România obține la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 cele mai bune rezultate din ultimii 5 ani: locul 15 pe națiuni, în competiția dominată de China, Rusia și SUA / Descarcă subiectele de la internaționala de matematică

11.535 de vizualizări
Rezultatele Romaniei la Olimpiada Internationala de Matematica 2020
Lotul de olimpici la matematică al României a ocupat locul 15 pe țări la Olimpiada Internațională de Matematică 2020. Aceasta este prima olimpiadă internațională care nu a mai adunat într-o singură țară toți liceenii matematicieni, ci s-a derulat într-un format special, din cauza pandemiei de COVID-19. Clasamentul pe națiuni este dominat de China, care se află pe locul I, Rusia – pe locul al II-lea și SUA – pe locul al III-lea. România a urcat două poziții față de anul trecut (când ocupa locul 17 pe țări) și 18 poziții față de acum 2 ani. 

Lotul olimpic la matematică al României a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz, anunță Societatea de Științe Matematice din România. Pe națiuni, România a ocupat locul 15 anul acesta, față de poziția 17 la IMO 2019, poziția 33 la IMO 2018, poziția 22 la IMO 2017, poziția 20 la IMO 2016.

Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2020 pentru elevii de liceu s-a aflat la a 61-a ediție, care s-a desfășurat virtual la Saint-Petersburg, Rusia, în perioada 19 – 28 septembrie 2020. În competiție s-au înscris anul acesta 616 elevi din 105 țări.

Toți cei șase elevi din lotul României la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 au obținut medalii. 

Elevul cu medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică 2020:
  • Edis Memiș de la Liceul Internațional de Informatică Constanța. A obținut “un rezultat excelent, obținând al 4-lea punctaj din competiție”, precizează Societatea de Științe Matematice din România. Edis Memiș a obținut medalie de aur și la Olimpiada Internațională de Matematică 2019, iar în 2018 a câștigat medalie de bronz la aceeași competiție internațională (detalii aici). Tânărul matematician a obținut medalii de aur și la Olimpiadele Balcanice de Matematică pentru seniori 2019 și 2018. 
Elevii cu medalii de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2020: 
  • Nguyen Tran-Bach de la Liceul Internațional de Informatică București. În 2019, el a obținut medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică. 
  • Andrei-Theodore Mărginean de la Liceul Internațional de Informatică București. În 2019, el a obținut medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică. 
Elevii cu medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică 2020:
  • Sergiu-Ionuț Novac de la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj, Județul Timiș. Tânărul a obținut medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2019. La Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2019 a câștigat medalie de argint, la fel ca în 2018 la aceeași competiție. 
  • Tudor-Darius Cardaș de la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani. La Olimpiada Internațională de Matematică 2019, el a obținut tot medalie de bronz. 
  • Sebastian-Mihai Șimon de la Liceul Internațional de Informatică. El a obținut medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2019.

În clasamentul pe țări, România a ocupat locul 15.

Clasamentul pe țări – Olimpiada Internațională de Matematică 2020:
Foto: www.imo-official.org

Clasamentul integral pe țări de la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 – aici

Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică 2020

Delegația României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader), lect. univ. dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitații de Vest din Timișoara (Deputy Leader), Lucian Țurea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Observator) și de Marius Perianu, Colegiul Național Ion Minulescu Slatina, jud. Olt (Observator).

Prof. univ. dr. Radu Gologan, Președintele Societății de Științe Matematice din România, a fost desemnat de Consiliul de Conducere al Olimpiadei Internaționale de Matematică ca reprezentant al său la București.

Anul acesta Olimpiada Internațională de Matematică a fost organizată într-un format special. Fiecare țară a pregătit un centru de examen (cu supraveghere video, monitorizată) în care copiii au rezolvat cele 6 probleme în două zile. În România olimpiada a fost organizată de Societatea de Științe Matematice din România cu sprijinul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, explică Societatea de Științe Matematice din România. 

Istoricul României la Olimpiada Internațională de Matematică

Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999 și în 2018.

Unul dintre câștigătorii Olimpiadelor Internaționale de Matematică este Nicușor Dan, care în urmă cu o seară a câștigat alegerile pentru Primăria Bucureștiului, devenind primul matematician primar al Bucureștiului. Nicușor Dan a câștigat două medalii de aur absolut (rezolvând 100% subiectele) de la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 și 1988 (detalii aici).

Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

Citește și:
China și SUA domină Olimpiada Internațională de Matematică 2019, unde România a obținut o medalie de aur, 2 de argint și 3 de bronz, cu care ne plasăm pe locul 17
Matematiciana Ana Caraiani a primit premiul Societății Europene de Matematică, pentru rezultate majore în cercetare. Românca e singura femeie care a câștigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematică Putnam


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Au încercat un șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, spune Marius Nistor, de la FSE Spiru Haret, despre cum a fost la Guvern, cu premierul Ciucă: Nu este normal așa ceva, dacă ne dorim să trăim într-o societate normală, democratică

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și autoritățile guvernamentale „au încercat un oarecare șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, a declarat la B1TV Marius…
Vezi articolul

Președinții Iohannis și Steinmeier vizitează Colegiul Național Brukenthal din Sibiu, unde Iohannis are blocat un post de profesor din anul 2000 / În plină grevă a profesorilor, copiii au fost aduși de acasă special pentru eveniment

Președinții Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier se află în vizită în Sibiu, joi, iar în cadrul acesteia vor ajunge, de la ora 12.35, la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, potrivit…
Vezi articolul