Radu Szekely este noul consilier onorific al ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, potrivit unui anunț făcut de acesta și confirmat pentru Edupedu.ro de reprezentanții Ministerului. „Sunt onorat că începând de azi pot sprijini din nou Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar din calitatea de consilier onorific al Ministrului educației și cercetării, Daniel David“, a scris Szekely în urmă cu o zi pe pagina sa de Facebook. Fost director de cabinet al Ecaterinei Andronescu (PSD), fost consilier personal al lui Sorin Cîmpeanu (PNL) și fost secretar de stat în Educație la propunerea USR-PLUS, Szekely a acordat în luna mai 2019 un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei.
Tot Radu Szekely a fost alături de George Simion, președintele partidului extremist AUR, și de Toni Greblă – pe atunci prefect al Bucureștiului, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București pe 5 septembrie 2022, când Simion a luat cuvântul în fața elevilor adunați în curtea școlii la ceremonia de deschidere a anului școlar. O parte dintre liceeni l-au huiduit și fluierat pe Simion, după cum a relatat Digi24, unde acesta a negat ulterior scena filmată și publicată de Vice România (Sursa și detalii).
În urmă cu o zi, pe 31 martie 2025, Radu Szekely anunța printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că va fi consilier al ministrului Daniel David și că se va ocupa de PNRAS. „Sunt onorat că începând de azi pot sprijini din nou Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar din calitatea de consilier onorific al Ministrului educației și cercetării, Daniel David. Sper să fie o colaborare de succes, pentru care să ne mulțumim sincer la final, oricând va fi acela. Eu îi mulțumesc deocamdată domnului ministru pentru că are încredere să mai dea o șansă acestui program“.
Amintim că Radu Szekely și-a făcut intrarea în Ministerul Educației în timpul ultimului mandat de ministru deținut de social-democrata Ecaterina Andronescu (2018-2019). Din poziția de consilier al ministrului Andronescu, Szekely a acordat în mai 2019 un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, interzis în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.
Coordonator al „viziunii“ „Educația ne unește“ pe care Andronescu o voia transformată în lege a învățământului, la concurență cu România educată a președintelui Iohannis, și pe care a trimis-o în toate școlile cu obligativitatea de a fi dezbătută de profesori, Szekely a devenit în scurt timp directorul de cabinet al acesteia. Folosit de Andronescu sub ștampila de „tânăr tehnocrat“ cu expertiză finlandeză, Radu Szekely s-a aflat apoi pe lista de discuții a fostului premier social-democrat Viorica Dăncilă pentru a prelua portofoliul de ministru al Educației, după ce Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu. Până la urmă, funcția a fost ocupată interimar de rectorul Daniel Breaz și apoi de Monica Anisie.
În 2020, Szekely a candidat independent la Consiliul Local Sibiu, la alegerile locale din septembrie, pe care le-a pierdut.
La începutul lui 2021, a fost propus de alianța USR PLUS pentru postul de secretar de stat în Ministerul Educației, funcție pe care a preluat-o pe 19 februarie 2021 prin numire făcută de premierul de atunci, Florin Cîțu. În septembrie 2021, când USR-PLUS a ieșit de la guvernare, Szekely a fost singurul care a anunțat că refuză să își dea demisia, din cei peste 70 de demnitari din partea USR-PLUS demiși de premierul Cîțu în două zile. În cele din urmă, Szekely a fost demis de Cîțu la începutul lui septembrie 2021. Szekely a rămas însă în Minister, unde a fost preluat de ministrul liberal de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, pentru a ocupa poziția de consilier personal al ministrului.
Și în mandatul lui Cîmpeanu, Szekely a lucrat tot la o nouă viziune, la fel ca în mandatul lui Andronescu: proiectul de transformare a României Educate a președintelui Klaus Iohannis într-o lege a educației.
Szekely este cofondatorul Școlii Gimnaziale Româno-Finlandeze ERI din municipiul Sibiu. Aceasta a fost singura școală-pilot privată aprobată de Ministerul Educației în timp ce șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea a fost însuși Szekely, în mandatul său de secretar de stat. Nu consider că e vreun conflict, au mai fost trei școli particulare, dar au fost respinse, declara în septembrie 2021 Radu Szekely pentru Edupedu.ro.
Radu Szekely a fost angajat ca „expert tehnic coordonare implementare” și într-un proiect pe fonduri europene derulat de Ministerul Educației în parteneriat cu Alexandru Cumpănașu. Contractul de finanțare a fost semnat pe 28 decembrie 2018, când ministru era Ecaterina Andronescu, al cărui șef de cabinet Szekely a devenit în februarie 2019, potrivit unei anchete Edupedu.ro. Contactat de Edupedu.ro, Szekely declara atunci că s-a retras din proiect pe 22 februarie 2021 și că nu știa de prezența în proiect a lui Cumpănașu.
Szekely a părăsit Ministerul Educației în octombrie 2022, la o săptămână după ce Ligia Deca a preluat conducerea instituției. “Nu voi face parte din echipa doamnei ministru Deca, în acest moment, ci îmi voi dedica eforturile pentru educație din nou în mediul privat, de unde vreau să contribui în continuare la transformarea educației din România. Îi doresc succes și sunt sigur că vom avea ocazia să colaborăm la implementarea proiectelor pe care le-am început împreună”, declara atunci Radu Szekely pentru publicația educatieprivata.ro.
În februarie 2023, Szekely a anunțat pe pagina sa de Facebook că este consilierul Mădălinei Turza. Turza era la acea vreme consilier de stat la Cancelaria premierului Ciucă.
7 comments
omul asta e un incompetent. se vrea distrugerea educației.
Bravo David, ai ales cel mai competent specialist, ahahhahah. De 20 de ani se ocupa de abandon scolar ahahaa.
,, Educația ne învrăjbește ” lovește din nou.
Incredibil cum ajung unii mereu si mereu la vârful puterii indiferent de guvern.
Pacat de David. Parea ok cand intervenea cu declaratii de pe margine. Insa aparentele nu au tinut decat pana l-a pus la punct secretara in conferinta privind fondurile pentru Ligia Deci. A subliniat tipa care ii este locul, in cazul in care erau nelamuriri. O marioneta, care face ce mutari vor sefii din partide, in timp ce incearca sa imbalsameze activitatile cu ceva declaratii ca o sa fie bine sa nu fie rau.
Pacat, de la Deci macar nu am avut asteptari, de unde a aparut, acolo a disparut, dar David a venit cu un nume – praf a facut din el!
(deci – a zecea parte vs deca – de zece ori, in cazul in care nu v-ati prins)
Ca sa stie toata lumea, acest domn (pe cand ocupa o functie similara de consilier al ministrului) i-a propus lui Campeanu : scoala verde, structura anului pe module, vacanta mobila precum si eliminarea tezelor. Lucruri a carora eficienta este indoielnica. Deci nu cred ca ne putem astepta la ceva cu adevarat bun sau util de la dansul.
cu astfel de oameni, care sunt specialisti in a nu face nimic, ne miram ca exista atata birocratie si ineficienta in invatamant si proiecte costisitoare ca cel cu scanarea la examene,care nu este digitalizare cum prezinta ministerul si care aduce costuri , birocratizare si timp pierdut in plus.. nu mai vorbim de reforma inexistenta
Ala cu interviul era Mâtza de la Vaslui, mai documentati-va!