Pentru 1 din 100 de români adulți, școala online a copiilor a fost cea mai dificilă restricție în pandemie, mai greu de respectat decât purtatul măștii sau distanțarea socială – Sondaj IRES

1.118 vizualizări
Foto: © Konstantin Yuganov | Dreamstime.com
Un român din 100 a considerat școala online drept cea mai dificilă restricție din pandemie, mai greu de respectat decât restricțiile de circulație sau purtatul măștii, potrivit unui sondaj IRES, dat publicității vineri. Același studiu sociologic arată, referitor la vacanța de vară, că pandemia a temperat apetitul românilor pentru călătorii în străinătate.
  • Studiul a fost realizat în perioada 18-21 mai pe un eșantion de 1.341 de persoane și este declarat reprezentativ pentru populația adultă din România. El a urmărit să afle percepția populației privind măsurile de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, măsuri anunțate de președinte în data de 13 ani.

La întrebarea “Pentru dumneavoastră personal, care dintre restricțiile din perioada pandemiei a fost cel mai dificil de respectat?”, cei mai mulți respondenți au menționat purtarea măștii și restricțiile de circulație, dar un procent semnificativ a menționat școala online.

Astfel, pentru 24% dintre respondenți cel mai dificil a fost să poarte mască (12% indiferent unde, 7% – în exterior, 5% – în interior). Peste 30% au menționat ca principală dificultate o formă de restricție de circulație (între altele, 11% – circulația pe timpul nopții, 9% – declarația pentru deplasări). Pentru 1% dintre respondenți (populație adultă), cel mai dificil a fost să respecte măsurile legate de școala online a copiilor.

Răspunsurile, detaliat:

Sursa: IRES
Rezultatele generale ale sondajului, pe scurt:

Jumătate dintre români cred că măsurile de relaxare au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

  • 3 din 10 români sunt de părere că toate restricțiile ar trebui ridicate cât mai curând.
  • Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor.
  • 6 din 10 români cred că meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor, pentru că au respectat măsurile de protecție.
  • Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe 18% dintre români să își schimbe atitudinea cu privire la vaccinare: 12% dintre români, anterior defavorabili, spun că acum sunt pentru vaccinare, iar 6%, anterior favorabili, se declară acum împotrivă.
Apetit mai redus pentru vacanța de vară în străinătate

Sondajul IRES mai arată că, pentru moment, pandemia a temperat apetitul românilor pentru petrecerea vacanței de vară în străinătate.

Astfel, dacă înainte de pandemie 32% dintre români luau în calcul să petreacă vacanța de vară în afara țării, anul acesta doar 20% doresc să facă acest lucru, procentul fiind mai mare în rândul tinerilor, al persoanelor cu studii superioare și a celor de la oraș.

Sondajul pe larg poate fi consultat aici

Foto: © Konstantin Yuganov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Vreti sa spuneti ca ptr.1% scoala online nu a fost cea mai dificila restrictie! Dar ma rog,inainte cu propaganda! Ati avut copii online sau sondajul este din pix ??A fost GROAZNIC ptr.cei mici sa petreaca atata timp in fata ecranului iar ptr.elevii mai mari f.solicitant ! Unde este recomandarea specialistilor de a petrece cat mai putin timp in fata ecranului??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Recunoașterea funcției didactice obținute de universitari în străinătate e valabilă doar la nivel de universitate, dispare posibilitatea recunoașterii valabile la nivel național – Metodologie nouă pentru învățământul superior / Documentele necesare la dosar

Recunoașterea funcției didactice de către o universitate, în cazul funcțiilor obținute la universități acreditate din străinătate, este valabilă și produce efecte juridice doar la nivelul acelei instituții de învățământ superior,…
Vezi articolul

Monica Anisie: Nu a spus nimeni că luăm în calcul containerele pentru distanțarea elevilor / Anisie, pe 8 iunie: Sunt state unde au fost aduse în curtea școlii containere. Vom analiza și noi

Deocamdată la nivelul Ministerului Educației nu s-a luat în calcul achiziționarea de containere sau de spații modulare pentru elevi, anunță ministrul Educației, într-o conferință la Iași transmisă de bzi.ro. Monica…
Vezi articolul

Bilanț al actualei guvernări, după 6 luni de mandat, făcut de studenți: În ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise

„Învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic și, cu atât mai mult față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau…
Vezi articolul

Consultările publice pe tema calendarului școlar 2023-2024 au fost „de formă”, semnalează Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL): Ministerul Educației nu a acceptat niciunul dintre amendamentele importante

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL) atrage atenția că „Ministerul Educației nu a acceptat niciunul dintre amendamentele importante și care vizau interesul suprem al elevului” și consultările publice…
Vezi articolul