Premieră în educație: Cine sunt cei 2 secretari de stat oficial în concediu pentru a-și face campanie electorală / Debut de școală cu licitații ratate pentru tablete și manuale și promisiuni neonorate după 3 luni de vacanță

3.408 vizualizări
Monica Anisie, Luminita Barcari si Dragos Radulescu in campanie electorala – 2020 / Foto: Colaj Facebook
Decizie fără precedent a Guvernului Orban, pentru prima zi de școală organizată în pandemia COVID-19: doi secretari de stat din Ministerul Educației, dintre care unul chiar secretarul responsabil cu învățământul preuniversitar, sunt în concediu pentru a-și promova candidaturile în alegerile locale. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Monica Anisie, care a ezitat să răspundă dacă i-a cerut lui Ludovic Orban demiterea sau înlocuirea celor doi. Asta în vreme ce mare parte din promisiunile lansate la începutul verii de ministrul Educației rămân neîndeplinite. 

Biblioteca Școlară Virtuală promisă elevilor și profesorilor chiar de Monica Anisie pentru septembrie 2020 nu există, licitația pentru cele 250.000 de tablete promise a fost ratată, cea mai rapidă licitație din istoria recentă a Ministerului – cea pentru manuale de clasa a VIII-a, lansată încă din decembrie – pare că nu a fost nici ea urmărită îndeaproape de vreun responsabil din Minister, astfel că nu este 100% finalizată și elevii nu au nici toate manualele pe bănci.

Școli care au cerut împărțirea claselor în două, cu predare dimineața și seara, au fost refuzate de inspectorate ca să nu fie nevoie de noi angajări, after school generalizat nu există deși ar fi ajutat școala prin preluarea pe ture a copiilor, numărul de ore de școală nu a fost redus, numărul de elevi la clasă nu a fost micșorat. 

Elevi și profesori din București și Sibiu au aflat abia în weekendul dinaintea primei zi de școală cum începe școala în cele două mari orașe, și asta din cauze organizatorice, nu epidemiologice. 

Acestea sunt condițiile în care astăzi, 14 septembrie 2020, au început școala după 6 luni de pauză pandemică 2,98 milioane de copii, potrivit Insitutului Național de Statistică. Sunt 208.400 cadre didactice în învățământul preuniversitar, iar numărul unităților de învățământ, comunicat de Ministerul Educației în septembrie anul trecut, era 17.464. Raportul mediu este de 14 elevi la un cadru didactic.

Cea mai importantă modificare pe care o aduce noul an școlar o reprezintă descentralizarea deciziei de a deschide școlile, în contextul pandemiei COVID-19. Însă întârzierea cu care președintele și premierul au anunțat că autoritățile locale și școlile sunt responsabile de hotărâre (anunțul a venit pe 5 august, în condițiile în care anul școlar pentru profesori începe la 1 septembrie), precum și data din nou târzie la care Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au publicat în Monitorul Oficial ordinul comun cu regulile concrete pe care chiar autoritățile trebuie să le pună în aplicare pentru a putea apoi să decidă deschiderea școlii (ordinul a fost semnat pe 31 august și publicat în Monitorul Oficial pe 1 septembrie 2020) au făcut ca începutul anului școlar să fie unul confuz, cu schimbări de scenarii inclusiv în ultima zi de vacanță.

Anul școlar începe după o vară în care toate examenele au fost organizate în condiții bune și după ce Ministerul Educației a lansat un nou tip de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021, de data aceasta similare testelor internaționale.

Cine sunt secretarii de stat numiți de Ludovic Orban la Educație care au abandonat școala, pentru a-și face campanie electorală

„Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar este în concediu în acest moment”, a anunțat duminică seară, cu doar câteva ore înainte de începutul școlii, ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unei conferințe de presă. 

