România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința procentului de profesori în populația activă a țării – Eurostat

12.767 de vizualizări
Foto: captura Eurostat
Statistica Eurostat privind procentul de cadre didactice care lucrează cu normă întreagă și cu fracțiune de normă în învățământul primar, secundar inferior și secundar superior din totalul populației active plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Cele mai recente date disponibile pentru țara noastră sunt din 2020, conform sursei citate, informații actualizate pe 6 iulie 2023. Recent Guvernul României discută reducerea a 200.000 de locuri de muncă din sectorul bugetar, circa 5 mii fiind și din sectorul de învățământ.

Concret, numărul de cadre didactice din nivelurile de învățământ primar, gimnazial și liceal reprezintă doar 1,9% din totalul populației active a României. În anul 2020 populaţia activă a României era de 8.973.000 persoane, potrivit Institutului Național de Statistică. Asta înseamnă că aveam la acel moment circa 170.500 de cadre didactice pe acele niveluri de învățământ.

Cea mai mare rată a profesorilor în totalul populației active era în Belgia, conform Eurostat – 4,1%, în Croația 3,7% și Grecia 3,4%. Bulgaria avea o rată similară cu a noastră. Media celor 27 de stat din UE a fost 2,2% în 2020.

În anul 2021-2022, cel mai recent pentru care există date de la Ministerul Educației, numărul acestor cadre didactice din cele trei nbiveluri de învățământ a fost de 170.781 de persoane, cu 200 de persoane în plus față de anul anterior. Populația activă a României în 2021 a fost de 8.214.000 persoane, cu circa 700 de mii mai mică decât în 2020, așa că rata aceasta a cadrelor didactice în populația activă ar putea să fi crescut în condiții de pandemie la 2,1%.

Sursa: Ministerul Educației

20 comments
  1. Sa vina parintii sa predea ca tot se cred zmei si umbla cu reclamatii si cred ca le stiu pe toate. Dar taman reclamangiii au schelete in dulap in privinta educatiei copiilor lor . Sa se duca la particular ca tot se plang de profesori ca iau note mici ca nu s capabili etc. Sunt poftiti sa si retraga copiii de la stat sa mearga la particular unde nici nu exista examene de titularizare , se intra pe pile cunostiinte relatii .. si dau vreo 5000€ pe an . Sa dea . Abia astept sa se privatizeze scoala sa vezi analfabeti pe scara rulanta .

  2. Pai daca pe sub “bariera” exista directori care își aduc “profesorii” la clasa prin “concursuri” de suplinire aranjate, e normal că profesorii calificati nu vor avea acces la ore. Prin Olt am auzit că e tradițional sa se întâmple așa ceva, la fel cum e cam ciudat că directorii sa se bage în desfășurarea grevei și chiar în acțiuni de intimidare a profesorilor ce nu s-au lăsat manipulați.

  3. Articolul este pur si simplu inselator ( subliniaza doar aspectele dorite de cel care a scris articolul, fara sa ofere o privire de ansamblu asupra situatiei)Dupa o cautare pe google, iata ce am aflat. In anul 2019, Romania avea 1.9 % din total populatie cadre didactice care lucrează cu normă întreagă și cu fracțiune de normă în învățământul primar, secundar inferior și secundar superior din totalul populației active. In acelasi an , procentul Germaniei era de 2.0%. In ce domeniu mai suntem noi cu 5% in urma Germaniei?La PIB/capita? La salriul net? La km autostrada /capita? La niciunul , evident.Mai putin la numarul de profesori :))) . Deci, articol misleading 100%. Nu e prea frumos cand vezi ca profesorii romani incearca sa te pacaleasca , pentru a trage si mai mult spuza pe turta lor.

    1. Știi tu, ca un om mare… Din cauza celor ca tine nu mai vine nimeni – de ce-ar veni? Buni sau răi, se găsește Simionescu să-i critice. Pentru ce să-ți mănânci sănătatea cu copiii lui Simionescu, făcuți după chipul și asemănarea lui? Parcă văd că ești unul din cei care se află acum la mare, gata să se lupte cu salvamarii, că doar ai dat banu’ și vrei să stai în față.

  4. La o grupa de gradinita maxim 10 copii iar in primar 12 copii, !a gimnaziu si liceu maxim 16 copii, la facultate maxim 14 studenti. Am predat cu 40-42 de elevi la o clasa, in 3 schimburi pana in 1994. Vrem performanta trebuie clase mici. Dar profesorii insotiti la clasa de gimnaziu si de liceu un pedagog. Dar ministerul plateste zeci de directii in minister cu sute de angajati, 41 de inspectorate scolare cu zeci de angajati fiecare in loc sa plateasca mai multi profesori si pedagogi. Romania educata o maculatura buna de dat la topit si facut hartie de toaleta.

  5. Ce va plangeti acum? Toata presa a balacarit aceasta tagma de 30 de ani. Nici naiba dintre tinerii buni nu se face profesor. Cu ultima greva ne-am convins de respect. Care 5000 de posturi sa dispară? Ca inspectoratele judetene fac concursuri județene ca nu au locurile ocupate. Ca sa intre toata pleava cea vestita. Vai de copiii nostri!

