Probleme la licitația de manuale pentru clasa a VIII-a. Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a început reevaluarea manualelor abia la 90 de zile după ce au fost depuse contestațiile – acuză Marian Șuță, MEC

3.124 de vizualizări
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a
Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com
Elevii care în toamnă încep clasa a VIII-a nu vor avea manuale noi în primele zile de școală, avertizează editorii, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis să înceapă reevaluarea manualelor depuse la licitație abia la 90 de zile de la încheierea depunerii contestațiilor. Marian Șuță, directorul general al Centrului din subordinea Ministerului Educației care derulează licitația, a declarat pentru TVR că “am început licitația în decembrie, față de alți ani am început cu 3 luni mai devreme. Practic aceste 3 luni au fost anulate de o decizie a CNSC-ului venită la 90 de zile. Nu ne așteptam”.

Amintim că înnoirea curriculară ajunge în anul școlar 2020-2021 să se aplice la clasa a VIII-a; elevii vor susține și examenul de Evaluare Națională 2021 cu o altă structură de subiecte, în concordanță cu noua programă.

Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Ministerul Educației a organizat pentru clasa a VIII-a cea mai rapidă lansare de licitație pentru manuale din ultimii ani. Concret, pe 5 decembrie 2019 au fost lansate procedurile de licitație în vederea asigurării a 58 de titluri de manuale pentru clasa a VIII-a (aproape 3,7 milioane de exemplare) în anul școlar 2020-2021, procedura fiind derulată tot prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) din subordinea sa, în calitate de autoritate contractantă.

Șapte luni mai târziu, editorii emit același avertisment ca în fiecare an: manualele nu vor ajunge pe bănci. De data aceasta, motivul îl reprezintă o decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), spun autoritățile.

Marian Șuță / Foto: edu.ro

Marian Șuță, directorul general al autorității contractante, a declarat pentru TVR că “ultima dată de depunere a contestațiilor a fost 10 aprilie. Suntem la 90 de zile. Noi vom face tot ceea ce ține de noi. Am început licitația în decembrie, față de alți ani am început cu 3 luni mai devreme. Practic aceste 3 luni au fost anulate de o decizie a CNSC-ului venită la 90 de zile. Nu ne așteptam, sincer. Vom face tot ce ține de noi pentru a putea avea manuale la timp”.

CNSC a răspuns în exclusivitate pentru TVR că au fost depuse 25 de contestații din partea editurilor, dar și foarte multe cereri de intervenție voluntară în favoarea Ministerului Educației. Toate aceste înscrisuri au durat până în luna iunie, iar CNSC a început soluționarea contestațiilor abia la acest termen, în iunie, deși contestațiile fuseseră depuse în aprilie, relatează televiziunea publică.

Decizia CNSC, obținută exclusiv de TVR, arată că aproape toate contestațiile au fost admise, așa că manualele se reevaluează.


Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Manualele au fost eleborate in fix doua luni, si au batut joc de autori si edituri. Mai trebuie precizat si faptul ca evaluatorii nu au alta competenta decat un curs de doua saptamani si multi dintre ei nu sunt apti sa evalueze un manual. PANA NU SE VA FORMA UN CORP COMPETENT DE EVALUATORI CORECTI CARE SA DEMONSTREZE PRIN REALIZARILE LOR CA MERITA SA EVALUEZE CORECT UN MANUAL, NICI MANUALELE NU VOR FI ”ALESE” DUPA CRITERII VALORICE REALE.

  2. Și din acest motiv sunt un părinte dezamăgit (comentariu pentru acei profesori care m-au făcut cum le-a venit la gură). Generația copiilor care intră în clasa a VIII-a a fost mereu neglijată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevul din Deva prins cu droguri asupra sa, într-o deplasare Erasmus+, în Macedonia, consumase alcool și s-a comportat urât cu profesorii însoțitori, arată raportul Inspectoratului Școlar / Maria Ștefănie, șefa ISJ Hunedoara: Trebuie să îl consiliem și să-l ajutăm să depășească această etapă

Inspectoratul Școlar Hunedoara nu recomandă nicio sancțiune anume pentru elevul din Deva prins cu droguri asupra sa într-un proiect de mobilitate Erasmus+, în Macedonia de Nord, potrivit raportului final în…
Vezi articolul

Trei cadre didactice de la un liceu din Satu Mare aflate în Turcia la un proiect Erasmus s-au întors în țară / Un grup de 9 studenți alături de însoțitor urmează să ajungă în România, transmite agenția care se ocupă cu implementarea programelor Erasmus în țară

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale anunță că au revenit în țară trei profesori de la un liceu din Satu Mare, și urmează să sosească…
Vezi articolul

Cătălin Drulă, președintele USR, reacție virulentă la propunerea de desființare a CNATDCU: Să-ți fie rușine, Sorin Cîmpeanu! USR îi cere lui Iohannis să intervină pentru schimbarea proiectului de lege astfel încât Consiliul să își facă treaba în continuare

Reacție dură a președintelui USR, Cătălin Drulă, la tentativa de desființare a CNATDCU – instituția-cheie care soluționează plagiatele din doctorate – propusă de noua lege a educației. “Să-ți fie rușine,…
Vezi articolul