Rafila: Nu este exclus ca vârful epidemiei să fie de 100.000 de cazuri. Cred că o să-l atingem, probabil, în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai

88.312 vizualizări
FOTO: Salvați Copii România/ Marian Mocanu
Unul dintre cei mai vizibili specialiști în mediul online și la TV, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a avansat o serie de scenarii privind răspândirea și amploarea epidemiei de coronavirus COVID-19 în România. Acesta a explicat la Antena 3 că vârful epidemiei va fi dat nu de numărul total de cazuri de infecție, ci creșterea numărului zilnic de cazuri de persoane infectate, iar aceasta nu a exclus să avem peste 100.000 de persoane infectate. Cât despre perioada de vârf, acesta a estimat că se va întâmpla „în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai”, adică după Paște, exact în momentul în care expiră actuala stare de urgență decretată la nivelul țării și când se va fi încheiat, teoretic, și măsura de închidere a școlilor.

Redăm un fragment din declarațiile făcute de Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru in Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, șeful Laboratorului de Microbiologie al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

„Ce s-a întâmplat în Italia, de-aia încerc să fac o paralelă. Dacă vă aduceți aminte, nu în weekendul acesta, în weekendul trecut, au fost două elemente: prima dată s-a discutat despre închiderea circulației în nordul Italiei, asta fost sambătă, iar luni s-a luat decizia ca această măsură să se extindă la întreaga peninsulă. În perioada asta de tranziție foarte mulți au călătorit și am înțeles de la colegii mei de la Organizația Mondială a Sănătății că au călătorit cu trenul. Trenul e un mijloc de transport unde, de obicei sunt mai multe persoane, știți că trenurile moderne sunt fără compartimente, sunt spații deschise… Chestiunea asta cred că adus la răspândirea infecției în toată zona de nord a Italiei. Pe de altă parte acolo e și un model cultural: familiile sunt unite, bătrânii sunt în mijlocul familiei, o anumită tradiție comportamentală și e foarte bine, cred că reprezintă valori europene foarte importante, dar nu au înțeles momentul și au înțeles prea târziu, și vedeți cum e în continuare, am mai spus și cu altă ocazie, mi se par niște cifre incredibil de mari. De ieri până astăzi au crescut cu 25% numărul de cazuri, deci de la 4.200 la 5.200 de cazuri noi, deci e enorm! E o creștere enormă. În condițiile în care toată lumea spera, aștepta că acest număr să se stabilizeze. Ei au avut vreo două-trei zile de stabilizare, în jur de 3.200-3.500 de cazuri, după care iar au început să crească. Ieri 4.200, azi 5.200 sau 5.300, nici nu mai are importanță. Sigur că numărul de decese nu putem să le controlăm sau să le cuantificăm acum, pentru că ele sunt consecința îmbolnăvirilor care s-au întâmplat în urmă cu două, trei sau patru săptămâni. Dar numărul de cazuri din Italia mi se pare incredibil.

Alexandru Rafila: „Contactul cu suprafețele… deja sunt prea multe chestiuni cumulative care nu demonstrează că aceasta ar fi o cale predilectă de transmitere”

Și apropo de ce se discută și din România, ce scenarii, câte cazuri o să fie, unii spun că 10.000 o să fie vârful, nu 10.000 de cazuri reprezintă vârful, vârful îl reprezintă numărul de cazuri noi înregistrate în fiecare zi. Pentru că noi dacă o să avem 10.000 de cazuri în două luni, nu o să fie o problemă pentru sistemul de sănătate, că oamenii progresiv o să beneficieze de servicii medicale. Problema este în cât timp ajungem la 10.000 de cazuri și mai ales să monitorizăm această creștere zilnic, numărul de cazuri noi care apar zilnic. Acesta o să fie indicativul care ar trebui să ne alerteze pe noi foarte foarte mult. Deocamdată suntem în perioada asta pre sau în zona transmiterii comunitare, înainte de transmitere comunitară sau ea a început, dar încă nu am sesizat-o suficient și probabil că în zilele următoare o să începem și noi să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri. Trebuie să fim pregătiți pentru asta, în primul rând trebuie să fim pregătiți psihologic pentru că trebuie să transmitem populației un mesaj, nu de indiferență, dar un mesaj că este o situație care e posibil să se întâmple

Moderator: Dumneavoastră spuneți că nu e important dacă ajungem la 10.000 de cazuri, ci în cât timp?
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: O să ajungem sigur la 10.000…
Moderator: Dar credeți c-o să ajungem doar la 10.000?
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: A, nu, nici vorbă!
Moderator: La cât putem ajunge?
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Nu pot să vă… Adică e o predicție pe care în momentul de față nu pot să o fac, este greu de spus. Important este că atunci când o să observăm că această creștere Demarează, e foarte rapidă să încercăm să luăm măsurile de distanțare socială în momentul potrivit. Pentru că măsurile pot să fie potrivită, dar momentul poate să nu fie potrivit. Și atunci noi trebuie să găsim împreună cu autoritățile, cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul administrației și internelor și până la urmă cu toți cetățenii acestei țări… Cred că trebuie să luăm măsura potrivită în momentul potrivit.

