Premiul Nobel pentru fizică în 2023, acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier, care au oferit noi instrumente pentru a explora lumea electronilor

998 de vizualizări
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier / Foto: https://www.nobelprize.org/
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023, pentru experimentele lor, care au oferit umanității noi instrumente pentru a explora lumea electronilor din interiorul atomilor și moleculelor, conform nobelprize.org.

Cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru fizică 2023 au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri de lumină extrem de scurte care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau schimbă energia.

Contribuțiile laureaților au permis investigarea unor procese atât de rapide încât până acum erau imposibil de urmărit.

„Acum putem deschide ușa către lumea electronilor. Fizica attosecundei ne oferă oportunitatea de a înțelege mecanismele care sunt guvernate de electroni. Următorul pas va fi utilizarea lor”, spune Eva Olsson, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.

Există aplicații potențiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să înțelegi și să controlezi modul în care se comportă electronii într-un material. Pulsurile attosecundă pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticul medical.

Pierre Agostini
The Ohio State University, Columbus, USA

Ferenc Krausz
Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany

Anne L’Huillier
Lund University, Sweden


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premiile “Henri Coadă” pentru elevi și studenți câștigători în competiții tehnico-științifice internaționale – Au fost oferite mai puține decât pragul stabilit prin hotărâre de guvern / Țările care alocă 2-3% pentru cercetare, lăudate de premierul Ciucă, al cărui guvern țintește 1% în 2024

Elevii și studenții care au obținut locul I, II și II în competiții tehnico-științifice internaționale au primit, marți, premiile acordate de guvern printr-un program introdus în decembrie, având drept scop…
Vezi articolul

Cine este Virgil Păunescu, candidat PNL la Senat în 2016, care a anunțat că are „vaccinul pentru COVID-19” și care în ultimii 3 ani a promis alte trei vaccinuri. Acum o lună spunea „noi nu putem face vaccinuri”

Fost consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu, din 2006 până în 2014, actual membru PNL, Virgil Păunescu este profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara cercetător și…
Vezi articolul

Restanțele României la Agenția Spațială Europeană, în valoare de 102 milioane euro, ar urma să fie plătite integral, în două tranșe, până la sfârșitul anului – proiect de hotărâre de guvern

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat, vineri, un proiect de hotărâre de guvern privind plata integrală a contribuțiilor financiare restante pe care România le are către Agenția Spațială Europeană…
Vezi articolul