Profesoara din Cluj care predă online, deși are cancer în stadiul patru: Asta mă motivează. Uit de mine, de durere, de greață, de rău. Sunt acolo pentru elevi, asta am făcut o viață întreagă, e ceea ce iubesc

11.658 de vizualizări
Simona Hanca / Foto: G4Media.ro
E ora 15:00 cand profesoara Simona Hanca, de 53 de ani, intră pe zoom să-și predea ora de informatică online la un liceu clujean. Toată lumea o ascultă cu atenție. Nimeni nu scoate un sunet. Pare o oră obișnuită, dar nu e. Simona Hanca are cancer în stadiul patru. Metastatic. Nu renunță. Lucrează. Predă.

Face asta de 25 de ani. Acum are 18 ore pe săptămână.

Are zile în care nu se poate ridica din pat, iar atunci când nu reușește, apare Puiu, cu care este împreună de 32 de ani. Colegi de facultate, soț și soție, iar acum camarazi de suferință.

„Muream demult dacă nu era el. El e sufletul meu și mă ține în viață. Mă ia în brațe când mi-e rău, mă duce, mă spală, nu vă puteți imagina ce ajung să facă doi soți în ani de zile. Și cum suferința asta se transmite. El e sprijinul meu. El și Andra, fiica mea.”

Puiu ar vrea să-i preia toată durerea dacă ar fi cu putință. Să o ia cu o mănușă de magician și s-o facă să dispară sau, dacă nu, măcar să ajungă la el. Orice, doar să-i lase în pace soția. Dar nici de-al naibii nu se duce. E a ei. O poartă prin tot corpul din 2017.

  • Pentru Simona Hanca, operațiile și tratamentul împreună cu costurile de spitalizare se ridică la suma de 42.500 euro, urmând sa fie efectuate în afara României.

Citește povestea integrală pe G4Media.ro, sub semnătura jurnalistului Cătălin Suciu


4 comments
  1. Ei, lasati povestile. Cand se simte rau cineva de la o boala reactioneaza in mod diferit. Fiecare om are modul sau de a surmonta necazul si durerea. Unii se afunda in munca, dupa cum e si cazul doamnei, altii plang de durere prin casa, altii aleg sa se destinda sau sa se distreze. Dupa cum ii face fiecaruia bine la trup si la suflet. Nu e un fel standard. Asta nu inseamna ca un bolnav grav ca doamna care nu mai preda online e de condamnat sau nu are dureri sau ca trebuie promovat DOAR acest stil de depasire a greutatilor. Nu exista doi oameni la fel si ca atare nu exista nici prag al durerii si suferintei asemanator.

    1. Perfect de acord. Uneori am impresia ca, in ziua de azi, daca nu iti arati durerea intr-un anumit fel, nu contezi. Imediat se trezesc unii si altii sa iti arate ca durerea ta e mai putin importanta. E probabil si consecinta emfazei – uneori ridicola! – pusa pe cazuri sociale foarte vizibile si folosirea in mod frecvent si ipocrit a copiilor, pentru a sensibiliza publicul.

      1. Foarte bine spus. Eu sunt cadru didactic care de obicei nu na plang, desi am probleme mari de sanatate. Tocmai pentru ca nu m am plans precum altii, in perioada online am surprins neplacut. Pentru ca nesimtit fiind, asa, om sanatos tun cam vreau sa mi las elevii mai moale si nu ma prea gandesc la ei. Aveti dreptate. Ca sa fii compatimit trebuie sa arati suferinta. Restul e …poveste. Eu suferinta pot sa mi o strig si n gura mare, dar n o sa mi o arat. N am nevoie de mila publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

13 ateliere practice pentru profesorii de la școlile de stat, organizate gratuit de profesorii unei școli private. Cum să te conectezi cu elevii, cum să comunici cu părinții, cum să te relaxezi

De miercuri 6 mai până pe 20 mai, profesorii școlii Avenor College organizează 13 ateliere practice destinate profesorilor de la școlile publice, anunță instituția într-un comunicat trimis Edupedu.ro. Profesorii vor…
Vezi articolul

Bibliotecă digitală cu 2.500 de lecții, lansată la Chișinău la o lună de la închiderea școlilor / În România, 11 miniștri au ignorat Legea care prevede de 9 ani că Ministerul are obligația să facă o Bibliotecă școlară virtuală

Aproximativ 2.500 de lecții video pentru elevii claselor I-XII, alături de materiale didactice pentru toate disciplinele, precum și de un scurt ghid psiho-pedagogic pentru părinți se află în Bibliotecă digitală…
Vezi articolul