Recalculare pensii învățământ 2024. Tipurile de venituri pentru profesori care pot fi luate în calcul la recalculare, enumerate într-o adresă către școli de Inspectoratul Maramureș

20.952 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Tipurile de venituri pentru profesori care pot fi luate în calcul la recalcularea pensiilor 2024, conform noii legi a pensiilor, au fost enumerate într-o adresă către școli a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș. Documentul poate fi consultat mai jos în articol.

Precizările vin în contextul în care cadrele didactice pensionare pot cere recalcularea pensiilor în baza Hotărârii de Guvern (HG) 181 din 28.02.2024 și conform Legii Pensiilor 360/2023.

Edupedu.ro a scris în urmă cu câteva luni despre noua lege a pensiilor. Principalele prevederi din actul legislativ sunt creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie anul acesta, recalcularea pensiilor din septembrie 2024 și vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei în ianuarie 2035.

Conform anexei nr. 6 la Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în adeverința pe care angajatorul o eliberează se precizează „angajatul a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătită din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”.

Pentru perioada 01.07.1977 – 01.04.2001, conform:

Veniturile realizate suplimentar nu se înscriu în carnetul de muncă, astfel că nu pot fi utilizate la determinarea punctajelor anuale”, scrie în adresa ISJ Maramureș, care poate fi consultată mai jos în articol.

Potrivit aceluiași document, „(…) sumele încasate de personalul didactic pentru plata cu ora, cumul și premii nu fac parte din baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale și deci nu sunt luate în calcul la stabilirea sau recalculare a drepturilor de pensie”.

În ceea ce privește plata salariului 13, acesta „a fost acordat conform art. 14 alin. 1 din HG nr. 281/1993 și era considerat un drept salarial ocazional pentru care nu s-au încheiat CIM-uri (n. red. contracte individuale de muncă), prin urmare aceste sume nu intră în calcularea punctajului mediu în vederea stabilirii pensie anterior datei de 01.04.2001”, a mai transmis ISJ Maramureș în școli.

FOTO DOCUMENT Adresa ISJ Maramureș de pe 27 martie:

Citește și:
20 noiembrie 2023 – Noua lege a pensiilor, adoptată de Parlament, merge la promulgare. Toate pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% și sunt recalculate din septembrie / Femeile s-ar pensiona la 65 de ani în ianuarie 2035
13 noiembrie 2023 – Pensia unui profesor care a muncit 44 de ani va ajunge la 8.216 lei în 2024, susține Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, care explică formula de calcul din noua lege a pensiilor

10 comments
  1. Nu mai fiți așa de furioși ca așa este…s a oprit numai impozit… nu v a interesat la momentul respectiv, nici nu ati înțeles vreodată și nici acum nu înțelegi salarizarea în învățământ…sunteți surprinși..vaiii

    1. Ok. Nu e nevoie de acuzații, mișto-uri, etc. E o chestie serioasă! Dacă sunteți specialist vă solicităm, o părere pertinentă, seacă, fără apropouri despre neseriozitate ș.a. la un moment dat. Nu putem fi, ca acum 3-4 secole, multidisciplinari! Dacă dvs. știți aceste lucruri și binevoiți să le împărtășiți, fără ranchiună etc. vă mulțumim. Cu titluri de OM, HG, etc, date, MO, venituri la care se face referire, perioade și orice este necesar penru lămurirea celor neștiutori în domeniul respectiv. Pe care nu-i nevoie să-i luați la vale că nu știu astea! S-ar putea să fie buni specialiști în meseria/specialitatea lor! Noi vă respectăm pe dvs. și specialitatea dvs. Ne lămuriți?

  2. Am luat prima de instalare, am luat vouchere de vacanta, am avut plata cu ora si am platit impozit de fiecare data. Adica…astea nu se iau in calcul la pensie??? Nu au spus ei ca primele, premiile, bonusurile impozitate se iau in calcul la pensie cu adeverinta? Ce o mai sucesc atata??!

