Prima de carieră didactică de 1.500 de lei n-a ajuns la toți profesorii, deși banii trebuiau dați încă din octombrie 2023. Sunt și carduri care n-au fost încărcate cu sumele corecte, potrivit sindicatelor din Educație

1.493 de vizualizări
Foto: card primă de carieră didactică
Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum informează Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara. Marți, 12 martie, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației și au fost discutate mai multe aspecte, printre care și faptul că unele carduri cu prima didactică de 1.500 de lei n-au ajuns la profesori. Situația este asemănătoare și în privința personalului administrativ.

Prima de carieră didactică și prima de carieră profesională: există beneficiari care nici până în acest moment nu au intrat în posesia cardurilor sau care, deși dețin cardurile, acestea nu au fost încărcate cu sumele corecte, iar apelurile lansate către autorități au rămas fără răspuns”, se arată în informarea dată de Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Pentru justificarea celor 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci doar o declarație pe propria răspundere privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Cine primește cardul de carieră profesională

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 va primi în luna octombrie prima de carieră profesională de 500 de lei. 

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1) Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.”

Citește și:
Circa 10% din cardurile de carieră profesională, de 500 de lei, pentru personalul administrativ din școli, încă nu au fost încărcate / Banii ar fi trebuit primiți în luna octombrie, potrivit legii
UPDATE Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG a fost adoptat în ședinta de Guvern
Cardurile de primă didactică și „respectul” față de profesori. Pe lista actualizată a magazinelor apar, printre altele, farmacii, hoteluri și agenții de turism
Unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei / Până vineri, școlile din Buzău trebuie să trimită inspectoratului școlar corecțiile – document
OFICIAL Pentru cei 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci o declarație pe propria răspundere
SURSE Până vineri, școlile au de completat o machetă cu datele corecte ale profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei

5 comments
  1. Daca nu suntem condiționați sa facem cursurile de ce suntem înscriși forțat să facem cursuri? De ce nu se fac verificări să vedeți dacă personalul nedidactic este sau nu obligat să facă minunatele cursuri care nu ne ajuta cu nimic De ce nu putem să ne luăm echipament de lucru sau ce avem noi nevoie.Unii își pot lua ce vor alții trebuie cursuri.Asa mare e foamea de bani că trebuie luat de la amărâții de nedidactic care oricum au salarii de mizerie și trag că robii.

  2. Daca nu suntem condiționați sa facem cursurile de ce suntem înscriși forțat să facem cursuri? De ce nu se fac verificări să vedeți dacă personalul nedidactic este sau nu obligat să facă minunatele cursuri care nu ne ajuta cu nimic De ce nu putem să ne luăm echipament de lucru sau ce avem noi nevoie.Unii își pot lua ce vor alții trebuie cursuri.Asa mare e foamea de bani că trebuie luat de la amărâții de nedidactic care oricum au salarii de mizerie și trag că robii.

  3. Am scris ministerului sa mi emită cardul. Școală unde lucrez a cerut cardul, ISJ ul l a cerut. Am sunat la Pluxer mi- au spun că nu au emis card pe numele meu și că dânșii emit pe baza listelor trimise de minister. Ministerul a pasat către ISJ responsabilitatea. Cum sa o rezolve ISJ ul daca cei de la Pluxee emit carduri la solicitarea ministerului? Ministerul se pricepe doar la anchete inutile. Era mai simplu sa se intereseze și să trimită listele primite la Pluxee. Tipic romanesc fac anchete și nu rezolva nimic.

  4. și din păcate,aceste carduri sunt ineficiente pentru consilierii școlari întrucât distribuitorii licențiați de teste din Ro nu accepta plata cu ele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce declara Nicolae Hurduc, noul ministru al Cercetării, acum 5 luni: Se ames­te­că servicii secrete cu politica, sînt gru­puri de interese, industria plă­teș­te politicul

“După părerea mea sistemul politic actual, al parti­delor, este depășit”, declara în luna mai noul ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc. Într-un interviu acordat publicației Opinia studențească, Hurduc spunea: “Corupția există…
Vezi articolul