Rectorul Universității din București, Marian Preda, mesaj pentru firmele austriece: Transmiteți protestele cancelarului și sinistrului ministru de interne din țara dumneavoastră

8.983 de vizualizări
Marian Preda
Marian Preda / Foto: INQUAM Photos – George Călin
Reacție dură a rectorului Universității din București (UB), sociologul Marian Preda, la pozițiile pe care mai multe companii austriece cu filiale în România le iau după ce Austria a fost singura țară care a votat împotriva intrării României în Spațiul Schengen. Preda scrie, într-o postare pe Facebook, că managerii firmelor cu capital austriac trebuie să facă demersuri către guvernul din țara lor și nu doar să își ceară scuze față de clienții lor din România.

Rectorul UB scrie că mai multe instituții bancare și o un lanț de benzinării trebuie să transmită protestele “cancelarului și sinistrului ministru de interne” din țara lor “și votanților lor din Austria”. “Nouă transmiteți-ne doar rezultatele demersului fiecăruia dintre dumneavoastră”, critică Preda.

Mesajul, integral mai jos:

“Managerii companiilor austriece din România trebuie să transmită mesaje guvernului austriac, nu consumatorilor români!

Șefii BCR, Raiffeisen, OMV și ai celorlalte companii austriece din România se întrec în a le explica românilor că nici ei nu sunt de acord cu opoziția aberantă a Guvernului Austriei față de intrarea României în Spațiul Schengen. Domnilor, noi știm bine ceea ce se vede și de pe Marte, că poziția Austriei este discriminatorie, incorectă conform tuturor dovezilor statistice furnizate de România și în mod evident este contrară valorilor, principiilor și intereselor UE. Dacă sunteți sinceri, transmiteți protestele cancelarului și sinistrului ministru de interne din țara dumneavoastră și votanților lor din Austria. Nouă transmiteți-ne doar rezultatele demersului fiecăruia dintre dumneavoastră.

Poate cancelarul și ministrul de interne se retrag, așa cum a făcut-o precedentul cancelar al Austriei acuzat de corupție. Au firmele rusești posturi pentru ei în consiliile de administrație, așa cum au avut pentru mulți foști lideri politici din Austria”, scrie Marian Preda pe Facebook.

Informații de context. Despre ce poziții este vorba

Amintim că joi, 8 decembrie, în ziua în care s-a votat în consiliul JAI intrarea României, Bulgariei și a Croației în spațiul de liberă circulație Schengen, reprezentanţii Raiffeisen Bank și-au exprimat într-un mesaj pe Facebook surprinderea faţă de votul negativ dat aderării României la Spaţiul Schengen, dar subliniază că nu comentează deciziile politice, scrie G4Media.ro.

De asemenea, Willi Cernko, CEO-ul grupului austriac Erste, acţionarul principal al Băncii Comerciale Române (BCR), a reacționat la votul negativ dat de Austria intrării României în spațiul Schengen. “Regretăm rezultatul votului de astăzi din Consiliu. România și Austria sunt strâns legate în multe privințe. Din punct de vedere social, cultural și, bineînțeles, și economic. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori în România, iar România, la rândul ei, este o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece“, a scris CEO-ul Erste pe LinkedIn, notează G4Media.ro.

Amintim și că ministrul austriac de Interne este în centrul unui scandal intern de plagiat. Scriitorul Stefan Weber, “vânătorul de plagiatori” din Austria, spune că ministrul a copiat lucrarea de diplomă de la absolvirea facultății. – mai multe detalii aici


5 comments
  1. Marile firme austriece pot face un lobby mult mai eficace către guvernul austriac in favoarea intrarii Romaniei in Schengen daca vor vedea ca profiturile lor scad datorită boicotului românilor. Devin mult mai atenți cand este vorba de bani. Asa ca haideți să alimentam la Rompetrol unde statul român deține 50 % din acțiuni, sa facem depozite de economii la CEC Bank unde oricum dobânzile sunt mai bune decât la BCR sau Raiffeisen s.a.m.d.

  2. Mi se pare josnic si demn de “tiganisme” ceea ce face poporul roman. Dar ce sa ceri unui popor sosocar? Dom’le, nu ai fost admis, ok. Nu venim ca aia cu furci si topoare tot neamul sa omoram doctorul ca a murit mortul.

  3. Ba’, tu esti prost ??

    Vezi ca esti prost uituc ?
    Aia cu ‘sinistrul’ lor au cultura, istoria si stiinta..tu ce ai, spanchiule ? Cu ce vii pe masa ? Cu pretentii si cerinte ?
    Incetati cu furaciunile si jmenurile de acasa, si dupa aia vorbiti. Sa mai stati pe linga inca 500 ani, cu atit mai bine pt Europa civilizata. Nu sta Europa in voi. Stie Petrov mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Concursul de directori la București

Învățământ profesional: Universitatea București, un liceu tehnologic și alte două entități românești – printre parteneri în proiectele selectate de CE pentru finanțare Erasmus+

Mai multe organizații și instituții românești, inclusiv un liceu tehnologic și Universitatea din București, se numără printre partenerii dintr-o serie de proiecte de colaborare transfrontalieră pentru care, joi, Comisia Europeană…
Vezi articolul

Ministerul Educației confirmă ca ARACIP a fost desființată de noua lege a Educației, dar susține că aceeași agenție „funcționează legal” în baza unui ordin de ministru

Ministerul Educației a dat o precizare Agenției naționale de presă Agerpres în legătură cu funcționarea Agenției Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, în condițiile în care Edupedu.ro a scris…
Vezi articolul

Echipele mobile de vaccinare vor merge în peste 2.400 de școli, anunță Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale: Au fost vaccinați 69 de elevi din 3 județe, în prima săptămână de școală

„Sunt 2.468 de unități de învățământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile”, după cum a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea…
Vezi articolul

DOCUMENT Profesorii care implementează în fiecare școală proiectul gigant de reducere a abandonului școlar, în valoare de 543 mil euro, nu sunt plătiți pentru managementul de proiect / S-a prelungit cu o zi perioada de aplicare

Ministerul Educației a publicat o listă cu întrebările frecvente privind Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Una dintre ele face referire la remunerarea echipei de proiect și răspunsul a…
Vezi articolul