Planul universității chineze din Ungaria, prima de acest fel din Europa, trezește îngrijorări de securitate la Budapesta

565 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Filiala ungară a Universității Fudan din China, în privința căreia Budapesta și Beijingul au ajuns la un acord săptămâna trecută, ar fi primul campus al unei universități chineze din Uniunea Europeană și primul pe care Fudan – una dintre cele mai mari instituții de învățământ superior din lume – le deschide în afara Chinei. Dar planul, ce urmează să se concretizeze în 2024, produce îngrijorări de securitate în capitala Ungariei, unde primarul nu este de acord cu măsurile promovate în acest sens de premierul Viktor Orban, potrivit Associated Press.

Potrivit sursei citate, oficialitățile guvernamentale argumentează că filiala Fudan ar ridica standardele învățământul superior din Ungaria, oferind cursuri pentru 6.000 de studenți maghiari, chinezi și de alte naționalități și ar aduce investiții chineze în țară. Pe de altă parte, critici precum primarul Budapestei, Gergely Karacsony, afirmă că planul reprezintă o povară pentru contribuabilii maghiari, de dragul întăririi relațiilor premierului Viktor Orban cu regimuri precum cele din Rusia și China.

  • AP citează documente obținute de grupul ungar de jurnalism de investigație Direkt36, potrivit căruia costurile de construcție pentru complexul universitar, ce urmează să fie ridicat în sudul Budapestei, sunt estimate la 1,8 miliarde de dolari, adică mai mult decât a cheltuit Ungaria în total pentru învățământul superior în 2019.

20% dintre cheltuieli urmează să fie acoperite din bugetul de stat, restul urmând să fie obținuți printr-un împrumut de la o bancă din China. Iar construcțiile urmează să fie realizate folosind materiale și forță de muncă preponderent din China. “Chinezii fac totul, iar noi facem un singur lucru: plătim (…) Orice universitate de prestigiu din lume ar deschide un campus aici, dacă ar plăti contribuabilii maghiari pentru tot”, este citat primarul Karacsony.

AP pune dezvoltarea complexului universitar – care trebuie, prin Charta sa, să reflecte punctele de vedere ale Partidului Comunist Chinez – în contextul unor alte măsuri ale guvernului ungar, ce favorizează China: anul trecut, Ungaria a luat un împrumut de 2 miliarde de dolari de la o bancă chineză pentru a construi o cale ferată între Budapesta și Belgrad; Ungaria găzduiește cel mai mare centru de distribuție al Huawei din afara Chinei; este singura țară europeană care a aprobat un vaccin Covid-19 chinez.

  • Este citat și Peter Kreko, reprezentantul unui centru de analiză din Budapesta, Political Capital, potrivit căruia deschiderea campusului este parte a eforturilor Chinei de a-și extinde influența prin educație și investiții, în contextul în care “în ultimii ani, Ungaria a devenit un nod de spionaj pentru spionii ruși și chinezi, din cauza (…) lipsei de disponibilitate a forțelor de informații pentru a respinge influențele străine maligne”.
Citește și: Acord Ungaria-China pentru înființarea unei universități chineze la Budapesta. Temeri că Universitatea Fudan va promova viziunea autoritaristă a Beijingului

Photo 177250050 © LiskonogalekseyDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Finanțare pentru tot anul școlar, nu doar până în decembrie, pentru Masa caldă în școli, propusă de mai mulți parlamentari USRPLUS: Sunt situații în care doar 1 leu din cei 10 alocați zilnic au mers efectiv către alimentele în sine

Finanțare pentru tot anul școlar, nu doar până în decembrie, în programul-pilot „Masa caldă în școli”, prevede unul dintre amendamentele depuse de mai mulți parlamentari USRPLUS la ordonanța de urgență…
Vezi articolul

Ligia Deca, bolnavă de Covid-19, şi-a anulat participarea în plenul Senatului, la Ora Guvernului / Ea a făcut parte din delegația oficială care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în vizita din Emiratele Arabe Unite

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi-a anulat participarea miercuri, în plenul Senatului, la Ora Guvernului, din cauza îmbolnăvirii de COVID, scrie G4Media care citează Agerpres. Amintim că ministra Educației confirmase participarea…
Vezi articolul

Aproape 300 de monitorizări ale școlilor din București, decise de inspectoratul școlar. În toate, media elevilor de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale a fost sub 7, pe una sau ambele discipline – Raport

Inspectoratul școlar al Municipiului București a decis monitorizarea a 294 de școli care “au obținut performanțe scăzute la simularea Evaluării Naționale”, adică cu media notelor sub 7 / probă de…
Vezi articolul