Primul sondaj cu profesorii în grevă de 3 săptămâni: Unul din doi profesori dorește să fie un exemplu pentru elevii săi, prin participarea la grevă, arată datele World Vision România / Peste 75% dintre cadre didactice își doresc să fie respectate

5.403 vizualizări
Foto: World Vision România
Unul din doi profesori dorește să fie un exemplu pentru elevii săi, prin participarea la grevă, arată un sondaj realizat de World Vision România, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Toți profesorii care participă la grevă vor salarii mai mari, iar 98% vor să atragă atenția și asupra altor probleme din învățământ, conform sursei menționate anterior.
  • Fundația World Vision România a realizat un sondaj în rândul peste 1.200 de profesori în intervalul 6-7 iunie referitor la poziționarea acestora vizavi de greva din învățământ. 36% dintre respondenți predau în mediul rural, 14% în reședințe de județ, iar restul predau în alte orașe și municipii. În funcție de vârstă, distribuția respondenților este după cum urmează: 4% între 18 și 25 de ani, 10% între 26 și 35 de ani, 38% între 36 și 45 de ani,  34% între 46 și 55 de ani, 15% peste 55 de ani. 33% dintre respondenți predau la ciclul gimnazial, 28% la liceu, 27% la ciclul primar și 12% sunt din învățământul preșcolar.
  • Vineri, 9 iunie, este a 12-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai

„Dintre cadrele didactice care au răspuns la chestionar, opt din zece participă la grevă (81%), iar unu din zece a participat, dar a renunțat (9%). Totodată, 7% spun categoric faptul că nu participă la grevă,  2% spun că nu participă, dar se gândesc să o facă, iar 1% au preferat să nu răspundă.

În urma analizării răspunsurilor, fundația arată că există o ușoară discrepanță între gradul de participare al profesorilor la grevă în funcție de vârstă. Dintre cei cu vârste între 18 și 35 de ani, 75% au răspuns că participă la grevă. În rândul cadrelor didactice cu vârste între 36 și 45 de ani, 84% au afirmat că participă la grevă. Cei de peste 46 de ani participă în proporție de 81%”, se arată în comunicat.

Ce arată datele sondajului în privința profesorilor

Întrebați ce îi motivează pe profesorii care participă la grevă, profesorii implicați au răspuns că nu este vorba doar de salarii mai mari, ci și pentru că vor să atragă atenția asupra altor probleme din sistemul de învățământ (98%).

Conform sursei citate, printre problemele invocate de respondenți: infrastructura precară a școlilor, lipsa de materiale didactice pentru desfășurarea orelor de predare, comunicarea deficitară cu unii dintre părinți și elevi, dar și nevoia de mai multe cursuri de formare pentru personalul didactic. Alte motive pentru care profesorii au intrat în grevă se referă la faptul că își doresc să fie mai respectați (76%), dar și să fie un exemplu pentru elevii lor – aproape unu din doi (48%).

„Dintre profesorii care nu au participat la grevă și sunt hotărâți să nu o facă, 68% spun că nu au încredere în modul în care negociază liderii de sindicate, iar 65% nu cred că guvernanții vor face o schimbare semnificativă. În același timp, peste jumătate dintre profesorii care nu participă la grevă (56%) spun nu își permit să piardă din salariu și tot atâția spun că nu vor ca elevii sau părinții să fie afectați în urma grevei.

Dintre cei care au participat la grevă și apoi au renunțat, doar 10% au luat această decizie în urma promisiunilor de salarizare făcute de guvernanți. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit din grevă (63%) spun că au făcut-o pentru că nu vor să-i afecteze pe elevi și pe părinți. Al doilea motiv invocat este că nu-și permit să mai piardă din zilele de salariu (57%).

Totodată, 46% dintre cei care au renunțat la grevă spun că nu au încredere în modul în care negociază liderii sindicali. Un alt motiv, invocat de 36% dintre cei care au renunțat, este că nu pot continua singuri greva, după ce colegii lor de cancelarie au renunțat.

Referitor la revendicările salariale cerute de sindicate, 55% sunt pesimiști că vor deveni realitate. Mai exact, 29% cred că puține dintre revendicările lor vor fi aplicate, 23% cred că mai degrabă vor rămâne cu promisiuni, iar 3% cred că nu va fi îndeplinită niciuna dintre revendicările sindicale.”

Comunicatul poate fi consultat mai jos:


12 comments
  1. Medicii sa nu mai ceara nimic. militia sa nu fie prietena cu cine nu trebuie, parlamentarii sa nu mai doarma la servici si sa stea pe telefon la filme etc. Sunt multe dr spus…

  2. Ca să fie respectați, profesorii trebuie să se întoarcă la catedră și să predea așa cum trebuie și să își facă treaba, să încheie mediile, pentru ca cei din anii terminali să își poată da examenele la timp. Elevii și părinții lor nu îi respectă dacă fac grevă, din contră îi denigrează și mai mult, pentru că, din cauza lor sunt într-un stres imens. Așa că ajunge cu plimbarea!

