Record de participanți în China, la examenul echivalent cu bacalaureatul: 13,4 milioane de tineri la Gaokao 2024

1.067 de vizualizări
Examenul Gaokao 2024 din China / Foto: Xinhua/Zhang Nan via Agerpres
Număr record de elevi de liceu din China la examenul extrem de competitiv care le-ar putea decide viitorul, într-o țară care se confruntă cu o economie în încetinire și cu tot mai puține oportunități pentru tinerii absolvenți, notează CNN.

Mai exact, sunt peste 13,4 milioane de elevi înscriși la examenul național de admitere la facultate, desfășurat pe două zile, cunoscut sub numele de „Gaokao” – cel mai mare test academic din lume.

Prezentat de presa de stat chineză ca fiind „cel mai dur” examen de admitere la facultate din lume, datorită mizelor ridicate și competitivității sale, este un examen la care elevii pun tot ceea ce au învățat în 12 ani, în probe care durează fiecare mai puțin de două ore, conform sursei citate.

  • Numărul de înscriși din acest an depășește recordul de anul trecut de 12,9 milioane, ceea ce îl face cel mai mare „Gaokao” organizat vreodată în China.

Potrivit CNN, elevii chinezi petrec ani de zile pregătindu-se pentru acest examen extrem de dificil, la care au o singură șansă, deoarece un punctaj ridicat este singura modalitate de a intra în universitățile de top din țară. Examenul include materii precum literatura chineză, matematică, engleză, fizică, chimie, politică și istorie.

Elevii susțin examenul în contextul în care încetinirea creșterii economice a Chinei și creșterea șomajului în rândul tinerilor a sporit presiunea pentru a obține performanțe.

În prima zi a examenului, vineri, 7 iunie, părinții au așteptat cu nerăbdare în fața porților școlilor după ce și-au trimis copiii în sălile de examen. Mulți părinți și profesori erau îmbrăcați în roșu, culoarea victoriei în China, iar unii țineau în mână floarea-soarelui – considerată o floare de bun augur pentru succesul academic.

O serie de măsuri pentru a menține ordinea și stabilitatea în jurul locurilor de examinare a fost pusă în aplicare de autorități: în Beijing, poliția rutieră a apărut pe străzi încă de la ora 6 dimineața pentru a ajuta la fluidizarea și reducerea traficului în jurul unei școli din apropierea Palatului de Vară, un celebru loc pitoresc popular printre turiști, a relatat agenția de știri de stat Xinhua, conform CNN.

  • În Shanghai, centrele de dispecerat de taxi au început să accepte rezervări de curse pentru studenții care susțin examenul, începând de acum o săptămână, potrivit Xinhua.

„Gaokao” este un subiect de căutare de top pe platforma de tip X Weibo, rețelele de socializare chineze fiind inundate de mesaje de noroc și de încurajare: multe celebrități chinezești – și chiar unele vedete internaționale – au postat pe rețelele de socializare urându-le succes celor care susțin examenul.

Și legenda fotbalului britanic David Beckham și-a postat urările de bine pe Weibo, unde are 10 milioane de fani: “Vreau doar să le spun «noroc» tuturor studenților care vor da examenele în curând. Ați muncit atât de mult. Jin Bang Ti Ming!”, a spus Beckham într-o înregistrare video, adoptând o expresie chineză care înseamnă primirea de laude și succes la examene importante, conform aceleiași surse.


1 comment
  1. Era unul prin China, antreprenor de succes, care încerca de zeci de ani să ia examenul. La un moment dat ajunsese să dea Gaokao o dată cu fiul lui care termina liceul 😀

    Mai știe cineva dacă se înscrie și anul ăsta? (Ultima dată nu reușise.) Simpatic om, măcar pentru perseverență, chiar dacă nu prea pregătit academic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mădălina Turza a fost înlocuită la conducerea Autorității pentru persoane cu dizabilități, copii și adopții cu fosta deputată PNL Florica Cherecheș, semnatară a amendamentului prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților

Maria Mădălina Turza, activistă pentru drepturile omului, mama unei fetițe cu sindrom Down, a fost înlocuită la conducerea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții cu fosta…
Vezi articolul

BREAKING Calendarul școlar nu se prelungește, după 3 săptămâni de grevă a profesorilor cauzată de refuzul Guvernului Ciucă de a majora salariile. Deca argumentează decizia prin disconfortul resimțit de elevi în școlile în care autoritățile nu au cumpărat aer condiționat – VIDEO

Calendarul școlar 2022-2023 nu se va prelungi după data de 16 iunie în care este programată încheierea cursurilor pentru elevi, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un briefing de presă…
Vezi articolul

VIDEO Pentru prima dată elevii care au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale nu au fost nevoiți să mai dea Evaluarea Națională pentru a fi admiși la liceu / Cîmpeanu: Este vorba despre aproximativ 100 de elevi premiați internațional, la care se adaugă și cei cu premiul I național

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că circa 100 de elevi olimpici internaționali nu au mai fost nevoiți să susțină Evaluarea Națională în acest an, putând fi admiși la liceu…
Vezi articolul