Rectorul Nicolae Istudor spune că Academia de Studii Economice, instituție care se declară “independentă față de religii”, este o “instituție credincioasă”. El anunță cenzurarea “comentariilor negative” – Reacție în controversa icoanelor date ca premiu pentru studenții de nota 10

1.896 de vizualizări
Sursa: Facebook – ASE Bucuresti
Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București spune că universitatea pe care o conduce este “o instituție credincioasă”, potrivit Euronews România. Totodată, el este citat vorbind despre o cenzurare a dezbaterii pe paginile administrate de ASE: “Nu ne interesează comentariile negative, sunt blocate toate comentariile negative pe tot ce postăm noi”.

El a fost citat cu aceste declarații în contextul în care un anunț al ASE București, potrivit căruia studenți care au încheiat anul universitar cu media 10 au primit “premii speciale” constând în icoane oferite de Biserica Ortodoxă, a stârnit mai multe critici și discuții pe rețelele de socializare. Unii comentatori au pus, între altele, problema unei eventuale discriminări pe criterii religioase, în ideea că pot fi studenți și de altă orientare religioasă, care obțin media 10 la ASE.

  • În mesajul publicat pe Facebook, însoțit de fotografii cu studenții premiați cu icoane “cu valoare deosebită”, ASE menționează că premiile au fost oferite în cadrul parteneriatului încheiat cu Patriarhia Română în vederea susținerii performanței academice a studenților Academiei de Studii Economice din București”.

Postarea ASE pe tema “premiilor speciale” constând în icoane:

Pe de altă parte, citat de Euronews, rectorul Istudor a precizat că “nu este un proiect al Patriarhiei. Premiul a fost acordat de către rectorul ASE și președintele consiliul de administrație. Este un proiect aprobat de către instituția noastră”. În același timp, el a menționat că icoanele sunt “din partea unei organizații care a solicitat expres cui să dăm”.

În acest context, el este citat spunând că Academia de Studii Economice este o instituție credincioasă:

  • “Asta (n.r: icoanele) a putut să ofere starețul. Nu sunt singurele premii pe care studenții le-au primit. Ei primesc și bursă de merit în valoare de 1.000 de lei. Nu am considerat că există nicio restricție. Noi suntem o instituție credincioasă”

Carta Academiei de Studii Economice din București menționează, însă, că instituția este “independentă față de ideologii, religii (…)”:

  • Art. 1 (4): “ASE este o entitate cu personalitate juridică, având caracter nonprofit, fiind de interes public, independentă față de ideologii, religii și doctrine politice, atașată tradiției gândirii libere, libertății academice, recunoașterii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și principiului supremației legii.”

Întrebat dacă ar fi putut fi o discriminare, el a respins ideea: “Nu e niciun fel de discriminare, pentru că icoanele, fiind ortodoxe și venind din partea unei organizații care a solicitat expres cui să dăm, nu văd care e discriminarea.” Întrebat ce s-ar fi întâmplat în cazul unui student musulman care termina cu media 10, rectorul a spus, citat de Euronews: “Puta să depună cerere, nu văd o problemă”.

Carta ASE menționează, printre posibilele abateri academice, discriminările pe criterii de orientare religioasă:

Art. 83 “Constituie abateri ale membrilor comunității academice de la normele de etică universitară:

  • (…) e) discriminările între membrii comunității academice pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminări, cu excepția măsurilor pozitive prevăzute de lege”

Tot Euronews îl citează pe rectorul ASE vorbind, în contextul acestei controverse, despre cenzurarea mesajelor “negative” pe paginile administrate de instituție:

  • “Nu ne interesează comentariile negative, sunt blocate toate comentariile negative pe tot ce postăm noi, pentru că, dacă ele sunt în sensul de a ne mobiliza și de a ne oferi soluții, nu de a critica. 
  • Le-am păstrat pe cele pozitive și pe cele care ne spun lucruri bune pe care am putea să le facem, nu să comentăm necunoscând proiectul.”

2 comments
  1. Rectore, tu parca trebuia sa fii un aparator al cunosterii, progresului si stiintei. Ce legatura au icoanele, iile din poze si muzeul pe care il faci cu progresul stiintei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Fondurilor Europene anunță la finalul primului modul de școală cum vor arăta noile carduri pentru tichete educaționale, în valoare de 500 de lei, cu care cei peste 410 mii de elevi ar fi trebuit să poată cumpăra rechizite la începutul anului școlar

La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra…
Vezi articolul

Raportul prezidențial „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, lansat în dezbatere publică: Se propune actualizarea programelor școlare de biologie, geografie, economie, cu noțiuni de mediu și schimbări climatice

S-a lansat în dezbatere publică a Raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de Grupul de lucru pe tema educației cu privire la schimbări climatice și…
Vezi articolul
repartizare liceu 2020

Examenul de admitere la colegii să nu se organizeze și să fie luate în considerare recomandările OECD, potrivit președintelui Federației părinților, Iulian Cristache: Meditațiile sunt la un nivel „problematic” în România

„OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa -n. red.) susține creșterea calității și a echității evaluării naționale, nu un examen de admitere, în plus, pentru colegii”, transmite Iulian Cristache, președintele…
Vezi articolul

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză – susține Asociația Elevilor din Constanța

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză, potrivit unui comunicat al Asociației…
Vezi articolul