Roverul Perseverance al Agenției Spațiale Americane, de 1.000 de zile pe planeta Marte. Misiunea continuă cu investigarea scoarței marțiene, anunță NASA

85 de vizualizări
Foto: NASA via Agerpres
Roverul Perseverance, lansat de NASA pe 30 iulie 2020, a ajuns la 1.000 de zile marţiene de când funcţionează în cadrul misiunii sale pe “Planeta Roşie”, a anunţat recent agenţia spaţială americană, citată de Xinhua, potrivit Agerpres.

O zi marţiană, cunoscută şi sub numele de “sol”, are o durată de 24 de ore şi 37 de minute, fiind cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi pe Terra.

Roverul Perseverance şi robotul său partener zburător, mini-elicopterul Ingenuity, au asolizat în interiorul craterului Jezero de pe planeta Marte în data de 18 februarie 2021. De atunci, roverul american, ce are mărimea unui automobil, se află în căutarea unor posibile urme de viaţă din trecutul îndepărtat al planetei Marte, investigând scoarţa marţiană din craterul Jezero.

Vezi și:

Recent, Perseverance a finalizat explorarea deltei unui fost râu marţian care deţine dovezi ale existenţei unui lac ce a umplut craterul Jezero în urmă cu miliarde de ani, potrivit NASA.
Roverul american, care are şase roţi, a colectat până în prezent un total de 23 de mostre, care dezvăluie istoria geologică a acestei regiuni a planetei Marte, conform Agerpres.

“Am ales craterul Jezero ca loc de asolizare pentru că imaginile orbitale au arătat o deltă – o dovadă clară că un lac mare a umplut în trecut craterul. Un lac este un mediu potenţial locuibil, iar rocile deltaice sunt un mediu excelent pentru a capta urmele unor forme străvechi de viaţă sub formă de fosile în istoricul geologic”, a declarat Ken Farley, cercetător în cadrul proiectului Perseverance, dezvoltat de California Institute of Technology din Pasadena.

Un obiectiv cheie al misiunii Perseverance pe Marte este astrobiologia, inclusiv căutarea unor semne de viaţă microbiană străveche. Roverul american va caracteriza geologia şi clima din trecut a “Planetei Roşii”, va deschide calea pentru explorarea umană pe Marte şi va îndeplini totodată prima misiune de colectare şi depozitare a rocilor şi a regolitului marţian, a anunţat NASA. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Masterul „Studii vizuale și curatoriale”, cel mai vechi din istoria artei din țară, a fost desființat de conducerea Universității de Arte din București „de pe o zi pe alta”. Profesorii nu știu, în prezent, dacă vor mai avea catedre și masteranzii nu știu dacă mai pot finaliza studiile deja începute

Senatul Universității Naționale de Arte a hotărât, pe 23 martie, desființarea masterului „Studii vizuale și curatoriale”, singurul de acest tip din universitate și singurul derulat la acest nivel de studii…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre plata orelor remediale din programul Școala după școală: Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe / Procesul de verificare, extrem de lent, inadvertențele, de ordinul sutelor de mii

Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe, iar procesul de verificare a documentelor de raportare este „extrem de lent” și inadvertenţele ar fi de…
Vezi articolul

DOCUMENT Noul Consiliu al ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, a fost desemnat. Printre membri: președintele Asociației Școlilor Particulare, un comisar de poliție și un colonel din Armată / Președintele va fi ales marți

Un comisar-șef de poliție, un colonel, dar și președintele Asociației Școlilor Particulare fac parte din noul Consiliu al ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele. Consiliul a fost…
Vezi articolul

Comorile arheologice romane de la Zidul lui Hadrian, de la granița dintre Anglia și Scoția, amenințate de încălzirea globală / Arheolog: Când oxigenul pătrunde acolo, lucrurile cu adevărat delicate (…) se descompun și sunt pierdute pentru totdeauna

Zidul lui Hadrian, construit în urmă cu 1.900 de ani pentru a împiedica invazia hoardelor barbare, se confruntă în prezent cu un nou “inamic”, schimbările climatice, un fenomen ce amenință…
Vezi articolul