    1. Am ieșit la pensie la 1 Februarie 2023 , 40 ani vechime , profesor , studii de lunga durata , gradul didactic II ( motive personale , decese in familie , m am înscris de 4 ori , apoi am renunțat , soțul decedat , de asemenea , copil la facultate ) . Pensia 2890 lei . Trăiți d-voastră cu ea !!! M a revoltat “ ajunge cu plimbarea ! “ Credeți ca sunt in excursie ? Am stat și eu 3 săptămâni in greva , fără bani ( ultima mare greva din educație ) și da , sunt alături de ei și ii susțin . Societatea civilă ar trebui sa fie alături de ei ! Când am intrat in inv nu era “ privat “ , cum striga multă lume : “ duceți va la privat ! “ Nu toți profii fac meditație , nu toți au salarii se merit sau gradație sau dirigenție ! Se dau și acestea pe “ pile “ . Elevii din cls a 12 își pun meditații cu profi universitari și îți spun in fata : “ nu pot sa stau la ora , ptr ca am meditație “ . Și vin la 1-2 ore , ca sa ia note , neștiind nimic , cu pretenția sa ia și note mari . Și noi sa ii înțelegem . ( oraș , liceu mare ) . Susținuți , binenteles de părinți in demersul de a chiuli de la Sc . I am trecut pe toți . Înțelegere exista din partea profesorilor ,nu exista din partea părinților și elevilor . Duceți va , va rog , și lucrați 1 an la scoala , cu 30 de elevi sau mai mulți in clasa , având 9 cls diferite in încadrare . Cu salariul aferent . Bucurați va de “ cadourile “ primite , faceți , cu banii aceștia , concedii , bronzandu va pe nu știu ce plaja … ! Habar nu aveți care este situația acum
      In invatamant! Nu oricine poate fi profesor , empatie , comunicare , etc …
      Nu e o plimbare , Dna !!! E un strigat de “ ne am saturat !!!”

    2. Bine fac să continue să își obțină drepturile, oricum sunt văzuți ultimi oameni la toți sunt bani numai la ei nu se găsesc bani.

  3. Nu peste 75% își doresc sa fie respectați! TOATE cadrele didactice, cadrele didactic auxiliar și nedidactic își doresc să fie respectate!

  4. Edificator sondaj. Daca mai avea cineva indoieli adupra profilului grevistilor. E evident ca in actualul sistem educational, elevii conteaza pentri foarte putini SALARIATI. Sper ca se blocheze anul poste se deschide adevarata discutie despre rolul cu cine si pentru cine se face actul de educatie

  5. Dragi profesori, tineti minte:
    Pe om poti sa il omori o singura data!!!
    Practic factorul vostru de “presiune” (santaj ordinar) va disparea pe 19 iunie(prima zi de la Evaluarea Nationala). Din acel moment nu mai puteti da inapoi.
    Asa ca marele vostru avantaj se va transforma in curand in DEZAVANTAJ!
    La un moment vor da examenele- iulie, august…..decembrie. Nu mai conteaza!
    Insa voi deveniti tinta a milioane de parinti, bunici.
    Unii copii momentan va sustin( ei nu inteleg ce se intampla), dar cand vor vedea ca toata vara stau pe pozitie cu mediile neincheiate, cu presiunea examenelor etc… o sa va abandoneze la fel ca toti ceilalti.
    Presa deja va pune usor pe locul 2..3!!!
    Succes!
    P.S. Sa nu uitati cenzura!!!

    1. Bre nea ganditorule, esti prea profund pentru muritorii de rand, si zic de aia functional alfabetizati, nu de ceilalti. Fa-ne un desen, o schema ceva, sa pricepem si noi!
      PS. Tinta piept sau tinta simpla?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Ligia Deca a dat exemple de creșteri salariale din calculele pe grile trimise inspectoratelor: Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut. În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial același profesor are 5.717 lei / Diferența este dată de gradația angajatului – precizări

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a oferit exemple de creșteri salariale, la finalul şedinţei de guvern de astăzi. Astfel, „pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II,…
Vezi articolul

Numărul notelor greșite la Evaluarea Națională continuă să crească și “se perpetuează un fenomen periculos”, afirmă Consiliul Elevilor: Ministerul să asigure verificarea corespunzătoare a lucrărilor

“Se perpetuează un fenomen periculos, în care, spre exemplu, lucrările nu sunt corectate în mod obiectiv de ambii profesori evaluatori, ci doar de unul, urmând ca cel de-al doilea să…
Vezi articolul

Primele date ale recensământului: Aproximativ 19 milioane de locuitori pe teritoriul României, cu un milion mai puțin decât în 2011 / Președintele Statisticii: “În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore”

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat joi câteva date rezultate din recensământul general al populației. El a spus că ”aproximativ 19 milioane e populația aflată pe…
Vezi articolul

Cererile organizațiilor de tineri, elevi și studenți pentru noul minister al Tineretului și Familiei: finanțări nerambursabile pentru activități de tineret, sprijin pentru Legea tineretului, măsuri de reducere a declinului demografic

Susținerea pentru adoptarea proiectului Legii tineretului, o strategie națională în privința politicilor pentru tineret și proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru activități de tineret incluse în bugetul pe 2022 se numără…
Vezi articolul