Prefectul Capitalei a convocat ședința Comitetului pentru Situații de Urgență abia pentru ora 15.00, la peste 24 de ore de la depășirea pragului de infectări de 3 la mie în București

1.258 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Prefectura București anunță că ședința de luni a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență se va desfășura abia începând cu ora 15.00. Este vorba despre ședința în care se va decide soarta școlilor și grădinițelor, ca urmare a depășirii pragului de infectări de 3 la mie. Cel mai probabil, de marți toate unitățile de învățământ, indiferent dacă sunt de stat sau private, vor fi închise, iar orele se vor desfășura online.
  • De remarcat că într-un caz similar Prefectura Mureș a decis chiar duminică ca Municipiul Târgu-Mureș – alt municipiu cu rată de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 mai mare de 3 la 1000 de locuitori – să închidă toate școlile și grădinițele chiar de astăzi, luni 19 octombrie, pentru ca școala să fie 100% online timp de 14 zile. Detalii aici

Anunțul prefecturii vine la finalul unei zile în care prefectul a refuzat să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, invocând termenul de 48 de ore pe care îl are la dispoziție pentru această ședință.

Luni dimineață, ministrul Educației Monica Anisie a convocat de la ora 8:00 o ședință la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), “pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online”.

Comunicatul integral al Prefecturii București:

Instituția Prefectului – Municipiul București anunță că, mâine, 19 octombrie 2020, ora 15.00, va avea loc ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. În cadrul ședinței se va constata încadrarea în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile și se va hotărî, pe baza analizei prezentate de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, măsurile care se vor aplica, potrivit H.G. nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și pentru stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19“.

Informații de background

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică, 18 octombrie, că rata de infectare pentru București este de 3,02 la mia de locuitori. Potrivit ordinului de ministru după care sunt organizate școlile, la această valoare a indicelui pentru cazurile noi de îmbolnăvire toate școlile dintr-o localitate trec în scenariul 100% online.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat pentru Edupedu.ro că nu convoacă duminică Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, ci că luni va decide cum vor funcționa școlile și grădinițele, ca urmare a depășirii ratei de infectare de 3 la mie.

Contactată de Edupedu.ro după ce prefectul Capitalei a declarat că nu convoacă duminică Comitetul, Monica Anisie a precizat că luni elevii se duc la școală și la grădiniță, pentru că “dacă nu există o decizie din partea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, școlile și grădinițele vor funcționa în scenariul doi [adică la fel ca până acum – N.Red.], exact cum este prevăzut în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării”.

Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă prevede că Comitetul Județean sau Municipal pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească în maximum 48 de ore: “Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia“.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei ministrului de Interne, Lucian Bode, spune jurnalista Emilia Șercan / Decizia Comisiei de Etică este una politică

Verdictul Comisiei de Etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai privind acuzațiile de plagiat din teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode este unul politic, consideră Jurnalista Emilia Șercan, scrie…
Vezi articolul

Ordonanța privind alocarea de fonduri externe nerambursabile pentru cumpărarea de tablete, dispozitive electronice pentru școala online, dezinfectanți și echipamente medicale – adoptată cu amendamente de Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu amendamente, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.144/2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a…
Vezi articolul

Declarație care produce confuzie a Ligiei Deca: Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are şansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate

Ministra Educației a declarat de la Palatul Victoria, după ședința de guvern în care a prezentat în primă lectură proiectele legilor educației, că admiterea la liceu în forma propusă este…
Vezi articolul

Noi semnatari ai demersului susținut de 100 de intelectuali, numiți de Cîmpeanu „grup de interese”. Pedagogul Constantin Cucoș: O mai mare batjocură la adresa profesionalismului – dar și a bunului simț – nici că se putea / Andrei Marga: Soluția cea mai bună este oprirea acestor proiecte și elaborarea altora

Lista intelectualilor și personalităților care susțin demersul pornit pe 24 august, de prelungire a dezbaterilor pe proiectele legilor educației, ajunge la aproape 200 de semnături, la o săptămână de la…
Vezi articolul