Sindicatele FSE “Spiru Haret”: Propunerea Guvernului seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege

4.568 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Implementarea oricărui scenariu pentru începerea noului an școlar va fi sub semnul întrebării dacă Guvernul amână majorarea salariilor profesorilor din septembrie, atrage atenția Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“. Situația seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a refuzat o majorare salarială stabilită prin lege, spun reprezentanții profesorilor.

„Prin această decizie de amânare a creșterilor salariale, Guvernul își arată incapacitatea de a gestiona începerea anului școlar în condiții de siguranță maximă și încearcă să creeze un conflict la nivelul sistemului, pentru a avea vinovați de serviciu, respectiv cadrele didactice, care ar trebui să intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu șanse foarte mari de a contacta noul virus”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

„Prin acțiunile întreprinse în ultimele luni, s-a observat clar că actualul Executiv nu știe cum să gestioneze situația din învățământ. Faptul că ministrul finanțelor, Florin Cîțu, ne anunță acum că nu erau cuprinși în buget bani pentru majorările salariale stabilite prin lege este o minciună grosolană, în condițiile în care, după finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara că fondurile sunt prinse în buget. În plus, prin proiectul făcut public ieri seară, se încalcă orice principiu al dialogului social, partenerii nefiind informați despre acestă intenție”, a declarat Marius Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Mai departe, liderul sindical acuză guvernul că nu este interesat sau capabil să găsească soluții viabile pentru sistemul de Educație, „fiind preocupat doar de aranjamente politice”.

„Un exemplu în acest sens este schimbarea peste noapte a inspectorilor școlari și a directorilor pe criterii de apartenență politică. La ora actuală, începerea cursurilor este pusă sub semnul întrebării – nu numai de angajați, care pot bloca începutul anului școlar, ci și de Guvern, care nu reușește să vină cu soluții clare, coerente. Se clamează achiziția de laptopuri/tablete pentru elevi, însă acestea vor ajunge cel mai devreme în luna octombrie; multe din cadrele didactice nu au participat la cursuri de formare pentru predarea online, nu pentru că nu au dorit, ci pentru că nu li s-a oferit posibilitatea; până la ora actuală, nu există niciun proiect prin care cadrelor didactice să li se pună la dispoziție echipamente IT pentru desfășurarea orelor online. Prin toate (IN)deciziile din ultima perioadă, Guvernul pune sub semnul întrebării atingerea dezideratelor din proiectul „ROMÂNIA EDUCATĂ“ al Președintelui României și vrea să transforme țara într-o ROMÂNIE neEDUCATĂ. Sper însă că, în al 12-lea ceas, Guvernul se va trezi și, analizând ceea ce s-a întâmplat în 2008, își va reconsidera poziția față de angajații din învățământ“, a mai declarat Marius Nistor.

Orban: Vom anunța o decizie în acest sens. Ministerul Finanțelor: majorarea ar fi “costat” bugetul peste 1% din PIB

Întrebat de jurnaliști de ce la rectificarea bugetară taie creșterea salariilor pentru profesori, programată pentru data de 1 septembrie 2020, premierul Ludovic Orban a răspuns că va anunța o decizie în acest sens.

Tăierea creșterii salariale promisă profesorilor de la 1 septembrie este justificată de către Ministerul Finanțelor Publice prin faptul că ar fi “costat” bugetul peste 1% din PIB, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență privind rectificarea. Așa că Guvernul propune amânarea creșterilor salariale pentru profesori cu un an, până după alegerile locale și generale și până după cel mai dificil an școlar pe care Educația din România l-a avut până la acest moment.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


11 comments
  1. Aaaa! S-au trezit și sindicatele! Până acum n-au avut nicio poziție față de riscul de expunere la coronavirus prin contactul cu elevii care nu vor purta măști sau față de obligativitatea de a vorbi cu mască 6-7 ore pe zi!

    1. Daaaa, in sfarsit vad ca le sunt cotizatiile si scaunele puse in pericol. Se retrage lumea engros din sindicate. Cu banii aia imi platesc o intalnire cu un avocat si macar ma lamureste.

  2. Oricum, raspunsul lui Orban a fost clar, de parcă e un lux această mărire! Sa vedem ce se va întâmpla din toamna, când ferească Dumnezeu, vom pica pe rând, precum muștele! La acest aspect nu se gândește nimeni, la cat de expuși vom fi!