Moderator: Domnule profesor credeți că e posibil să ajungem la 100 de mii de cazuri?
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Nu este exclus.
Moderator: Credeți că vom atinge vârful așa cum se spune, spuneți dumneavoastră, vârful ar trebui calculat la numărul de infectări pe zi. Îl vom atinge în aprilie, mai, iunie?
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Eu cred că o să-l atingem, probabil, în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai. Depinde foarte mult și de condițiile meteo, eu continui să, am citit diverse studii, continui să cred că influența climatului este importantă. Ea nu elimină transmiterea, dar o reduce la jumătate. Deci o temperatura cu 10-15 grade mai mare decât în mod obișnuit, adică decât avem acum, să spunem, duce la frânarea transmiterii. Și atunci sigur că poți să iei și alte măsuri, lumea până atunci probabil ca să se obișnuiască cu restricțiile astea legate de apropierea persoanelor, iau măsuri igienice, și să sperăm că dispar și manifestările astea care mi se par de responsabilitate absolut incredibilă ce ați arătat dumneavoastră puțin mai devreme. (…)

Problema este legată de modalitatea de transmitere. Toate studiile arată că modalitatea de transmitere dominantă, asta înseamnă 90%, este cea aeriană. Contactul apropiat. Fie că tușim sau nu tușim, dar simplul fapt că avem o conversație cu cineva foarte apropiat și unul dintre cei doi interlocutori este bolnav, este suficient pentru a transmite infecția.

Contactul cu suprafețele este important doar dacă avem un contact imediat, însemnând minute zeci de minute poate o oră nu mai mult cu suprafața care este contaminată cu secreții provenit de la persoana bolnavă. Chestiunile celelalte, cât supraviețuiește, nu contează numai cât supraviețuiește, contează și dacă doza infectantă este suficientă ca să producă boală. Adică deja sunt prea multe chestiuni cumulative care nu demonstrează că aceasta ar fi o cale predilectă de transmitere.

Ieri sau alaltăieri întreba cineva dacă e bine să dezinfecteze pachetele pe care le primește sau alimentele pe care le cumpără prin catering. E o prostie chestiunea asta. E simplu, se spală pe mâini și evită contaminarea, deci nu trebuie să dezinfecteze suprafața pachetelor, coletelor.”

Reamintim că tot ieri, și tot la Antena 3, întrebat cât vor sta oamenii acasă, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a făcut trimitere la afirmația profesorului Adrian Streinu-Cercel despre care a spus că „este foarte binevenită”, apoi a reluat-o: „măcar 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal – 10”. 

Declarațiile vin în contextul în care școlile sunt închise pe toată perioada stării de urgență, situație care expiră pe 16 aprilie 2020, iar până pe 21 aprilie este vacanța de Paște. Teoretic, școlile ar trebui să își reia cursurile miercuri, pe 22 aprilie 2020, dacă autoritățile nu vor prelungi această perioadă de suspendare a cursurilor.

FOTO: Salvați Copii România/ Marian Mocanu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Psihologul Ioana Podină, despre introducerea camerelor audio-video în școli: Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare. Există și riscul ca unele persoane care vor să fie în centrul atenției să se comporte paradoxal

Psihologul Ioana Podină este de părere că „introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează”, după cum a transmis pentru Edupedu.ro. „Anxietatea poate…
Vezi articolul

LISTĂ Peste 220 de școli s-au închis în ultimele 24 de ore și elevii învață online, după centralizarea Ministerului Educației, pe baza interpretării articolelor din ordinul comun care permit Consiliului de Administrație să ia decizia suspendării cursurilor pe alte motive decât cazurile de infectare / În București sunt 110 școli închise

Lista publicată de Ministerul Educației cuprinde peste 300 de școli, licee și grădinițe care au suspendat din data de 12 octombrie predarea în format fizic integral și elevii au trecut…
Vezi articolul

Studenții, despre bugetul educației: PSD și ALDE și-au încălcat promisiunile din campania electorală și au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești

Studenții avertizează PSD și ALDE că au alocat “fonduri insuficiente” pentru căminele studențești, “în comparație cu promisiunile realizate în campania electorală” de către “cele două partide care exercită actul de…
Vezi articolul

O școală particulară pune la dispoziția tuturor școlilor din România, gratuit, materiale de comunicare și planificare a învățării la distanță, în contextul pandemiei de COVID-19

Școala internațională bilingvă, cu dublă acreditare, românească și britanică, Avenor College, pune la dispoziția celorlalte școli di nRomânia, private sau publice, atât materialele de comunicare cât și planul de gestionare…
Vezi articolul

Cioloș, despre Florin Roman: A dorit să parvină fără niciun fel de calitate profesională / Domnule Ciucă, vă cer să faceți curățenie în cabinet. Senatorul Ștefan Pălărie: Sperăm că domnul Cîmpeanu nu va da acum și o OUG care să permită retragerea diplomelor de licență și master

Președintele USR, Dacian Cioloș, și senatorul USR Ștefan Pălărie au comentat pe Facebook plagiatul lui Florin Roman, proaspăt numit ministru al Cercetării, care a copiat în lucrarea sa de master,…
Vezi articolul