România nu trebuie să adopte noi legi ale Educației, prin PNRR. Dâncu, PSD: PNRR nu cere noi legi ale Educației, ci ajustări legislative / Moșteanu, USR: Nu scrie în PNRR că trebuie adoptate legile educației

1.148 de vizualizări
Foto: romaniaeducata.eu
Doi politicieni importanți, unul din cadrul coaliției (Vasile Dâncu, președintele Consilului Național PSD) și unul din opoziție (deputatul USR, Ionuț Moștean), atrag atenția că PNRR nu impune României sau Guvernului ca pachetul de legi ale Educației să fie constituit din legi, ci doar măsuri legislative care să ajute de implementarea reformelor și a investițiilor. Într-o intervenție pentru Rfi, deputatul USR, Ionuț Moșteanu atrage atenția că liderii coaliției “fac o confuzie intenționată între un jalon PNRR care este la sfârșitul trimestrului III și legile Educației (…) pentru că acel jalon în PNRR se cheamă tot ”România Educată”. În același timp, Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național PSD, semnalează că “legile educației nu sunt jalon în PNRR, ci doar un set de măsuri care să ajute la implementarea reformelor”.
 • Recent și senatorul USR de Brașov, Irinel Darău spunea că “ideea că noua lege a educaţiei este jalon în PNRR, este o fumigenă”. – detalii aici
 • În 2021-2022, Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis au indus ideea că e o condiție esențială a PNRR pentru a face reformă în Educație prin aceste proiecte de legi. În repetate rânduri Cîmpeanu a sublinat condiționarea banilor de adoptarea celor două legi, pentru a putea aplica proiectul prezidențial România Educată.

Deputatul USR Ionuț Moșteanu atrage atenția că liderii coaliției “fac o confuzie intenționată între un jalon PNRR care este la sfârșitul trimestrului III și legile Educației (…)”.

Amintim, USR a fost responsabil în prezentarea și negocierea Planului Național de Reziliență și Redresare cu Comisia Europeană, având portofoliul ministerului Fondurilor Europene (n. red Cristian Ghinea era ministru al Fondurilor Europene).  

Declarația deputatului Ionuț Moșteanu pentru Rfi: ”O să încep cu această intoxicare, această informație falsă, această minciună pe care o transmit șefii coaliției sărăciei, domnul Ciucă și domnul Ciolacu. Nu este nici o grabă să fie adoptată noua lege a învățământului, fac o confuzie intenționată între un jalon PNRR care este la sfârșitul trimestrului III și legile educației. Nu scrie în PNRR că trebuie adoptate legile educației, scrie că trebuie luate niște măsuri în educație, niște măsuri în educație care pot fi luate și prin legislație principală și prin legislație secundară, se face un grup de lucru interministerial, adoptarea unei Hotărâri de Guvern, cu niște termene. Confuzia vine de la faptul că acel jalon în PNRR se cheamă tot ”România educată”, așa au scris în PNRR, ”România educată” și niște măsuri, care sunt niște măsuri, cum spun, nicicum un proiect amplu, care să fie un proiect de modificare fundamentală a învățământului. Deci măsurile alea din PNRR sunt una și se pot lua foarte simplu, pot fi făcute și, separat, vorbim de legile învățământului, care pot să stea o lună, trei, cinci, șapte, până ies niște legi previzibile, corecte, care să aibă în centru copilul, elevul, nu sindicate, profesori, interesele directorilor, politizări și așa mai departe, cum a fost până acum, pentru că asta a fost problema până acum”, spune deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Același lucru este semnalat și din interiorul coaliției de guvernare: social-democratul Vasile Dâncu, președintele Consilului Național PSD, cel care face parte din comisia de specialiști ai partidului care “corectează” legile Educației, varianta Deca, spune pe pagina sa de Facebook, că în PNRR, “România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educație, nu cere noi legi ale educației“. –detalii aici

Declarația lui Vasile Dâncu pe Facebook:

“Alături de colegii mei din PSD, am constatat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor două legi este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului, legând-o în mod fals de posibilitatea pierderii finanțărilor prevăzute de PNRR.

Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului educației că Planul Național de Redresare și Reziliență, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educație, nu cere noi legi ale educației. PNRR nu cere să bulversăm întreg sistemul, ci ne solicită, conform angajamentului nostru – exprimat de un guvern din care PNL a făcut parte și pe care l-a condus la nivel de Prim Ministru – să aducem ajustări legislative care să faciliteze realizarea reformelor și a investițiilor, având ca termen trimestrul III din anul 2023, în domenii precum: infrastructura de digitalizare rezilientă, cariera didactică, finanțarea sistemului, digitalizare, educație incluzivă etc. Există în PNRR ținte și termene care trebuie urmărite și pentru toate elementele de reformă sunt prevăzute măsuri legislative precise care se pot implementa chiar și prin ordine de ministru”.

Ce prevede Jalonul PNRR privind adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului România Educată

În componenta C15 din PNRR se precizează “Intrarea în vigoare a pachetului legislativ pentru implementarea proiectului „România Educată”, potrivit monitorului PNRR.

Pachetul legislativ va asigura coerența cu alte reglementări legale emise în ultimii ani și cu cerințele unui mediu socioeconomic în continuă schimbare și va include:
– constituirea unui grup de lucru interministerial coordonat de Primul Ministru, care va monitoriza proiectul „România Educată”. Se vor publica rapoarte trimestriale de monitorizare;
– adoptarea unei Hotărâri de Guvern de stabilire a termenelor și responsabilităților pentru implementarea proiectului „România Educată”;
– măsuri legislative pentru a asigura implementarea proiectului „România Educată”.
Pentru pregătirea pachetului legislativ se vor organiza consultări cu partenerii sociali, reprezentanții asociațiilor de părinți, ai întreprinderilor și ai organizațiilor neguvernamentale, comunitățile locale, alte autorități/entități publice, elevi, studenți, cadre didactice, experți.

Sursa: Monitor PNRR

Amintim, Vasile Dâncu a cerut amânarea prezentării proiectelor de legi ale Educației în Guvern pe motiv că „trebuie revăzute serios”. El anunța că a început o analiză cu peste 200 de membri din departamentul educație, iar potrivit surselor Edupedu.ro, PSD va cere o amânare a prezentării proiectelor de legi cu cel puțin 2 săptămâni.

Premierul Nicolae Ciucă, lider PNL, a spus luni că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”. –Detalii aici

Citește și:
BREAKING PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului / Retragerea atribuțiilor lui Lixandru – “abuz de putere” și “act autoritarist și totalitar”
Legile Educaţiei 2022-2023 reprezintă un moment ratat, consideră doi parlamentari USR: Ce analize stau la baza propunerilor dacă, după Cîmpeanu, bacalaureatul trebuie să aibă doar o probă grilă din toate materiile, iar după Deca, examenul are cinci probe distincte?

Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, despre Legile educației Deca: Admiterea în liceu și probele de BAC trebuie să respecte principiul echității / Sunt multe instituții care se reînființează și trebuie să analizăm să nu fie doar furnizoare de sinecuri / Este nevoie și de obligații ale autorităților pentru a rezolva problema aglomerării din școli

1 comment
 1. Ușor, ușor se află adevărul.(P.N.R.R. nu înseamnă legi noi ale educației așa cum politrucul zis ministru Cârpeanu ne repeta neadevărat în fiecare zi)

  Acest sistem de secretizare și minciuni, dezinformare și propagandă (parcă am vorbi de un regim dictatorial, nu democratic) are un singur scop:
  Iohannis

  Pt că Werner nu lasă nimic în urmă după un deceniu se agață cu disperare de maculatura numită
  ,, România educată ”

  În plus este inadmisibil într-un stat democratic european ca Ministerul Educației să devină un ring de box politic între demnitarii cu cel mai înalt rang.
  În orice țară europeană (România se pare că nu este) si ministra si secretarul de stat își dădeau demisia până a doua zi.

  La noi cutia Pandorei a fost deschisă de sute de ori, dar speranța tot nu o vom simți niciodată…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ludovic Orban, întrebat dacă școlile mai rămân mult închise: Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă / Moderator: Dați-mi niște exemple / Orban: În Franța au fost proteste

Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă, susține premierul României, Ludovic Orban. Șeful Guvernului a fost întrebat miercuri seara, la RomâniaTV, de…
Vezi articolul

Elevii, părinții și profesorii care înregistrează și distribuie orele online nu mai pot fi trași la răspundere penal pentru acest lucru. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației: Am transmis școlilor să distrugă toate declarațiile depuse de elevi și părinți anul trecut

Elevii și părinții care înregistrează și distribuie orele online nu mai pot fi trași la răspundere penal pentru acest lucru, potrivit secretarului general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr. Aceasta a…
Vezi articolul