Profesorii și angajații din învățământul de stat primesc din nou vouchere de vacanță, după un an în care au fost tăiate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență

22.303 vizualizări
Foto: Pexels.com
Vouchere de vacanță pentru angajații din instituțiile publice, în valoare de 1.450 de lei, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, pus în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Potrivit notei de fundamentare, în perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic. 
 • Amintim că aceste vouchere de vacanță au fost tăiate de către Guvern în luna februarie a acestui an. Banii sunt impozabili în luna în care sunt acordați. Impozitul pe venit este de 10%.

Perioada de valabilitate a voucherelor emise în ianuarie – decembrie 2020 se prelungește până la 31 decembrie 2022: „(2) Prin derogare de la prevederile alin. (4) al art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, emise în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2022”, după cum apare în proiectul de lege.

În descrierea situației actuale, se arată că această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID-19 asupra sectorului turistic, cetățenii români posesori de vouchere de vacanță achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. 

Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță s-ar modifica astfel: „(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.

 • De remarcat este faptul că nu este exceptat de la acordare anul 2021, deoarece în propunerea de modificare este menționată perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026.

Pentru ca angajații din instituțiile publice să primească aceste vouchere, proiectul trebuie să primească aviz de la unele ministere, apoi urmează aprobarea de la Guvern. Ultimul pas este publicarea în Monitorul Oficial, moment în care se va pune în aplicare.

Modificarea se face prin proiect de Ordonanță de Urgență, deși inițiatorii nu justifică urgența, ci doar amintesc că măsura „va sprijini industria ospitalității, puternic afectată de efectele pandemiei de COVID-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării sau a restrângerii activității structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și/sau alimentație publică sau a restrângerii circulației persoanelor în anumite zone, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în luna septembrie 2021, erau 1.233.386 de persoane angajate în instituțiile publice din România. În cadrul Ministerului Educației erau 273.076 de angajați în perioada menționată anterior.


7 comments
 1. La ce rezultate dau in ultimii 30 ani, ar trebui sa va plateasca Germania aceste prime, deoarece ati format numai capsunari !
  Iar in ultimii 2 ani chiar v-ati spetit cu lucru .
  Nici macar alea 3 ore/ zi nu le-ati facut, ca ati pus copii sa se uite la filme.
  O sa raspundeti voi toti im fata Domnului pt. ca ati distrus ce aveam mai de pret ca popor, (anticorpii Romaniei).

   1. Medicii se pi…sa pe voucherele astea. Medicul meu de familie iarna e numai in Elvetia si Austria si vara doar Dubai si Maldive(medic de tara) . It-istii la fel: am sora it-ista si primeste vouchere pentru strainatate. Anul trecut a fost in Anglia. Si mai si sunt scutiti de impozite it-istii astia. Deci, in cwr ii doare pe astia de amaratul meu de voucher cu care ma duc la Baile Herculane. Se sterge la fund cu el si medicul si it-istul.

    1. Se numește analfabetism funcțional când cineva citește ceva, dar nu este în stare să înțeleagă mesajul din text…

  1. Auzi, Cretinel Retardomica! Prosti ori destepti, eu, ca profesor, ii educ pe toti. Si pe cel cu perspectiva de Harvard si pe cel de sparanghel. Ca Romania are predominant sparanghelofili, asta nu mai e problema mea ca profesor. Cand ele vede ca profesorul ia 2 lei, ca statul isi bate joc de munca ta si incurajeaza asistatil social si lenea, normal ca se va duce la capsuni pe bani multi si apoi ii bea acasa inca 7 luni cu ajutor social. Eu imi fac datoria. Mi-o fac de 2 ani pe banii mei, dar mai lucrez si cu materialul clientului. Capisci, domnule “ati pus copii” ?

 2. Ciudat că nimeni nu aduce aminte că potrivit legii, aceste vouchere ar trebui acordate în valoare egală cu salariul minim pe economie. Unde sunt sindicatele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Marile schimbări” anunțate azi de ministrul Cîmpeanu sunt doar un decret politic, lipsește claritatea detaliilor, nu au fost alocate resurse (mai ales timp) pentru instruirea și pregătirea profesorilor, spune senatorul Ștefan Pălărie / Ministrul Educației a anunțat modul de calcul al mediei anuale, după renunțarea la obligativitatea tezelor

Noile schimbări anunțate de ministrul Educației privind încheierea mediei anuale în lipsa notelor la teze reprezintă un sistem complet nou care nu a fost testat nici măcar la nivelul unei…
Vezi articolul

Președinții Iohannis și Steinmeier vizitează Colegiul Național Brukenthal din Sibiu, unde Iohannis are blocat un post de profesor din anul 2000 / În plină grevă a profesorilor, copiii au fost aduși de acasă special pentru eveniment

Președinții Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier se află în vizită în Sibiu, joi, iar în cadrul acesteia vor ajunge, de la ora 12.35, la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, potrivit…
Vezi articolul