  6. Da,pt că în alte țări civilizate Nr max de elevi într-o clasă este de 16 și intră 3 cadre didactice la oră dintr-o dată..

    1. Deja mă bucur. Vom iesi din sistem curând si cei de 40+, căutațu-ne la firme să vă învățăm copiii! In sistem eșuează rarissim cei tineri și pregătiți, cei cu vocație, ca noi…

      1. Cei cu vocatie ca noi am plecat. Gata demult cu bataia de joc. Sa ramana invatamantul de stat pentru aceeasi pleava needucata de oameni.

  7. Măi frații mei albi, hotărâți-vă ce vreți. Când suntem prea mulți, când prea puțini. Când suntem niște leneși și nepregătiți, când elita țării. Când prea multe femei, când prea mulți bărbați. Când de nota 10, când repetenții țării.

    Hai că am zăpăcit de atâtea schimbări cu 180 de grade ale atitudinilor societale. Alegeți o cale și țineți-vă de ea. /s

  8. Ne amăgim cu niște iluzii. Statisticile oficiale românești sunt mincinoase. Dar de ce sunt false? ca să nu scadă Nr. de parlamentari. Oficial populația României în 2021 era de 19 milioane. Azi suntem mai puțini, dar să ne agățăm de aceasta cifră. În 1989 era 23 de milioane. Să zicem prin absurd că dpdv al sporului demografic am fost de atunci până azi constant, gata scăderi. Diaspora este estimata undeva la 4-5 milioane, cea mai mare din lume (suntem și noi primii la ceva) pentru o țară pe timp de pace. Teoretic ar fi cam tanda-pă-manda (habar n-am de unde vine expresia asta academică, dar așa se zice pi la noi pi la țară). In realitate sporul democratic a fost negativ și cu valori în creștere, cu un vârf valoric chiar în anul de grație în care ne aflăm. Deci la ce cifre ne raportăm când faceți judecății de valoare? Că suntem la Edupedu, de ce doamna Abramburica școlile profesionale? de ce a obligat toți tinerii să facă liceul? ca să nu scadă norma didactică din cauza scăderii numărului de copii. Cam prindem fluturi, nu ne ocupăm de treburi serioase. Educația continuă să meargă în derivă.

    1. E vorba de procentul din POPULAȚIA ACTIVĂ. Adică cei care apar pe undeva ca angajați, antreprenori, persoane cu PFA, etc. Nu de populația TOTALĂ.

      Și în țară sau afară, sunt tot români.

  9. Avem clase cu peste 30 de elevi, la grădiniță acum 2 ani la fetița mea in grupa erau 35 de copii, invățământ de masa.

  10. Pai sunt si prost plătiți ,si criticați de o masă de frustrați .De ce ar opta deci tinerii pentru învățământ ?

    1. Pai asta se si dorește, sa nu vina cei pregătiți. Sa vina pleava, ca de aia acum in perioada aata inspectoratele fac concursuri judetene. Va dati seama cum se corecteaza, pentru ca au nevoie de fraieri. Stirile astea sunt pentru fraierii care vor sa vina in invatamant la 18 ore si 4 luni vacanta. Spaguta la director si ei se odihnesc si muncesc si pentru ei alti fraieri in scoala aia, aia pe bune cu vocatie si conștiincioși.
      Ca apoi au nevoie de fraieri sa implementeze toate prostiile sa imbecilizeze copiii.
      In continuare sunt 30-35 copii in clase, ca au directorii portite legale de exceptii, in continuare, spagaraia si hartogaraia sunt in floare. Greva a scos la suprafata si adevaruri, oricat se supara unii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național de Etică poate analiza acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu în cazul unor sesizări sau autosesizări – președintele forului, Dacian Dragoș, despre procedurile aplicabile în privința actualului ministru al Educației

Consiliul Național de Etică poate analiza cazuri precum cel al acuzațiilor de plagiat aduse ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dacă există “sesizări asumate de o persoană” sau, în lipsa acestora, în…
Vezi articolul

Dezbatere online World Vision România - Edupedu.ro

VIDEO Dezbaterea Viitorul este al copiilor – Raluca Turcan: 36,3% dintre copii sunt în risc sever de sărăcie, rata deprivării materiale a crescut / Mihaela Nabăr, World Vision: 54% dintre copii ne spun că nu au fost consultați deloc privind deciziile luate în pandemie

Care este realitatea în România în ceea ce privește implicarea copiilor în luarea deciziilor care îi privesc? Care sunt rezultatele celei mai noi analize cu privire la participarea elevilor în…
Vezi articolul

Studenții care vor să facă parte din Consiliul Agenției care evaluează programele universitare trebuie să declare pe propria răspundere că nu au condamnări penale / Reprezentanții patronatelor și sindicatului la ARACIS nu mai sunt nevoiți să declare învinuiri penale sau abateri de la norme etice – Metodologie

O declarație pe propria răspundere privind lipsa unor condamnări penale devine obligatorie, la dosar, pentru studenții care vor să devină membri în Consiliul agenției responsabile cu asigurarea calității în universități,…
Vezi articolul