Proces simulat al unui lider nazist chiar în plenul Parlamentului. Au participat elevi, studenți și personalități

315 vizualizări
Foto: Laude Reut
O reeditare a International Mock Trial on Human Rights a avut loc miercuri în sala de plen a Parlamentului României, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre un proces simulat care a avut în centru una dintre figurile de prim-plan ale regimului nazist: Ernst Rüdin, arhitectul legilor „igienei rasiale” și promotor al programului nazist de sterilizare forțată și eutanasiere involuntară, căruia i-au căzut victime atât evreii, cât și populațiile romani, slave și de culoare, precum și persoane cu dizabilități fizice sau intelectuale. Ernst Rüdin a decedat în 1952, fără să fi fost judecat vreodată, în ciuda activității sale notorii din perioada regimului nazist.

Evenimentul de la București a constituit o reeditare a procesului desfășurat pe data de 31 ianuarie a.c., sub egida Organizației Națiunilor Unite, chiar la sediul ONU din New York. La evenimentul din SUA, România a fost reprezentată de un lot de elevi ai Complexului Educațional Laude-Reut. Ca și la New York, procesul de la București s-a derulat sub patronajul organizației Social Excellence Forum din Israel.

Principalii participanți au fost 23 de tineri, elevi și studenți de la 20 de școli din toată țara (București, Iași, Sibiu, Ploiești și Buzău), care au format echipele acuzării și apărării. Majoritatea participanților, 12 la număr, sunt elevi ai liceului Laude-Reut. În sala de plen a Parlamentului au fost prezenți peste 350 de elevi, însoțiți de profesori, părinți și invitați.

La lucrările procesului au luat parte, alături de elevi și studenți, personalități de seamă ale vieții politice și academice din România, precum și membri ai corpului diplomatic de la București: Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Reuven Azar, ambasadorul statului Israel în România, Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Avi Omer, fondatorul Social Excellence Forum, și Tova Ben Nun-Cherbis, președintele Complexului Educațional Laude-Reut.

Membrii completului de judecată au fost Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, Laura-Iuliana Scântei, judecător la Curtea Constituțională a României, și Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României.

Evenimentul de la București a avut loc după cele două zile ale conferinței 2Day Ambassador (20-21 martie), organizate în fiecare an de Complexul Educațional Laude-Reut, în cursul căreia elevii care sunt înscriși la cursurile școlii de diplomație și relații internaționale au putut participa la prezentări și dezbateri despre subiecte precum: relațiile bilaterale ale României, ca membru al UE, în domenii relevante de dezvoltare (educație, economie, știință și inovație etc.); provocări și evoluții în domeniul securității în secolul XXI; modalități de a-i încuraja pe tineri să facă studii de diplomație.

Lucrările procesului s-au derulat cu ajutorul unei echipe de actori profesioniști care au interpretat principalele personaje: Constantin Florescu (Ernst Rüdin), Cătălin Gheorghe (Arnold, asistentul lui Rüdin), Oana Laura Gabriela și Emilie Haus. Echipele de „avocați” și „procurori” au fost formate din elevi și studenți.

Foto: Complexul Laude Reut

Regia evenimentului a fost asigurată de Keren Herruti, din Israel, și de Răzvan Dincă, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, în colaborare cu Daniel Jinga, manager-director general al Operei Naționale din București. 

De asemenea, la eveniment au participat, ca invitați speciali, Marius Turda (istoric, Marea Britanie), Ephraim David Deutsch (Yad Vashem Institute, Israel), și Sefi Fischler (Project Coordinator and Development, Social Excellence Forum, Israel)

În timpul regimului nazist, în cadrul programului de purificare rasială peste 400.000 de persoane au fost sterilizate forțat, iar circa 300.000 de pacienți internați în instituțiile psihiatrice au fost uciși, 70.000 dintre aceștia în camerele de gazare. Promotorii „igienei rasiale”, printre care Rüdin a ocupat un loc de frunte, au jucat un rol important în Holocaust.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației: Apreciem că în luna mai putem declara un câștigător pentru proiectul Biblioteca școlară virtuală / Toate proiectele cu fonduri europene aflate în derulare acum au fost publicate pe site

“Apreciem că în luna mai putem declara un câștigător pentru proiectul Biblioteca școlară virtuală”, a declarat într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro noul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea.…
Vezi articolul

DOCUMENTE Relocarea Colegiului Național Șincai. Profesorii trimit o scrisoare deschisă Președintelui Iohannis, în care acuză “un atac, o luare cu asalt”. Primarul Sectorului 4 ripostează cu documentele pentru reconsolidarea clădirii, plus adresa constructorului care arată că lucrările nu pot fi făcute decât cu mutarea elevilor

Peste 20 de profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” i-au trimis o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis în care atrag atenția asupra unui “atac”, “o luare cu asalt”. De…
Vezi articolul

Aproape jumătate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului. Când sunt deranjate în mediul online, fetele spun într-un procent mai ridicat că s-au simțit vinovate de situație sau că au sperat că problema va trece de la sine – Sondaj Salvați Copiii

Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea,…
Vezi articolul