Luminița Barcari, candidatul PNL la postul de președinte al Consiliului Județean Ialomița, și Monica Anisie / Foto: Facebook

Întrebată în ce tip de concediu este Luminița Barcari, Monica Anisie a răspuns „este în concediu de odihnă”, „așa cum știți, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar de stat, dar și un alt secretar de stat din cadrul Ministerului Educației și-au luat concediu de odihnă pentru a putea desfășura alte activități având în vedere că suntem în campanie electorală”. 

Cei doi secretari de stat sunt Luminița Barcari și secretarul de stat pentru Relația cu Parlamentul și Proiecte europene, Dragoș Rădulescu. Ambii se află în concediu chiar la începutul celui mai imprevizibil an școlar din ultimii 30 de ani.

Luminița Barcari candidează pentru postul de președinte al Consiliului Județean Ialomița, deci acum își face campanie electorală pentru această funcție.

Luminița Barcari în campanie / Foto: Facebook

Amintim că Ludovic Orban a numit-o pe Barcari secretar de stat pentru învățământul preuniversitar – post cheie pentru gestionarea sistemului de educație – abia la finalul a două luni în care Ministerul declarat una dintre prioritățile acestei guvernări a fost fără niciun responsabil pe învățământul preuniversitar. Barcari face parte din lotul celor 13 inspectori școlari demiși prin fax de Liviu Pop, în 2017, și repuși în funcții de justiție.

Fost inspector școlar general la ISJ Ialomița din 2011 și vicepreședintele PNL Ialomița, Barcari a fost consilier județean din partea PDL și apoi din partea PNL din 2012 până în 2017 (detalii aici), și este profesor de chimie și fizică.

Lucian Dragoș Rădulescu / Foto: Facebook

Al doilea secretar de stat din Educație care este plecat în campanie electorală este Lucian Dragoș Rădulescu. Secretar general al PMP Prahova, Rădulescu este candidatul PMP pentru funcția de primar al Ploieștiului. 

Avocat și profesor la Facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești, acesta a fost numit de Orban cu scopul de a se ocupa de Cercetare, însă până la urmă a fost “repartizat” la relația cu Parlamentul. 

Lucian Dragoș Rădulescu / Foto: Facebook

Până acum, Rădulescu nu s-a făcut remarcat prin nicio poziție publică, de la pupitrul Ministerului Educației.

Monica Anisie: Eu nu aş vorbi despre un eşec, ci despre faptul că suntem într-o situaţie dificilă

De la începutul pandemiei COVID-19 și până acum, singurele promisiuni onorate de Minister au fost organizarea examenelor și a reperelor metodologice. În rest, Ministerul Educației pare condus de Ministerul Sănătății, iar rezultatul este tratarea elevilor și profesorilor ca pe un salon de pacienți. Școala gândită permanent ca posibil pacient vine cu ordine interminabile pline cu reguli sanitare, dar cu prea puține conținuturi concrete de învățare pentru elevi. În continuare, greul cade pe profesori, care singuri va trebui să învețe ce înseamnă să predai digital, de unde își pot lua conținuturi valoroase, cum le pot adapta pe ale lor și ce înseamnă adaptarea la predarea prin camere video. 

“Eu nu aş vorbi despre un eşec – aş vorbi despre faptul că suntem într-o situaţie dificilă, suntem într-o situaţie în care ar putea să apară în orice moment o îmbolnăvire, o situaţie epidemiologică, şi mâine. Deci şcoala, în momentul în care află despre o situaţie de îmbolnăvire, trebuie să anunţe Direcţia de Sănătate Publică, aceasta trebuie să realizeze acea anchetă epidemiologică şi după aceea trebuie să ştim care este scenariul în care poate funcţiona şcoala”, a răspuns Monica Anisie, în conferinţa de presă organizată duminică seară, întrebată dacă nu este un eșec faptul că anunță la ora 19:00 cum încep școala elevi din București, și nu din cauza epidemiologice, ci organizatorice.