  3. La muncă, proștilor! Banii sunt pentru SRI, SIE, pensii speciale și afacerile noastre cu statul.

    Semnătura
    Partidul (multi)Național Liberal

  4. In sfarsit se trezeste cineva din hibernare. Asa este si daca nu iau si celelalte sindicate masuri, o greva este iminenta. S -au bazat ca sindicatele nu vor actiona si ca nu va fi unitate. Iata ca se “impute” treaba si rand pe rand sindicatele se trezesc.

  5. În condițiile în care întregul buget al MEC este de 2.8% din PIB, cum calculează ministrul Cîțu că 4luni de creștere salarială de 700lei brut în medie la 200000 de cadre didactice ar însemna 1% din PIB?

    1. Serios? Nu sunt bani? Uitati aici bani:
      Pensiile Speciale ale parlamentarilor si ale altor “speciali”, 2 MILIARDE DE EURO in fiecare AN.
      Ca să înţelegeţi cât de scandaloasă este situaţia, comparaţi bugetul pensiilor speciale (circa 9 miliarde de lei) cu întreg bugetul pentru Educaţie (30 de miliarde, din care 20 de miliarde doar salariile). Rezultă că “specialii” înghit cât toată Educaţia minus salariile.
      Costul unui kilometru de autostradă în Austria (una dintre cele mai scumpe ţări din Europa, şi cu teren destul de dificil) este de circa 12 milioane de euro per kilometru. Cu cele 2,1 miliarde de euro care se duc pe an în buzunarele “specialilor”, s-ar putea construi în România, în fiecare an, 175 de kilometri de autostradă. În zece ani, România ar avea aproape 2000 de kilometri noi de autostradă. Asta ar aduce in tara firme, deci BANI SI LOCURI DE MUNCA.
      Alta comparatie: Polonia a cumparat in 2014 cu 665 milioane de euro 20 de trenuri de mare viteza cu 7 vagoane fiecare si cu o capacitate de transport de maximum 407 pasageri. Trenurile pot atinge 250 km pe ora. Cu 2 miliarde se pot cumpara 60 de astfel de trenuri cu un total de 420 de vagoane. Cautati pe google sau youtube: poland intercity pendolino.
      Ganditi-va ca numai rebilitarea caii ferate de la Bucuresti la Constanta a costat 1 MILIARD de euro, lucrarea fiind supraevaluata oricum.
      Avem peste 3200 de administratii locale (primarii), de 3 ori mai multe decat ar fi trebuit sa avem, dar foarte putine se pot autosustine, iar salariile lor sunt duble sau aproape duble fata de ale profesorilor.
      Ca sa nu mai vorbim de alte institutii bugetare inutile ce ar putea sa dispara cu usurinta daca s-ar face mai intai debirocratizarea si apoi informatizarea sistemelor. Numai ca neamurile si pilele politicienilor unde ar mai lucra? Si pe un salariu de foarte multe ori mai mare decat al unui profesor.
      Plus ca sunt o gramada de “speciali” care sunt pensionati pe la 45-50 de ani si au pensii mari, iar in locul lor vin alti viitori “speciali” care sunt platiti si ei cu salariu mare. Deci statul isi permite sa pensioneze pe cineva la aceasta varsta si sa il intretina cu pensie mare pana la adanci batraneti si sa angajaze pe altcineva in locul lui, tot cu salariu mare, adica cheltuiala dubla, cel putin. Si nu, nu vorbim aici de militari care au luptat in teatre de operatiuni si nici de sportivi. Plus ca aproape in fiecare an au crescut si bugetele “serviciilor”, stiti dumneavoastra care; alea de neprotejeaza atat de mult ca o sa ramanem in curand si fara padurile care au mai ramas, ca de clanuri oricum nu prea se ocupa nici politia, decat se le protejeze.
      Asta in timp ce de ani de zile multe scoli au avut si inca mai au toaleta in curte, manualele noi lipsesc de pe bancile scolii, de multe ori nici macar alea vechi nu sunt suficiente (sunt mai putine decat elevii si asa din ce in ce mai putini), iar materialele didactice ce lipsesc trebuie cumparate de profesori.
      Deci, Bani Sunt, dar sunt administrati prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like