Activitățile birocratice pe care profesorii sunt nevoiți să le îndeplinească vor fi reduse prin „măsuri de redistribuire și/sau suplimentare de personal acolo unde se impune acest lucru” și prin „procese inteligente de digitalizare și utilizarea inteligenței artificiale”, arată Raportul QX de diagnostic al educației din România, prezentat luni, 19 mai de ministrul Daniel David.
Paragrafele din raport dedicate acestui subiect au titlul „Birocrația – Între necesar și irațional!” și expun, în primă fază, situația din școli: „Activitatea birocratică trebuie să corespundă specializării proprii. Profesorul nu poate să fie transformat în economist, secretar sau informatician”, este menționat în text.
Ministrul a anunțat că va avea loc o analiză a normelor care impun aceste responsabilități „și se vor lua măsuri de redistribuire și/sau suplimentare de personal acolo unde se impune acest lucru, în general, încărcătura birocratică trebuind redusă prin procese inteligente de digitalizare și utilizarea inteligenței artificiale”.
- Raportul QX menționează doar generic măsurile, modalitatea de implementare a acestora nefiind detaliată.
Raportul QX al ministrului Daniel David, despre birocrația din sistemul de învățământ:
„Birocrația – Între necesar și irațional!
Activitatea birocratică trebuie să corespundă specializării proprii. Profesorul nu poate
să fie transformat în economist, secretar sau informatician. Diferența între orele de
predare/evaluare și cele 8 ore zilnice, dincolo de alte activități specifice (ex. pregătire),
poate acoperi doar activități birocratice asociate rolului de profesor. Se vor analiza
responsabilitățile administrative impuse de norme pentru buna derulare a procesului
de învățământ și se vor lua măsuri de redistribuire și/sau suplimentare de personal acolo unde se impune acest lucru, în general, încărcătura birocratică trebuind redusă
prin procese inteligente de digitalizare și utilizarea inteligenței artificiale”.
Informații de context
Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „e foarte greu să fii director într-o școală de top”. „Birocrația ne omoară, sunt foarte multe activități care nu țin neapărat de actul educațional: rapoarte, statistici, adrese, comunicări, răspunsuri, petiții”, a precizat aceasta.
Profesoara Florina Rogalski este de părere că „foarte mulți oameni din inspectorate și din Ministerul Educației creează această birocrație, ca să-și justifice locurile lor acolo”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „nu o să putem renunța de tot la documente într-o școală”, „este iluzoriu”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la activitatea profesorilor, că „nu mai contează cât de bun ești în fața elevilor, contează cât de multe hârtii poți să aduni pentru a obține ceva în plus la salariu”.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE-SH) lansează un apel puternic privind debirocratizarea meseriei de profesor. „Categoric vom face tot ceea ce depinde de noi și le transmitem colegilor noștri că vom susține ca și federații sindicale din învățământul preuniversitar ca actul educațional să fie debirocratizat”, a spus Marius Nistor miercuri, la Prima News.
Profesorii nu sunt nici juriști, nici avocați, dar trebuie să semneze pentru dosare de burse și tichete sociale, lucruri la care nici nu se gândeau când s-au hotărât să lucreze în școală – este apelul unui profesor la autorități să debirocratizeze munca cadrelor didactice.
O directoare de școală a trimis adresa redactie@edupedu.ro o propunere ce vizează „nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii”.
„Ceea ce se vede foarte clar, din punctul meu de vedere, este nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii. Se pare ca acest Minister, care trimite aceste directive, are nevoie sa realizeze că un post în plus (= niște bani în plus alocați către educație…) ar ajuta procesul de predare și implicit întreg procesul educațional. O funcție intermediară între director, secretară și profesori, o funcție care să nu fie făcută de profesori în plus, deoarece secretarele sunt deja peste cap de hârtii”, se arată în propunerea cadrului didactic.
Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „reducerea birocrației a fost înțeleasă de către unii prin eliminarea dosarului cu șină”. Acesta a spus că „hârtiile din interiorul dosarului cu șină au rămas aceleași” și „eu nu mai cer acum hârtii în dosar cu șină, le cer într-o folie de plastic”.
Directorul a mai precizat că a încercat să digitalizeze școala, dar „relația cu inspectoratul și cu ministerul nu poate rămâne la nivelul acesta digital”. Sorin Hagiu a povestit că este nevoit să printeze hârtii, să le scaneze și să le pună ștampila.
Amintim apelul lansat la începutul anului școlar de către cercetătoarea Thea Ionescu, coordonatoarea grupului Cogniţie Ancorată din Laboratorul de Psihologia Dezvoltării al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Pe umerii profesorilor este un pic prea mult. Nu poate același om să se pregătească și pentru clasă, să organizeze și Săptămâna Verde, și Școala Altfel, să fie și diriginte, să gestioneze și integrarea copiilor cu nevoi speciale în clasă, să facă întruna tabele și să predea pasionat”, a declarat aceasta, într-un amplu interviu acordat Edupedu.ro despre modul în care învață copiii și condițiile de lucru ale profesorilor de astăzi.
- Edupedu a publicat de-a lungul timpului articole detaliate cu toate tipurile de hârtii și documente care încarcă nefiresc și nepermis activitatea cadrului didactic. Facem un apel către cadrele didactice să ne scrie pe adresa redactie@edupedu.ro și în comentarii, mai jos, care sunt documentele și procedurile pe care le consideră inutile și fără de care ar funcționa mult mai bine ca profesori.
Foto: © One Photo | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
12 comments
Scăpare de poveri birocratice? Deocamdată par povesti!
Exemplu: un profesor, cu vechime în învățământ, titular în mai multe scoli, dacă își face dosar anual pentru orice etapă din mișcarea personalului, deși angajat de atâția ani în învățământ, i se cer aceleași documente ca cei ce abia vor sa între în sistem. Plus ca e trimis la fiecare școală unde e titular pentru diverse adeverințe. E ceva de speriat!!!
Alt exemplu: facem activități în săptămâna altfel dar trebuie raport scris, format fizic și electronic, cu proces verbal, poze , etc.
Un director în plus pare o gluma buna. Am lucrat întro scoala în care ĺaboranta de chimie, nu a făcut nici o ora de laborator în ultimii 10 ani. Face o parte din munca directorului, cum ar fi orar și chiar încadrări…
Pentru asta este o raritate sa fie văzută pe la școală. Nimeni din sistem nu este interesat sa afle daca elevii beneficiaza de orele de laborator. Si se preconizeaza investitii de miliarde de euro in dotari pentru noi laboratoare. Se inventează posturi și se arunca cu bani…
@Z: au contraire: am votat cu Nicușor Dan. Așa că, îmi va merge excelent, din punct de vedere financiar, fără să mă stresez prea mult, comparativ cu alții, mai săraci ca mine. Lasă că nici voi nu o duceți rău, din contră, aveți salarii prea mari, pentru puțina muncă pe care o faceți, plus că nu aveți niciun fel de respect față de copii și de părinții lor. Vă credeți mici dumnezei, când de fapt sunteți praf, la capitolul predare și bun simț.
Acest ministru, vrea sa arate că e implicat, vb mult, dar complicat, iar eu zic că nu va ieși nimic. și Funeriu a vrut să pară că e capabil și a ieșit praf. Unde mai pui că a înființat clasa zero de aiurea. după 9 ani vedem rezultate. Direcția este tot în jos, mai jos decât eram in urma cu 9 ani. cum dracu sa te lauzi că mai angajezi? Vb gura fără el. daca vrei sa faci ceva, scoți obiecte inutile. Religie de la clasa zero până la a XII-a, noaptea minții, obiecte de desen muzica la IX-XII, opționale aberante doar să scoată normele unora și altora, iar daca sa zicem că le vei elimina nu trebuie încărcate cu alte ore. Da vb degeaba, conduc marii reformiști și mergem în jos, exact că economia. Vb de educație financiară în școală, dar ar trebui predata intensiv la parlament și guvern. Cum sa conduci cu împrumuturi? Asta e canibalism social și economic.
