Premierul Ciucă: Certificatul Covid nu poate fi adoptat în perioada imediat următoare, Parlamentul a intrat în vacanță / Închiderea școlilor ar fi evitată prin adoptarea certificatului, potrivit ministrului Sănătății

2.953 de vizualizări
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Certificatul verde nu mai poate fi adoptat până la redeschiderea școlilor, pe 3 ianuarie, deoarece Parlamentul a intrat în vacanță parlamentară, potrivit declarațiilor făcute de premierul Nicolae Ciucă. El a făcut precizările în contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis miercuri că închiderea școlilor ar fi evitată prin adoptarea Certificatului Covid-19.

Întrebat de presă în legătură cu adoptarea certificatului Covid-19, premierul Ciucă a spus: “dacă vă referiți la săptămâna aceasta, nu cred să mai poată fi adoptat. Parlamentul a intrat în vacanță parlamentară”.

Ministrul Rafila a declarat, în privința aceluiași certificat, că:

  • „Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite. În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor – întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic – şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră”, a mai spus ministrul Sănătăţii.” – Detalii aici.

Amintim că elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal reiau școala după vacanța de sărbători pe 3 ianuarie 2022. Elevii din învățământul preșcolar și primar reiau cursurile pe 10 ianuarie 2022.

Următoarea sesiune ordinară a Parlamentului începe în februarie. Camera Deputaților și Senatul se pot întâlni, până atunci, în sesiuni extraordinare.


9 comments
  1. Vacanța intersemestrială în vechea structură a anului școlar era cea de sărbători, adică 2 săptămâni. O săptămână din vacanță de iarnă + o săptămână Școala altfel = 2 săptămâni, nu 3.
    Ce a furat, concret?

  2. Mda, acum folosim copiii ca să punem presiune pe populație să accepte un certificat care s-a dovedit inutil din punct de vedere sanitar ín toată Europa.

    Urâte vremuri, malefici politicieni.

    1. Asta zicea ai colegul meu, pana i-a murit mama. Apoi s-au vaccinat. Acum iar nu se mai vaccineaza de cand i-a spus o vecina care stie de la un popa, care la randul lui stie de la un medic nutritionist si de la un profesor de sport ca spike-urile din vaccin se depun in ficat. Niste retardati. Se sinucid din prostie si nu se documenteaza din surse competente. Cred in toate abracadabrismele online. Acum ii moare si tatal, tot post Covid. Un individ cu adevarat “implinit”. Isi ucide familia.

  3. Ho, iar incepeti cu inchiderea scolilor??? Sunt cateva cazuri cu Omicron si iar va ganditi sa condamnati ruralul la prostie si abandon? Abia ce ne-am revenit din online-uri pentru caca.turile voastre de praguri de vaccinare profesori, am ajuns si la 0 la mie incidenta si iar va vin idei tampite?? Nu voi ati pus scoala de pe 3? De ce nu ati acceptat propunerea parintilor sa incepem toti pe 10? La vara se putea pune o saptamana in plus. Tezele sunt date, mediile sunt pe gata, doar se incheia media dupa 10 si gata. Voi Batman, scoala de pe 3. Si o taraganati asa langa de 2 luni cu certificatul. Numai profesorul e prost si s-a vaccinat, pe restul, hai sa-i lasam sa se zbenguie nestingheriti nevaccinati testati pe banii nostri ce ar putea fi folositi in tratamente in spitale. Rafila nu mai urla a certificat, a lockdown? A dat-o la pace cu ficusul?

    1. Am gasit cetateanul turmentat. De unde pana unde ati ajuns la aceasta concluzie? Campeanu nu a mai stiut ce sa faca tot anul si cate prevederi anterioare sa mai incalce in asa fel incat sa NU se inchida scolile si sa ramana deschise chiar si in situatiile in care oricine altcineva care avea un gram de bun simt, le inchidea.
      S-au taiat din vacante, s-a modificat calendarul scolar de doua ori. A fost o perioada de cateva luni in care mai ales in centrele urbane aglomarate din Romania unde situatia era critica, scolile au fost tinute deschise special ca sa nu aiba de suferit cei din mediul rural.
      Dupa cum puteti vedea, chiar si acum ei incearca sa gaseasca o solutie in asa fel incat sa NU se inchida scolile din Romania.
      In acest context, eu va intreb pe dumneavoastra: care este problema?

    2. Frate,ce la vara?!Ministrul ala a luat 3 săptămâni in loc de doua!Adica o săptămână din vacanta de iarna,vacanta intersemestriala si săptămâna altfel.E terminat rau omul si ar trebui dat afara de acolo,ca nimic bun n a făcut.Decat a complicat niste lucruri,a promis multe dar n a facut mai nimic,cum spuneam (minciuni peste minciuni),a distrus vacanta copiilor si a furat destul.Asta e ministrul educației.”Marele” Câmpeanu 🤮 Hoț,ca multi altii.

      1. Vacanța intersemestrială în vechea structură a anului școlar era cea de sărbători, adică 2 săptămâni. O săptămână din vacanță de iarnă + o săptămână Școala altfel = 2 săptămâni, nu 3.
        Ce a furat, concret?

    3. Problema este ca predau de 2 ani pe banii mei online si am predat luni de zile online cu o incidenta de 0 la mie si apoi cu vaccinare 58 la suta in scoala intr- un amarat de sat unde nu exista semnal nici macar la telefon, iar la 500 de m mai sus nici curent. Tot pentru ca vai, Covidul asta omoara peste tot la fel. Nu, nu omoara peste tot la fel. Nu e totuna sa bagi in online clase cu 12 elevi care stau la 2 m distanta cu a inchide clase din urban cu 35 de elevi ce stau ca sardinele. A trebuit sa mergem din poarta in poarta sa ducem fise pentru ca nu putea participa neam la online. De unde semnal, de unde tablete? Nici curent nu au. Asadar, decizii de astea heirupiste cu online la hurta mi se par o tampenie. Este inadmisibil sa nu ai niciun bolnav de Covid in localitate si sa predai online pt ca nu aveam 60 la suta vaccinati in scoala. Asa am stat pana au schimbat legea. Ce se tot cacaie cu certificatul ala? Auzi la el…online ca nu s a adoptat certificatul. Salariul taiat, preturile crescute, aduc totul de acasa si el vrea online pe banii mei al treilea an. Cat sa mai suportam? Fara o masca, fara un test…numai minciuni si manareli. Nu compara tu situatia dintr-un oras mare cu ruralul, unde aia poate inafara de casa, scoalaaca, scoala, casa nu vad nimic cu lunile decat un magazin satesc. Altii coboara de pe munte o data pe saptamana si ia paine cu sacul. Situatia trebuia si trebuie lasata descentralizata. Online- ul nu trebuia impus tuturor. In rural e o zbatere continua sa aduci copilul spre scoala, sa-l scoti din saracie si sa-l feresti de abandon prin educatie. Daca ii luam elevilui si asta, prostia se va viraliza la sate mai mult decat este si mai puternic decat Covidul. Eforturile comune de- a lungul anilor ale unor profesori de a insufla dragoste de invatatura in sate uitate de lume, se va darama intr- o clipa odata cu bagarea in online generalizat. Ba ca nu e vaccinare cata trebuie, ba ca e incidenta de 20 la mie in Bucale, de parca tara asta, predominant rurala, s-ar reduce la Bucuresti, Cluj-Napoca sau alte metropole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like