Propunerea ca universitățile să poată construi pe terenuri din domeniul public a venit din partea universităților de medicină, în special UMF Carol Davila – Gigel Paraschiv, secretar de stat / Instituția „caută un teren pe care să poată să-și construiască un nou sediu”

845 de vizualizări
Amfiteatru al UMF ‘Carol Davila’ – Inquam Photos / George Calin
Universitățile de Medicină și Farmacie, „în primul rând UMF Carol Davila”, se află la originea proiectului de modificare a Legii învățământului superior astfel încât instituțiile de învățământ să primească posibilitatea de a construi pe proprietăți din domeniul public, a spus, vineri, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației.

El a răspuns, astfel, unei întrebări Edupedu.ro cu privire la propunerea făcută în acest sens în cadrul unui proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Minister, pus în transparență la sfârșitul lunii trecute. Inițiativa a stârnit acuzații din partea partidului de opoziție USR; care a susținut că este vorba despre o tentativă de „tun imobiliar” ce ar contraveni Constituției și ar transforma „oligarhii din universități în mari latifundiari”. Inițiativa a fost apărată explicit, săptămâna aceasta, de alianța universităților de medicină din România.

Gigel Paraschiv a făcut declarațiile în cadrul unei dezbateri publice organizate, vineri, în cadrul consultărilor pe tema proiectului de OUG menționat.

Declarațiile pe această temă, integral:

Rep.: O prevedere contestată (…) este aceea ca universitățile să poată construi pe terenuri care nu sunt în proprietatea lor, cu finanțare de la stat sau în proiecte pe fonduri europene. Care este explicația, de ce ați făcut această modificare și ce vizează ea? Aveți avizul evident al Ministerului Fondurilor Europene, al Ministerului Justiției, nefiind ceva obișnuit să se construiască pe un teren care nu este al în proprietatea cuiva.

  • Gigel Paraschiv: Se construiește pe terenul care nu este proprietatea cuiva, în sensul în care un teren este dat în administrarea unei instituții de învățământ superior, universitatea poate construi pe acel teren. Această prevedere, această modificare a Legii 199 a apărut ca urmare a solicitării venite din partea universităților de Medicină și Farmacie, în primul rând UMF Carol Davila.
  • UMF Carol Davila este în căutarea unui teren pe care să poată să-și construiască un nou sediu, un campus universitar. Universitatea a reușit să obțină cred că două terenuri de la RAPPS, terenuri care au fost trecute din domeniul public al statului în administrarea Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Dar pentru a putea construi pe acele terenuri are nevoie de această prevedere legală. Fondurile alocate unei astfel de investiții pot fi fonduri de la bugetul de stat, fonduri din venituri proprii ale universității sau finanțare din fonduri structurale.
  • Noi n-am făcut nimic altceva decât să creăm cadrul legal ca aceste universități să poată construi pe terenuri care sunt ale statului, având garanția că după edificarea acelei construcții nu vor fi scoase, să spun, de acolo, ele putând să folosească construcția până la amortizarea investiției. Despre asta este vorba.”

Citește și:

Universitățile de medicină laudă proiectul de OUG care le permite să ridice construcții pe terenuri din domeniul public, din fonduri externe nerambursabile / Propunerile au fost descrise de Opoziția USR drept „tun imobiliar” ce ar contraveni Constituției
VIDEO Mai mulți politicieni USR – protest la Ministerul Educației față de proiectul de schimbare a Legilor educației, „care îi va transforma pe oligarhii din Universități în mari latifundiari”
Oligarhii din universitar se pregătesc să dea un tun imobiliar mai mare decât Romexpo, cu mâna Ligiei Deca – Ștefan Pălărie (Op Ed)
SURSE Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației pentru a treia oară, la nici un an de la promulgare: Proiect de OUG prin care universitățile pot ridica construcții, din fonduri externe nerambursabile, pe terenuri din domeniul public, care nu sunt în proprietatea lor / Introduce Informatica și Arhitectura în aria de discipline STEM, după ce le-a exclus prin legea învățământului
OFICIAL Legile învățământului Deca-Iohannis vor fi modificate prin OUG pentru a treia oară, în doar 8 luni. Ministerul Educației anunță că organizează luni, 25 martie, prima conferință de presă susținută de Ligia Deca în Guvernarea Ciolacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca lasă școlilor decizia de a stabili intrări separate sau comune pentru profesori și elevi: Nu cred că respectul pentru cadrul didactic se rezumă la intrarea separată / Nu cred că această decizie se poate lua de la centru

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că “fiecare școală trebuie să decidă cum se face accesul în școală, dacă vor fi mai multe intrări, una pentru profesori și una pentru elevi”.…
Vezi articolul

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul „Şaguna” din Braşov, analiză punct cu punct a rezultatelor simulării Evaluării Naționale: Anul trecut nivelul de dificultate al subiectului I era în jurul clasei a IV-a – a V-a, anul acesta exercițiile au fost un pic mai ridicate, astfel încât s-a trecut la nivel de clasă a VII-a – a VIII-a, într-un mod real / Intuiesc că mulți elevi au ghicit răspunsurile la testele grilă

Profesorul de matematică Cătălin Ciupală de la Colegiul Național „Andrei Şaguna” din Braşov spune despre rezultatele de la simularea Evaluării Naționale că a identificat cel puțin trei itemi unde elevii…
Vezi articolul

Soluția care le permite profesorilor să dezvolte lecții și activități atractive pentru elevii lor, prezentată luna aceasta la cel mai important târg global de educație și tehnologie (P)

Inovația educațională dezvoltată de Samsung Electronics împreună cu Shape Robotics pentru sistemul educațional, display-urile Interactive Samsung Flip Pro cu aplicația Fable Blockly integrată, va putea fi testată de mii de…
Vezi articolul