Circa 10% din cardurile de carieră profesională, de 500 de lei, pentru personalul administrativ din școli, încă nu au fost încărcate / Banii ar fi trebuit primiți în luna octombrie, potrivit legii

14.993 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Circa 10% dintre cardurile de carieră profesională, în valoare de 500 de lei, pentru personalul nedidactic din școli și grădinițe, nu ar fi ajuns la beneficiari, potrivit surselor Edupedu.ro. Cardurile ar fi trebuit să ajungă inițial în octombrie, potrivit ordonanței de urgență nr. 58/2023, dar au întârziat. Ultimul termen avansat de reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene era sfârșitul lunii noiembrie. Mai mulți angajați ne-au semnalat că fie nu au primit cardurile, fie nu sunt încărcate. Motivul întârzierii ar fi faptul că Ministerul Educației ar fi greșit listele, spun sursele Edupedu.ro.

La o lună și jumătate de la termenul inițial prevăzut în OUG nr. 58/2023 până la care se trimit cardurile, mai sunt 10% dintre angajații din școli și grădinițe, personal nedidactic și auxiliar care încă nu au primit cardurile, potrivit surselor Edupedu.ro.

Cardurile de carieră profesională pentru personalul nedidactic din școli și grădinițe, în valoare de 500 de lei, ar fi trebuit să ajungă la beneficiari în luna octombrie, potrivit OUG nr. 58/2023.

Edupedu.ro a primit mai multe sesizări din țară de la angajați care fie nu au primit cardurile deloc, fie nu au fost încărcate cu cei 500 de lei. Potrivit surselor noastre, întârzierea a fost cauzată de faptul că Ministerul Educației a trimis liste greșite cu beneficiari.

Potrivit procedurii, cardurile au fost transmise prin Poșta Română, fie la sediile unităților de învățământ, fie la domiciliu, în funcție de cum au ales angajații.

Cititori Edupedu.ro din județul Prahova ne-au semnalat că nu au primit cardurile sau le-au primit dar nu sunt încărcate. În momentul în care beneficiarul intră în posesia cardului, unitatea de învățământ anunță mai departe autoritățile pentru ca acel card să fie încărcat cu suma de 500 de lei în scurt timp. “Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, și cardurile nu au fost încărcate sau dacă unii angajați nu au primit deloc aceste carduri, situația poate fi semnalată la unitatea de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro”, inspectorul general școlar din județul Prahova, Ilona Rizea.

Cine primește cardul de carieră profesională

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 stabilește că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 va primi în luna octombrie prima de carieră profesională de 500 de lei. 

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1) Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.”

Informații de context

Marți, 24 octombrie, sindicatele din Învățământ s-au întâlnit cu Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerului Educației. În informarea trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se arăta că banii vor fi virați după ce cardurile ajung în posesia angajaților:

Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”, conform informării.

Cardurile pentru cariera didactică, cele care se adresează profesorilor, în valoare de 1500 de lei, au fost deja distribuite, iar cele pentru personalul nedidactic și auxiliar au fost încărcate în proporție de 90%, până la momentul publicării acestui articol, deși ultimul termen avansat era finalul lunii noiembrie.

Citește și:
Cardurile de carieră profesională de 500 lei, pentru personalul nedidactic, ar putea fi încărcate până la sfârșitul acestei săptămâni, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene
UPDATE Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG a fost adoptat în ședinta de Guvern

13 comments
  1. Cardul este activat ,are 0 ;ei si cand sun la acele nr,pt informatii mi se spune ca nu corespund datele mele personale cu cardul. Ce este de facut???

  2. Cat mai dureaza pana cand se specifica clar produsele ce pot fi cumparate de cei 500 lei, ca nici scolile nu inteleg nimic :)) Legile astea zici ca sunt puse la misto, foarte vag formulate.

  3. Daca un cadru didactic greșește( cum în acest caz a greșit Ministerul educației, listele) este dat afară, fara drept de apel.Ce lege e-n țara asta? Cine greșește, să plătească.O să vedeți pe la tv, reportaj, anchetă despre aceste greșeli? O să vedeți vreun cadru din minister dat afară ptr greșeli? Ar trebui sa luăm exemplul francezilor: care membru dintr-un minister nu își vede de treabă și greșește, sa fie aruncat la tomberon! Mi-ar fi rușine să mai ies in lume!

  4. Cardul de 500 de lei ni le-au dat de o luna de zile dar are decât 0 lei ca, noi nu facem parte din instituțiile care ștergem mizeriile a sute de copii și nu-mi este rușine pentru ca muncesc cinstit pe un salariu mizer.

  5. Personalul din BCU-uri, desi e incadrat la auxiliar superior si nedidactic, nu primeste deloc aceste carduri!
    De ce se incalca legea?

  6. Cel mai ieftin curs pt orice e peste 1500 lei ,cum se face cu 500?Si daca am toate cursurile facute ,tot nu-mi creste salariul dupa ele,se angajaza pe pile fara vechime si pregatire necesara si primesc salariul cit mine care am 40 ani vechime si pregatire pt toate domeniile de activitate pe care le fac,ca muncitor intretinere,vede cineva asta?.

  7. pt ce le-a ați mai dat dacă nu putem să facem nimic cu aceste carduAvem nevoie de banii nu de mizeriile de cursurii ! Ce ne ține de foame cumva cursurile alea ? Rușine guvernului și celor care fac astfel de legii,și ordonanțe mizerabile! Nu se gândesc la oameni care muncesc din greu ,își bat joc de oameni ! Rușine să vă fie cine sa mai creadă în voi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alocația de stat pentru copii s-a mărit cu doar 13 lei, de la 1 ianuarie, conform plăților făcute de stat luna aceasta, deși ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța public creșteri de 31 de lei – video

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin filialele județene, a făcut plăta alocațiilor de stat pentru copii în data de 7 februarie 2023, conform anunțurilor instituției. Bani au intrat…
Vezi articolul