Propuneri anti-nepotism la Universitatea din Oradea. Plus: prevederi anti-corupție pentru șefii instituției

974 de vizualizări
Foto: Universitatea Oradea / Facebook.com
Președintele senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, a propus o serie de modificări radicale ale Cartei universitare, potrivit EBihoreanul. Printre cele mai dure propuneri se numără interdicția de a a ocupa funcții de șef de departament sau decan pentru cei care au rude angajate în universitate.

Dacă va fi adoptată, regula ar produce un cutremur în Universitate, scrie EBihoreanul, dând câteva exemple de decani care au rude angajate: Adrian Maghiar de la Facultatea de Medicină, Alexandru Ilieş (Geografie, Turism şi Sport), Valentin Mirişan (Drept), Mircea Gordan (Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Ioan Chereji (Protecţia Mediului).

O altă propunere este legată de posibilitatea demiterii rectorului universității de către Senat dacă acesta e condamnat definitiv într-un dosar de corupție sau dacă situația financiară a instituției se degradează timp de doi ani.

Mai mult, noua Cartă ar înăspri şi competiţia pentru decanate, scrie sursa citată. Astfel, şefii facultăţilor ar urma să fie selectaţi de o comisie formată în număr egal din rector şi prorectori, respectiv senatori, spre deosebire de varianta actuală, care prevede că decanii sunt numiți de rector.

Propunerile vor fi votate pe 15 aprilie în ședința Senatului universității.

Citește aici propunerea de Cartă a Universității din Oradea

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Replica Facultății de Teologie pentru conferențiarul Claudiu Tufiș: instituția acuză un “atac mișelesc” în spiritul unor “idei vechi bolșevice”, după ce acesta semnalase că Teologiei ar urma să-i fie alocate mai multe locuri decât unor facultăți de științe ale Universității din București și apreciase că „facultățile de teologie nu au ce căuta în universități”

“Atac necolegial și lipsit de respect și etică”, “atac mișelesc” susținut de un “promotor al unor idei vechi bolșevice” – în astfel de termeni a reacționat, vineri, Facultatea de Teologie…
Vezi articolul

Studenții de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vor face cursurile și seminarele online în semestrul al II-lea / 66% dintre studenții de la licență și 91% dintre masteranzi doresc să rămână în online, susține rectorul SNSPA

Studenții de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) vor face toate cursurile și seminarele online în cel de-al doilea semestru al anului universitar 2021-2022, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Vineri, ultima zi de școală pentru elevii și profesorii din județele Ilfov și Suceava / De luni, între 6-10 februarie, este vacanța mobilă, decisă de inspectorate

Inspectoratul școlar județean (ISJ) Ilfov și Inspectoratul școlar județean (ISJ) Suceava au fost singurele din țară care au decis că vacanța mobilă să fie între 6-10 februarie. Alte 10 județe…
Vezi articolul

Eșecurile Ligiei Deca în primele două luni de mandat, prezentate de doi parlamentari USR: Bugetul Educației la minim istoric, blocarea comisiilor anti-plagiat, ignorarea situației burselor sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate

“Cu Ligia Deca la frâiele Ministerului Educației, bugetul este de doar 2,19% din PIB. Creșterea” bugetului în sumă absolută este sub rata inflației, iar adăugarea artificială a elementelor din bugete…
Vezi articolul