FOTO Profesorii au protestat luni în Piața Victoriei. Sindicaliștii din Educație sunt nemulțumiți de creșterea de salarii primită. Lider: Urmează neîncheierea mediilor școlare

4.872 de vizualizări
Foto: FSE “Spiru Haret”
Federațiile sindicale din învățământ au protestat luni timp de trei ore, începând de la ora 13:00, în fața Guvernului, față de creșterea salarială de 4% în loc de 16% pe care guvernanții au promis-o de doi ani, de când salariile din învățământ au înghețat. Vicepreședinta FSLI, Cornelia Popa Stavri, a declarat la RomâniaTV că acțiunile de protest din Capitală vor dura timp de 3 zile, luni, marți și miercuri.

„De luni și până miercuri vom avea în Piața Victoriei câte 3 ore de proteste, toate cele trei federații reprezentative din Învățământ, urmând neîncheierea mediilor școlare și grevă de avertisment, până la grevă generală, dacă va fi nevoie. Dorim să tragem un semnal de alarmă că domeniul învățământului este unul dintre cele mai dinamice din sistemul bugetar, care ar putea să contribuie la progresul acestei societăți”, a declarat reprezentanta sindicatelor profesorilor.

Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta, a avertizat în weekend liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

Reacțiile vin după ce Guvernul a aprobat creșterea de la 1 ianuarie 2022 a salariilor din domeniu cu 1/4 din diferența între grila prevăzută de Legea 153 și salariul din prezent. Hăncescu a mai spus că „oamenii sunt hotărâți să ajungă la grevă generală”.

 • Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, pentru a ajunge la sumele din grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, dar a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă.
 • Sindicatele au anunțat proteste de stradă și în țară, pichetarea sediilor prefecturilor, programate săptămâna aceasta.

Reamintim că marți, 14 decembrie, surse guvernamentale au declarat presei că salariile din învățământ nu vor fi înghețate și creșterile prevăzute de lege vor fi acordate. Apoi Ministerul Finanțelor a prevăzut înghețarea salariilor și în sistemul de învățământ, într-un proiect de ordonanță de urgență, după care Ministerul Finanțelor a revenit cu un nou proiect, aprobat de data aceasta în ședința de vineri, prin care salariile din Educație cresc de la 1 ianuarie 2022.

Creșterea respectivă este însă mult mai mică față de cea prevăzută în Legea 153.

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“, prevede ordonanța adoptată.

Tehnic, nu este vorba despre o majorare de 8%, cum era dacă diferența de 1/4 ar fi fost între salariul din 2018 și cel din grilă pentru anul 2022. Fiind vorba despre 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grilă, majorarea ar fi la jumătatea celei prevăzute de lege.


10 comments
 1. Rusine , Catalina ! Esti , probabil , dintre cei care au urat actul educativ …Apropo , de cratima ai auzit ? Nu te deranja sa-mi raspunzi ! N-ai auzit , pentru ca tu ai “stat la caldurica” si nu ai fost la scoala …😉Aici sunteti puternici , aruncati cu noroi si cand mergeti la scoala sa vb cu un profesor , va fastaciti si plangeti pe umarul acestuia, aratandu-va , de fapt, mediocritatea si neputinta …Jenant !

  1. Fiecare categorie sociala sa se uite in ograda proprie, este usor sa arunci cu vorbe urate de pe margine fara sa cunosti realitatea. Am stat in online pe banii nostrii, toti angajatii bugetari sau de la privat au primit dispozitive dupa care sa isi desfasoare munca.

   1. Nu ma doare capul si am foarte multi neuroni in comparatie cu altii ca tine. Daca nu protestati in vacanta atunci de ce nu protestati si joi cand este ultima zi de scoala?

 2. Acum si cei de la CFR sunt in greva, sper sa fie un semnal de alarma pentru guvernanti sa nu se mai joace cu banii publici cum vor ei. Daca erau in stare sa controleze preturile la utilitati si nu stateau 6 luni sa se certe prin parlament poate nemultumirea nu era asa mare, alte tari nu au stat la discutii. Probabil vor urma si ratele la banci sa creasca sa vedem atunci ce masuri de protectie vor lua. Problema este ca aceasta marire nu rezolva mare lucru daca inflatia, utilitatile si ratele cresc. Mai bine aveam salariul de acum 4 ani si aceeasi putere de cumparare.

  1. In pandemie, cand au luat salariiile intregi , stand degeaba ,acasa ,de ce n au protestat? Au stat la caldurica , protejati si si au baut cafeaua de dimineata , in timp ce personalul medical facea ture duble .N au pic de rusine ! Cer salarii marite pe ce ? Pe incompetenta si elevi analfabeti functional .

   1. Imi pare rau ca incerci sa încropesti un text eligibil, dar e important macar eu zic sa-l scrii corect gramatical, apoi te rog sa ne dai noua lectii

   2. Dragă tovarășa, în primul rând nu profesorii sunt vinovați ca au stat acasă, apoi au fost mulți profesori care chiar au îndurat condițiile execrabile ale învățământului online…. Dumneata în calitate de cadru medical (dacă ar fi să ghicesc as spune asistentă!) ce ai făcut? Ar trebui să răspundă mulți pentru crimele voastre, pentru salariile voastre… Eu nu am văzut medic care se vindece omul (dintre cei care știu sigur!), dar am văzut medici care omoară oameni, care administrează tratamente alopate și așa mai departe. Voi ați făcut asta pentru că v a convenit ,tovarăși! Salarii bunicele prime unde s e putut manevre pe plan financiar mai ales la nivel administrativ și pretindeți că profesorii nu fac nimic? La câți bani se dau în sănătate ar trebui să nu moară aproape niciun om…. Pentru știința ta principalul tratament medical este prevenția tovarășa,da? Voi altceva în afară de pastile tratamente alopate injecții și alte porcării nu știți! Să vă fie rușine clică de banditi și de criminali!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din România pot primi până la 22.000 de euro granturi de la Comisia Europeană în proiectul Jean Monnet, pentru activități de promovare a identității europene. Înscrierile, deschise până pe 1 februarie – criteriile de participare

Școlile din România pot primi până la 22.000 de euro în anul 2024, granturi de la Comisia Europeană (CE) prin programul „Jean Monnet – Cunoașterea UE”, potrivit ghidului de desfășurare…
Vezi articolul

Numeroase sesizări de cazuri în care îngrijitoare și infirmiere din grădinițe și creșe nu au primit salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, semnalate de sindicate – document / Acestea cer Ministerului Educației să trimită precizări în teritoriu

Unele îngrijitoare din grădinițe și creșe nu au primit salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, după cum semnalează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) ministrului Educației, potrivit unui document…
Vezi articolul
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

EXCLUSIV Retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru, stopată de Direcția juridică a Ministerului Educației care a decis să nu avizeze hotărârea CNATDCU de plagiat, a „restituit-o” și a cerut suspendarea evaluării tezei de doctor până la finalizarea dosarului intentat chiar de Olaru

Retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru, unul dintre membrii influenți ai CSM și fost șef DIICOT, este pusă în stand-by de Ministerul Educației, potrivit unui document obținut de…
Vezi articolul