„Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022, după rezultatele din prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an” – Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara / Am deschis noul website al Admiterii 2022 la UVT (P)

4.928 de vizualizări
Foto: UVT
Rezultatele care arată o rată mai bună de promovare a bacalaureatului sunt „un semnal bun pentru perspectivele sesiunilor de admitere la facultățile din mediul universitar românesc”, potrivit rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea. Acesta arată cum numărul total de candidați promovați la Bac 2022 este mai mare decât cel de anul trecut, deși în acest an a fost vorba despre cea mai puțin numeroasă generație de elevi înscriși la Bacalaureat din ultimii 32 de ani.

„Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2022 indică o creștere a rezultatelor pozitive obținute de candidați, ceea ce este un semnal bun pentru perspectivele sesiunilor de admitere la facultățile din mediul universitar românesc, care vor urma în vara și toamna acestui an. Deși s-au remarcat multe observații și comentarii publice încărcate cu un grad mare de scepticism, referitoare mai ales la scăderea numărului total de înscrieri în sesiunea iunie 2022 a examenului de Bacalaureat, iată că rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoțiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani, conform rezultatelor publicate astăzi”, subliniază prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara.

„Revenim la un scenariu optimist, după aceste rezultate la examenul de Bacalaureat, care se vor confirma, cu siguranță, și în sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, când așteptăm o participare mai amplă. Pe rezultatele anunțate astăzi, au promovat cu 2928 de candidați mai mult decât anul trecut, deși, este adevărat, numărul celor înscriși la examen a fost mai mic cu 7211 candidați față de anul trecut, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, superioară cu 5,5% față de aceeași etapă din 2021 (când procentul a fost de 67,8%). Faptul că în această sesiune a examenului de bacalaureat se înregistrează cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani poate să echivaleze cu un semnal clar al ieșirii din bucla de anxietate și pesimism în care am fost cantonați în 2020 și 2021, din cauza restricțiilor pandemice”, apreciază Rectorul UVT.

„Este binecunoscută tradiția Universității de Vest din Timișoara, care și-a propus de mai mulți ani să îi stimuleze pe absolvenții cu note de 10 la examenul de bacalaureat, care se înscriu la UVT, orientându-se către una dintre cele unsprezece facultăți și către unul din cele peste 70 de programe de studii universitare de licență. Le propunem lor, dar și olimpicilor internaționali și șefilor de promoții care se vor înscrie la UVT, un pachet de beneficii global, care cuprinde înscriere gratuită la facultate, cazare gratuită, taxa gratuită de confirmare, o bursă de peste 500 de lei pe lună, cumulată cu bursele de merit și socială, acces gratuit la bazele sportive din Timișoara, unde UVT are parteneriate, dar și gratuități la spectacole de operă, teatru, la evenimente culturale, precum și întâlniri memorabile cu personalitățile invitate la Universitatea de Vest Timișoara, în orașul ce va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023. Nu ne dorim mulți studenți, în schimb ținem foarte mult să vină în universitatea noastră cei mai buni, care vor avea toate condițiile să devină și mai buni, să-și șlefuiască talentul și profilul profesional, pentru ca să ajungă la cea mai bună versiune a lor până la terminarea studiilor. Îi dorim aici pe șefii de promoție, pe olimpici, îi dorim pe cei cu capacități de lideri, și, nu în ultimul rând, îi dorim înscriși la UVT pe cei care au obținut media 10 la bacalaureat. Am deschis noul website al Admiterii 2022 la UVT, unde îi invităm pe candidați să se informeze și să-și aleagă cea mai oportună specializare”, subliniază prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Acest material a rezultat și din editarea informațiile provenite din cadrul proiectului FSS cu titlul “Îmbunătățirea competențelor în contextul provocărilor de securitate globală”, implementat de Universitatea de Vest din Timișoara.


1 comment
  1. Anul acesta a fost post-pandemic. A fost ușor. Toată lumea spune că a fost ușor. De la anul însă… cine știe… se mai strânge cureaua…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile trebuie să încurajeze creativitatea și gândirea critică, două competențe vitale pentru studenți și angajatori, dar realitatea le pune bețe în roate – Trei recomandări de schimbare din partea OCDE

Politicile aplicate de guverne pentru a susține calitatea educației pot, adesea, să se transforme în obstacole în calea inovației pedagogice, în cazul învățământului superior, atunci când vine vorba despre competențe…
Vezi articolul

Rectorii sunt eliminați din comitetele care decid membrii CNATDCU. Pe lista ministrului Educației se află Andrei Moroianu, director de cercetare la Paris, Mircea Ivan, cu descoperiri recunoscute de comitetul Nobel, Mihai Netea, imunolog de top în Olanda, și Ioan Aurel Pop

Cei 12 rectori care s-au autopropus sau au acceptat să facă parte din comitetele de selecție a membrilor CNATDCU au fost respinși de ministrul Educației. Anisie a lansat în dezbatere…
Vezi articolul

La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cinci facultăți din 15 vor avea activități doar față în față, unele vor face online până la limitele maxime admise, la studiile de licență

Cinci dintre cele 15 facultăți ale Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu profile deopotrivă teoretice și aplicate, au optat să facă exclusiv față în față activitățile de curs, de…
Vezi articolul