  3. Plătim atâta cotizație la sindicat și nu vedem/auzim de o reacție aici, publică, în presă/tv? Avem serviciu juridic la nivel județean, nu trebuie să ne dăm noi cu părerea, a ieșit vreunul să clarifice, cu date și texte de lege, că de aia e consilier juridic, când și pe ce perioade au fost, dacă au fost – mie îmi vine greu să cred că statul român, comunist sau altfel, a dat bani și nu a luat impozit și celelalte – și care au fost veniturile care nu s-au impozitat și/sau plătit pentru ele cas și cass. și asta din 1900 toamna până la zi! De aia ia salariu! Iar liderii la fel! Sau nu au primit voie de la cine trebuie să scoată capul din cutie? În felul acesta, tăcând, alimentează acuzele de colaboraționism și obediență! Nu e așa? Atunci vorbiți! Apărați drepturile celor care vă plătesc salariile! Cum or fi ele! Și cu faptul că nu sunt în carnetul de muncă, așa și? Tocmai aia e recalcularea să se recalculeze și cu acelea, care sunt în arhivele contabilității, nu au dispărut în neant! Sau nu vor contabilii/secretarii să le caute? E după ei? Și să vedem dacă inspectorul acela general are dreptate sau așa vor mușchii lui! Și rămâne și în post deși își bate joc de dascăli! Dacă așa rămâne atunci este încă un exemplu, (al câtelea, Doamne!?) de țara lui papură vodă! Sindicatele!!! Deșteaptă-te, române! (a știut el iliescu de ce zice să fie ăsta!)

  4. dar plata cu ora nu este impozitată , de ce nu se pune la contribuție?? , nu este o munca fiscalizata ? adica platesti impozit pe munca ta dar nu beneficiezi de contribuție la pensie ? ?

    1. impozitul pe venitul realizat e una și contribuția la pensii e alta , munca fiscalizata înseamnă contribuție la pensii, contribuții la sănătate și impozit în total e 45/100 in prezent care se iau din venitul realizat

      1. Bah, esti debil? Ne explici tu noua de parca… S-a spus foarte clar in prima faza ca e vorba despre acele beneficii care au fost impozitate. Atat. Acum au venit cu rectificarea ca si CAS si CASS.

  5. Deci cu mici excepții nu se ia în calcul decât Gheorghe Lazăr și probabil gradația de merit. cat despre statutul cadrelor didactice era vorba de Legea Nr 128/1997 și nu 1977 🙂 Da chiar în toată uniunea europeană este ale 13-lea și al 14-lea salar, chiar și pensie. Aici nu sunt idei de astea vestice, aici doar iobăgie pentru români. Mai degrabă mă aștept să se de-a al 13-lea la asiatici și la ucraineni. Cum era zicala celebra? “Sunt cetățean european și am drepturi!”

  6. Deci furtișagul continuă și după pensionare.

    Continuă și acum de altfel.
    Sporul de suprasolicitare încă se plătește la valoarea din 2017.

    Diferențele neplătite intenționat si castigate in instanță se dau in rate după ce sunt topite de inflație.

  7. Dar dirigenția- pe care directorul o acordă preferențial de ani de zile?
    Dar gradatia de merit- pe care directorul o face posibilă doar ptr.favoriții lui, formându- le un cocon de avantaje zilnic, in detrimentul fraierilor care muncesc, dar nu sunt validați, căci nu se inchină lui?
    Dar orele suplimentare date după preferințele domniei sale, eventual și după cele ale ISJ, cu binecuvântarea căruia aduc oameni in școală, care sunt sub nivelul de profesionalism al celor din școală, cei care rămân cu gura căscată in fiecare an de câte văd că pot să mai urzească (asta dacă ar face cineva efortul evaluarii, dar ,, șefii își asumă” veșnic, fără să ii tragă nimeni la răspundere!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile ar putea angaja persoane necalificate să fie profesori, pentru cel mult un an școlar, dacă au studii superioare, în lipsă de personal calificat. Statutul lor va fi de cadru didactic asociat, potrivit proiectului de Lege Deca – surse

Școlile ar putea angaja persoane cu studii superioare, fără formare inițială, cu avizul Direcţiei Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/ Direcţiei Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar (DJIP/DMBIP), dacă există o lipsă de…
Vezi articolul

VIDEO Mihaela Nabăr, World Vision: 40% dintre cadrele didactice din România consideră că profesia lor nu este apreciată de societate. Media UE e de 17%. Propunem transformarea profesorului în creator de conținut

40% dintre cadrele didactice din România consideră că profesia lor nu este apreciată de societate, potrivit datelor unui studiu World Vision România, prezentate de directorul executiv al organizației Mihaela Nabăr.…
Vezi articolul

Din 10 iunie, INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere / Decizia directorului Institutului de medicină legală București vine după ce societatea civilă a atras atenția asupra acestei testări condamnate de OMS și care încă se practică în centre județene de medicină legală și la INML

INML nu mai eliberează începând cu 10 iunie certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă, potrivit unei note semnate de directorul INML George Cristian Curcă, și postate de Diana…
Vezi articolul

Daniel David: Îi văd pe miniștri vorbind într-o bucurie extraordinară, că scopul școlii este să te facă fericit. Școala nu a fost creată pentru a te face fericit / Școala ne ajută să nu fim proști

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice, spune că “școala nu a fost creată pentru a te face fericit”, așa cum…
Vezi articolul