De când sunt eu în școala asta (20 de ani deja), niciodată, dar NICIODATĂ n-a existat profesor de desen (pentru gimnaziu) calificat și titular. Orele sunt puține, sunt scoase anual la concurs, NU VINE NIMENI, nici conversie pe arte (desen/muzică) pentru învățământ nu organizează nicio universitate, anual le mai ia câte-un învățător la PCO sau sunt date necalificat pentru ingineri tot PCO.
Vine David cu aberația de arte la 9-10 liceu tehnologic (de unde scoate disciplinele reale) și vrea să le predea CINE? Te pomenești că cel de matematică, care-a rămas fără ore?!…
Voi nu stiti cum sa mai scapati de noi si sa mai dati afara si vreti sa va credem ca suplimentati personalul. Vuieste tara ca suntem inglodati in datorii si Bolojan ameninta ca da din bugetari afara, abia ati deblocat Titularizarea. Sa va credem, nu? Vin fara oprire sarcini si le tot puneti in carca profesorului. Nu este saptamana lasata de la Dzeu sa nu primim Whatsappuri sa facem statistici, rapoarte, machete, proiecte, activitati. Suntem si mame si tati si medici si politisti si caini antidrog etc.
Trebuie să vă justificați cumva salariile mărite, în urma grevei generale. Așa că, la muncă, nu vă tot plângeți atât, că ne-am săturat până-n gât de lamentările voastre
OanaM, cum e, ai plâns duminică seara, nu? Acum că te-ai mai răcorit te-ai întors la pasiunea mai veche. 5 ani de chin pentru tine, la mai mulți 😀
@Z: chiar mă bucur că a ieșit Nicușor Dan președintele României, pentru că avem nevoie de democrație și de valorile promovate de Uniunea Europeană și de NATO, nu am plâns deloc. A, tot Daniel David, va rămâne ministrul educației și una dintre cele mai bune proiecte de lege pe care le are, este cel în care veți fi plătiți în funcție de performanță.
Apropo, că am tot citit, văd că jeliți și cerșiți să ia sindicatele atitudine, să vă ajute. Nu prea i-am mai văzut în ultimă perioadă, probabil au fost ocupați, liderii, cu campania electorală. Când cred că le fuge preșul de sub picioare, atunci sar în apărarea voastră, că le e frică că pierd salariile mari, făcute pe spinarea voastră, în rest, nu i-am văzut să se strofoace prea mult pentru voi
Hai in invatamant! Ce te retine? Majoritatea romanilor ( inclusiv tu) cred ca profesorul trebuie sa stea in genunchi in fata elevilor si parintilor, doctorul sa pupe mana pacientului, etc… Dar astia ca tine, ce ati facut asa de important pentru omenire de trebuie sa va stea altii in genunchi? Ce va time sa fiti profesori, doctori? Incapacitates promovarii examenelor in domeniu? De respect pentru semeni, ai auzit? Nu va mai efucati copiii sa urasca profesorii. Pierdeti tot voi. Daca vor sa evolueze, romanii ar trebui sa se trateze de bolile mentale care le ii face sa se simta fericiti umilind pe altii din diverse domenii. Tratati-va frustrarile!
Treci in învățământ ca să-ți justifici tu salariul ăla pe care îl crezi mare și pe urmă să vorbești. Numai să vrei și să și poți!
Din taxele și impozitele noastre, ale celor care lucrăm și unii dintre noi avem și firme vă luați salariile, așa că puneți mâna și munciți mai mult, nu vă mai jeliți atât, că sunteți foarte penibili și jalnici și nu vă mai crede nimeni