Premieră în cercetarea mondială: Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă pentru care a fost proiectat și este cel mai puternic din lume

2.445 de vizualizări
SURSA: Thales
Premieră în cercetarea mondială: laserul de la Măgurele a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, au anunțat echipa de cercetare și guvernul. Cel mai puternic laser din lume funcționează de anul acesta în România. “Astăzi se îndeplinește un vis de peste 10 ani. Cei 10 ani nu au fost ușori, mai ales că a fost o aplicație pentru fonduri europene”, a declarat directorul proiectului laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, în deschiderea unui eveniment organizat la Măgurele în această dimineață.

Director al celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Zamfir a precizat că “rezultatele testelor de săptămâna trecută confirmă atingerea acestei puteri. Experimentele sunt atât de cercetare fundamentală, dar sunt și idei de a genera tehnologii folositoare în viitorul apropiat, mai ales în domeniul biomedical“.

Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului, a explicat pe înțelesul tuturor “ce înseamnă 10 PW: Putem compara cu un pointer laser usual, care produce o putere care este de aproximativ 1 milliwatt. Ar trebui să folosim 10 triliarde de pointere laser, pentru a echivala puterea laserului de la Măgurele“.

Am folosit cel mai mare cristal de titan safir crescut vreodată pe pâmânt, de 20 de centimetri diametru, în care laseri de pompaj concentrează lumina; cristalul înmagazinează acea energie și o cedează pulsului principal. La finalul sistemului există o componentă numită compresor optic, unde compresăm pulsul de aproximativ 1 milion de ori și în acest fel ajungem la acea putere“, a declarat Dăncuș.

Acest puls continuă spre experimente, unde trebuie focalizat într-un volum comparabil cu o zecime dintr-un fir de păr. Pentru ca acest sistem să poată să existe, e nevoie de o infrastructură incredibilă. Tot sistemul laser împreună cu experimentele sunt lansate pe o placă antivibrații“, a precizat directorul Departamentului de Lasere al ELI-NP.

Ioan Dăncuș a declarat că sistemul laser funcționează, chiar în timpul derulării conferinței: “Pentru noi, echipa tehnică, acest sistem este ca un organism viu, de o complexitate mare, cu mii de componente optice, electronice. Dar nu doar partea de compăelxitate tehnică a sistemului în sine e foarte importantă, ci la ce vom folosi acest laser. Îl vom folosi ca să răspundem la 2 mari chemări: curiozitatea – să înțelegem mai bine universul, și creativitatea – să dezvoltăm ceva prin care să ajutăm omenirea să trăiască mai bine“.

“În zona de curiozitate, vom merge spre înțelegerea universului, de la materia întunecată, până la structura nucleară. În zona de creativitate, vom încerca sa constuim aplicații de la medicină, pana la stiinta materialelor. Aici vom putea testa materialele inclusiv pentru călătoriile în cosmos. Este extraordinar de important pentru noi, România, ca am resuit sa demonstram posibilitatea de a avea un astfel de proiect”, a afirmat Ioan Dăncuș.

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică, declara în exclusivitate pentru Edupedu.ro la finalul anului trecut că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul de anul acesta. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, afirma Gérard Mourou, precizând că momentul în care ELI-NP atinge 10 PetaWatt (PW) “va fi un eveniment demn de paginile New York Times”.

Sistemul laser de mare putere de la Măgurele este realizat de francezii de la Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, în 2018 a fost testat la puterea intermediară de 3 PW, iar la începutul lui februarie a fost testat pe 7 PW.

Gerard Mourou la Magurele / Foto: ELI-NP.ro

“Centrul de la Măgurele este exact aplicația descoperirii din 1985 a lui Gérard Mourou și a Donnei Strickland, numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Pe scurt, teoria lui Gérard Mourou spune că, pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia. Al doilea lucru făcut împreună cu Mourou: am construit cazul științific. Adică am stabilit ce experimente se pot face, atât cercetare fundamentală, cât și aplicativă. Prin aceasta, am demonstrat utilitatea acestei metode în fața Comisiei Europene”, declara în octombrie pentru EduPedu.ro directorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir, după ce francezul Gérard Mourou a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018.

Informații de background

Amintim că Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din lume pe laseri și face parte dintr-un proiect pan-european. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele se ridică la 356,2 milioane de euro.

Foștii miniștri Daniel Funeriu și Dragoș Ciuparu au avut o importanță majoră în luarea deciziei ca România să fie parte a acestui proiect, iar primele idei și contacte au fost făcute de Cristian Adomniței și Anton Anton. Decizia pentru alocarea fondurilor europene pentru construcția efectivă a laserului de la Măgurele le-a aparţinut lui Daniel Funeriu și Emil Boc.

Comisia Europeană a aprobat finanțarea proiectului ELI de la Măgurele în septembrie 2012, iar Nicolae Zamfir este directorul proiectului încă de la lansarea proiectului.

Citește și:

 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali și alte 5 organizații de părinți și elevi solicită retragerea proiectului legii educației și refacerea sa „în mod transparent, echitabil și centrat pe elev și actul educațional” / A fost lansat un manifest pentru 7 reforme

Mai multe organizații și grupuri de părinți și elevi au semnat un manifest, marți seara, pentru refacerea legilor educației, potrivit unui comunicat. Este vorba despre Federația Părinților și Aparținătorilor Legali…
Vezi articolul

Ligia Deca, la conferința Smart Diaspora 2023: Ca om care a plecat în străinătate pentru studii și muncă de două ori și care s-a întors tot de atâtea ori, știu ce înseamnă dorul de țară

Ministra Educației Ligia Deca a spus la Timișoara, miercuri, în deschiderea Conferinței„Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” (10-13 aprilie) că știe ce înseamnă dorul…
Vezi articolul

Victor Ponta a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Educației: Nu au fost comunicate la timp scenariile pentru sfârșitul anului școlar, calendarele pentru examene, pentru definitivat și titularizare, nicio procedură de lucru la domiciliu pentru profesori

PRO România și PSD anunță că au depus miercuri, 20 mai, o moțiune simplă îndreptată împotriva ministrului Educației, Monica Anisie. Titlul documentului este ”Pas cu pas am ajuns în colaps…
Vezi articolul

LISTĂ În jur de 11.000 de elevi din 14 școli din Capitală intră în online luni și marți. În total, sunt 199 de unități unde activitatea fizică de predare a fost suspendată – Inspectoratul Școlar București

Aproximativ 11.000 de elevi din 14 școli intră astăzi și mâine în sistem online, în Capitală, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar București. Astfel, în total sunt aproximativ 160.000 de…
Vezi articolul

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR: O țară în care Educația a fost și este tratată cu dispreț și obrăznicie devine o țară copleșită, sufocată de impostură generalizată, ceea ce transformă lent, dar sigur, un popor într-o debusolată populație

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a scris un mesaj într-o postare pe Facebook, în contexul grevei generale din Educație: “O țară în care Educația a fost…
Vezi articolul