Rectorul Nicolae Istudor spune că Academia de Studii Economice, instituție care se declară “independentă față de religii”, este o “instituție credincioasă”. El anunță cenzurarea “comentariilor negative” – Reacție în controversa icoanelor date ca premiu pentru studenții de nota 10

1.896 de vizualizări
Sursa: Facebook – ASE Bucuresti
Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București spune că universitatea pe care o conduce este “o instituție credincioasă”, potrivit Euronews România. Totodată, el este citat vorbind despre o cenzurare a dezbaterii pe paginile administrate de ASE: “Nu ne interesează comentariile negative, sunt blocate toate comentariile negative pe tot ce postăm noi”.

El a fost citat cu aceste declarații în contextul în care un anunț al ASE București, potrivit căruia studenți care au încheiat anul universitar cu media 10 au primit “premii speciale” constând în icoane oferite de Biserica Ortodoxă, a stârnit mai multe critici și discuții pe rețelele de socializare. Unii comentatori au pus, între altele, problema unei eventuale discriminări pe criterii religioase, în ideea că pot fi studenți și de altă orientare religioasă, care obțin media 10 la ASE.

  • În mesajul publicat pe Facebook, însoțit de fotografii cu studenții premiați cu icoane “cu valoare deosebită”, ASE menționează că premiile au fost oferite în cadrul parteneriatului încheiat cu Patriarhia Română în vederea susținerii performanței academice a studenților Academiei de Studii Economice din București”.

Postarea ASE pe tema “premiilor speciale” constând în icoane:

Pe de altă parte, citat de Euronews, rectorul Istudor a precizat că “nu este un proiect al Patriarhiei. Premiul a fost acordat de către rectorul ASE și președintele consiliul de administrație. Este un proiect aprobat de către instituția noastră”. În același timp, el a menționat că icoanele sunt “din partea unei organizații care a solicitat expres cui să dăm”.

În acest context, el este citat spunând că Academia de Studii Economice este o instituție credincioasă:

  • “Asta (n.r: icoanele) a putut să ofere starețul. Nu sunt singurele premii pe care studenții le-au primit. Ei primesc și bursă de merit în valoare de 1.000 de lei. Nu am considerat că există nicio restricție. Noi suntem o instituție credincioasă”

Carta Academiei de Studii Economice din București menționează, însă, că instituția este “independentă față de ideologii, religii (…)”:

  • Art. 1 (4): “ASE este o entitate cu personalitate juridică, având caracter nonprofit, fiind de interes public, independentă față de ideologii, religii și doctrine politice, atașată tradiției gândirii libere, libertății academice, recunoașterii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și principiului supremației legii.”

Întrebat dacă ar fi putut fi o discriminare, el a respins ideea: “Nu e niciun fel de discriminare, pentru că icoanele, fiind ortodoxe și venind din partea unei organizații care a solicitat expres cui să dăm, nu văd care e discriminarea.” Întrebat ce s-ar fi întâmplat în cazul unui student musulman care termina cu media 10, rectorul a spus, citat de Euronews: “Puta să depună cerere, nu văd o problemă”.

Carta ASE menționează, printre posibilele abateri academice, discriminările pe criterii de orientare religioasă:

Art. 83 “Constituie abateri ale membrilor comunității academice de la normele de etică universitară:

  • (…) e) discriminările între membrii comunității academice pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminări, cu excepția măsurilor pozitive prevăzute de lege”

Tot Euronews îl citează pe rectorul ASE vorbind, în contextul acestei controverse, despre cenzurarea mesajelor “negative” pe paginile administrate de instituție:

  • “Nu ne interesează comentariile negative, sunt blocate toate comentariile negative pe tot ce postăm noi, pentru că, dacă ele sunt în sensul de a ne mobiliza și de a ne oferi soluții, nu de a critica. 
  • Le-am păstrat pe cele pozitive și pe cele care ne spun lucruri bune pe care am putea să le facem, nu să comentăm necunoscând proiectul.”

2 comments
  1. Rectore, tu parca trebuia sa fii un aparator al cunosterii, progresului si stiintei. Ce legatura au icoanele, iile din poze si muzeul pe care il faci cu progresul stiintei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cosmin Prelipceanu, derapaj în direct, la Digi24: ”Să-i scăpăm pe copii de părinții lor. Asta trebuie să facă școala”/ Sorin Cîmpeanu, invitat în emisiune: ”Nu pot să fiu părtaș la această afirmație”

Moderatorul de televiziune Cosmin Prelipceanu a înregistrat un derapaj în direct, marți seară, în timpul emisiunii de la Digi24, atunci când, în timpul unui dialog cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre Premiul Nobel pentru Chimie 2021, acordat cercetătorilor Benjamin List şi David W.C. MacMillan: Au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia dintre enantiomeri și molecule organice, compuse din carbon, hidrogen, oxigen și azot

Cei doi laureați ai premiului Nobel pentru Chimie, Benjamin List şi David W.C. MacMillan, „au demonstrat, independent, că pot fi utilizate în procesul catalitic de obținere a unuia sau altuia…
Vezi articolul

EVALUARE STANDARDIZATĂ 2022 Începe prima evaluare privată, în masă, a elevilor din școlile de stat, cu subiecte care nu sunt făcute de Ministerul Educației și care, pentru Matematică și Istorie, nu sunt nici măcar omologate / Cum arată întrebările și raportul „narativ-descriptiv”

De luni, elevii care doresc să fie testați din 329 de școli alese de Ministerul Educației vor susține câte 2 teste standardizate în zile diferite, la Limba română și la…
Vezi articolul

DOCUMENT Conducerea Ministerului Educației interzice „prin orice mijloace” filmarea și fotografierea în incintă. Dacă jandarmii găsesc asupra salariaților bunuri nejustificate anunță directorul

Ministerul Educației are un nou regulament privind accesul și circulația în instituție, unul care interzice fotografierea și filmarea în incintă, potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro. Este vorba despre adresele…
Vezi articolul