școala online drept cea mai dificilă restricție din pandemie, mai greu de respectat decât restricțiile de circulație sau purtatul măștii, potrivit unui sondaj IRES, dat publicității vineri. Același studiu sociologic arată, referitor la vacanța de vară, că pandemia a temperat apetitul românilor pentru călătorii în străinătate.
  • Studiul a fost realizat în perioada 18-21 mai pe un eșantion de 1.341 de persoane și este declarat reprezentativ pentru populația adultă din România. El a urmărit să afle percepția populației privind măsurile de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, măsuri anunțate de președinte în data de 13 ani.

La întrebarea “Pentru dumneavoastră personal, care dintre restricțiile din perioada pandemiei a fost cel mai dificil de respectat?”, cei mai mulți respondenți au menționat purtarea măștii și restricțiile de circulație, dar un procent semnificativ a menționat școala online.

Astfel, pentru 24% dintre respondenți cel mai dificil a fost să poarte mască (12% indiferent unde, 7% – în exterior, 5% – în interior). Peste 30% au menționat ca principală dificultate o formă de restricție de circulație (între altele, 11% – circulația pe timpul nopții, 9% – declarația pentru deplasări). Pentru 1% dintre respondenți (populație adultă), cel mai dificil a fost să respecte măsurile legate de școala online a copiilor.

Răspunsurile, detaliat:

Sursa: IRES
Rezultatele generale ale sondajului, pe scurt:

Jumătate dintre români cred că măsurile de relaxare au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

  • 3 din 10 români sunt de părere că toate restricțiile ar trebui ridicate cât mai curând.
  • Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor.
  • 6 din 10 români cred că meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor, pentru că au respectat măsurile de protecție.
  • Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe 18% dintre români să își schimbe atitudinea cu privire la vaccinare: 12% dintre români, anterior defavorabili, spun că acum sunt pentru vaccinare, iar 6%, anterior favorabili, se declară acum împotrivă.
Apetit mai redus pentru vacanța de vară în străinătate

Sondajul IRES mai arată că, pentru moment, pandemia a temperat apetitul românilor pentru petrecerea vacanței de vară în străinătate.

Astfel, dacă înainte de pandemie 32% dintre români luau în calcul să petreacă vacanța de vară în afara țării, anul acesta doar 20% doresc să facă acest lucru, procentul fiind mai mare în rândul tinerilor, al persoanelor cu studii superioare și a celor de la oraș.

Sondajul pe larg poate fi consultat aici

Foto: © Konstantin Yuganov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Vreti sa spuneti ca ptr.1% scoala online nu a fost cea mai dificila restrictie! Dar ma rog,inainte cu propaganda! Ati avut copii online sau sondajul este din pix ??A fost GROAZNIC ptr.cei mici sa petreaca atata timp in fata ecranului iar ptr.elevii mai mari f.solicitant ! Unde este recomandarea specialistilor de a petrece cat mai putin timp in fata ecranului??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Istoricul Metin Omer, despre situația din Israel: Față de Yom Kippur 1973, Hamas nu a făcut nicio deosebire între civili și militari / Există o tradiție ca societatea palestiniană să susțină organizațiile care au reușite împotriva Israelului / Gaza nu poate fi controlată de Israel pe termen lung din cauza demografiei

Cum a luat naștere statul israelian modern? De ce nu s-a putut înființa un stat independent palestinian? Ce este organizația Hamas și cum este ea văzută de către societatea palestiniană?…
Vezi articolul

Un profesor de la Harvard se pregătește să predea un curs numit Taylor Swift / „Tot ceea ce ocupă mult timp într-un departament de engleză modernă a fost la un moment dat o formă de artă populară de prestigiu scăzut”

În semestrul de primăvară, Stephanie Burt, profesor de engleză la Universitatea Harvard, va preda un nou curs, „Taylor Swift și lumea ei”. S-au înscris aproape 300 de studenți, scrie New York…
Vezi articolul