“Sunt numai situaţii punctuale. Numai anumite şcoli au intrat azi în scenariul roşu, celelalte au rămas la fel. Şi se ştie în unitatea respectivă, pentru că s-a întrunit consiliul de administraţie al şcolii, şi acel consiliu – din care fac parte elevi, părinţi, autoritate publică locală şi profesori – toţi ştiu că au solicitat, au propus, au cerut către Inspectoratul Şcolar şi DSP un anumit scenariu”, a susținut ministrul Educaţiei.

Ministrul Educației, pe 20 mai 2020: “Sunt în linie dreaptă cu realizarea Bibliotecii școlare virtuale” / Ar trebui să fie gata “începând cu anul școlar următor”

În urmă cu 4 luni, pe 20 mai 2020, ministrul Educației anunța într-un interviu acordat în Exclusivitate pentru Edupedu.ro că Biblioteca Școlară virtuală – care trebuie să conțină lecții video și în conținut digital – va fi gata în septembrie 2020.

Redăm promisiunile de acum 4 luni făcute de Monica Anisie, neonorate până astăzi, 14 septembrie 2020, când a început școala:

Monica Anisie: (…) Și, nu în ultimul rând, sunt în linie dreaptă cu realizarea Bibliotecii virtuale.

Rep: Vă referiți la Biblioteca școlară virtuală și Platforma școlară de e-learning prevăzute de legea educației ca atribuții oficiale ale Ministerului Educației, încă din 2011? În ce stadiu sunt ele, în acest moment?

Monica Anisie: În sfârșit, în 2020 o să le punem în practică.

Rep: Ministerul Educației are aprobată finanțarea pentru un proiect de 40 milioane euro din fonduri europene, proiect aprobat anul trecut și care are ca obiect chiar realizarea unei biblioteci digitale. Din acești bani veți face Biblioteca școlară virtuală sau vorbim despre două proiecte diferite?

Monica Anisie: Este același proiect, pe care l-am repus în linie dreaptă pentru că nu se mai făcuse nimic. Și cu ocazia aceasta punem legea acolo unde trebuia să fie, adică la loc de cinste. Și iată ce nevoie am avut de o astfel de resursă. Dacă ar fi existat Biblioteca virtuală, am fi trecut peste această perioadă mult mai ușor.

Rep: Și cum o puneți în practică, care sunt pașii următori? Veți lansa o licitație?

Monica Anisie: Trebuie să o populăm cu lecții și sperăm ca în curând să ne apucăm de treabă. Vom filma lecții, ne dorim parteneriate cu universitățile, care pot pune la dispoziție și spații, laboratoare în care să se filmeze experimente și alte lecții necesare pentru o altfel de predare-învățare.

Rep: Dar lecțiile vor fi urcate pe o platformă nouă sau pe una existentă?

Monica Anisie: Încă se lucrează la aceste date.

Rep: Când ar trebui să fie în picioare Biblioteca școlară virtuală?

Monica Anisie: Începând cu anul școlar următor.

Citește și:


3 comments
  1. Felicitari pentru ca prezentati o realitate neconfortabila pentru Guvern si Presedintele care il girează.
    PNL devine un alt PSD, daca nu cumva era deja…
    Iar Romania devine o țară unde nu mai ai pe cine sa votezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste jumătate dintre români consideră slaba pregătire a unor profesori drept o problemă principală a sistemului de educație – sondaj INSCOP / Alte probleme majore – abandonul școlar, lipsa de disciplină a elevilor

Peste jumătate dintre români apreciază că slaba pregătire și dezinteresul unora dintre profesori este o problemă principală a sistemului de educație, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, în parteneriat…
Vezi articolul

Ministrul Anisie aplică metoda Trump. Profesoara de română încearcă engleza și ratează înțelesul cuvintelor – ștampilează cu “fake news” opinia unui jurnalist și informații pe care nu le contrazice / Plus: “NU am nicio pârghie legală să pot profesionaliza și depolitiza Educația”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a pus miercuri seară, într-o postare pe Facebook, ștampila “fake news”, însoțită de logo-ul instituției, pe un mesaj publicat de o ziaristă care în fapt își…
Vezi articolul