Proiectul CaringUniversities pentru sănătatea mintală a studenților, al Organizației Mondiale a Sănătății și al Universității Harvard, va fi implementat în România de o rețea universitară coordonată de Babeș-Bolyai

210 vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com – UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu colaboratorii săi din țară, reuniți în rețeaua națională WellbeingAcademy, va implementa în România proiectul international CaringUniversities al Organizației Mondiale a Sănătății și al Universității Harvard dedicat evaluării sănătății mintale a studenților, anunță instituția într-un comunicat de presă. Rețeaua mai cuprinde Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. 

Inițiativa CaringUniversities este, potrivit comunicatului, o colaborare internațională în domeniul sănătății mintale, coordonată la nivel internațional de către Universitatea Harvard. În cadrul proiectului se realizează o evaluare psihologică sistematică a studenților, cu scopul final de a ajuta apoi universitățile să-și optimizeze serviciile de sănătate mintală oferite acestora. 

  • Din comunicatul UBB; “Spre exemplu, evaluarea sănătății mintale a studenților care acum sunt în anul I de studiu va fi realizată cu un sistem de evaluare comun la nivel internațional și va implica evaluări multiple pentru a surprinde evoluția lor în timp. Culegerea datelor se va face online, cu instrumente psihologice riguroase, țintind informații despre (1) un spectru larg de tulburări psihice (ex. tulburări depresive, tulburări de anxietate, tulburări legate de abuzul și dependența de substanțe, comportamente și gânduri suicidare, etc.); (2) predispoziții spre tulburări psihice și (3) mijloacele de a stimula studenții să apeleze la servicii de suport psihologic. Apoi, se va putea evalua eficiența unui spectru larg de intervenții psihologie online (inclusiv prin unele studii clinice randomizate) și se vor disemina rezultatele obținute în mediul științific, profesional și al potențialilor beneficiari.”

Inițiativa internațională este organizată prin “consorții de țară”, formate din cercetători de la una sau mai multe universități din aceeași țară. UBB, prin conf. univ dr. Oana David, director al Clinicii Universitare de Psihologie «Babes-Bolyai – PsyTech», este coordonator al rețelei din România.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicaliștii din Iași îi amenință pe Funeriu și Miclea cu instanța, după ce au vorbit despre interesele ilegitime ale sindicaliștilor din educație: Schimbarea, din păcate, se va face prin conflict. Partea mediocră va utiliza toate pârghiile ca să împiedice reforma

Sindicaliștii din Iași îi amenință cu instanța pe foștrii miniștri ai Educației Daniel Funeriu și Mircea Miclea, pentru declarațiile acestora referitoare la interesele sindicatelor din educație. USLIP IAȘI le cere…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul…
Vezi articolul

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Dascălii au ajuns bătaia de joc a unor elevi care consideră că au doar drepturi, fără nicio obligaţie. Avem legile Educaţiei în Parlament. PSD va insista ca noile reglementări să restabilească autoritatea profesorilor

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a afirmat că PSD va insista în Parlament, la dezbaterile privind legile Educaţiei, ca noile reglementări să restabilească autoritatea profesorilor, făcând referire la profesoara din Prahova…
Vezi articolul