Ruxandra Gîdei, vlogger literar: „Primesc mesaje de la copii care nu obișnuiau să citească, dar vlogurile literare le-au deschis apetitul pentru lectură”

838 de vizualizări
Foto: arhiva personală / Ruxandra Gîdei
Ruxandra Gîdei e studentă în anul al treilea la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București. Spune că o atrage cercetarea și că ar vrea să predea la Universitate, însă drumul până acolo e lung, așa că își păstrează opțiunile deschise.

Ceea ce o deosebește de mulți alți studenți, însă, e faptul că face loc în viața ei unui număr de aproape 20.000 de urmăritori. Discuțiile cu aceștia se desfășoară în principal pe YouTube, acolo unde Ruxandra se implică într-un fenomen ce poartă numele de vlogging literar.

Pe canalul 4fără15, pe care l-a lansat în 2018, ne explică dacă toți poeții contemporani scriu la fel, de ce merită să citim cărți precum „Soldații. Poveste din Ferentari” (Adrian Schiop) sau ce lecturi obligatorii primesc studenții la Limbi Străine în diferite semestre.

Tot ea ne spune ce presupun un stagiu de practică la British Council și activitatea de voluntar la Bookfest și ne îndeamnă să citim sau să învățăm în tandem. Iar îndemnul pare să funcționeze.

De altfel, pentru conținutul pe care îl creează pe YouTube, Ruxandra fost nominalizată anul acesta și la Premiile Superscrieri, categoria acti-vloggerul anului.

Citește articolul integral în publicația Cultura la dubă

Foto: arhiva personală / Ruxandra Gîdei


1 comment
  1. Studenta fiind la limbi straine e ,,firesc” ca sa se indrepte spre vlogger-it. Da’ trebuia sa marcati articolul ca ,,advertorial” altfel ,,cadem” in capcana ,,textelor literare” crezand ca-i pe bune treaba. Deja are 20 de mii? Sigur ca nu-s pe bune, fiind de notorietate la nivel mondial ca ,,cifrele” pot fi masluite (in functie de ambitia fiecaruia si de lovelele de care dispune). Cand de la an la an tinde sa se generalizeze flagelul analfabetismului functional sa vi sa sustii ca s-a apucat de citit lumea e … Cand totul s-a mutat pe mobile tocmai pentru ca ,,cititorul” sa-si piarda interesul de buchisit pe ecrane atat de mici, sa nu mai fie atent la detalii si sa aleaga ,,reclama”. Cica ,,fenomen de vlogging literar”! La cat de activa e duduia ,,pe net” s-ar putea spune ca activitatea de baza i-a devenit vlogger-itul in timp ce ,,studentia” o are ca hobby. Bine ca are din ce sa traiasca si nu tre’ sa dea la sapa prin vreun sat ponosit al patriei. Toata lumea vrea sa ,,devina’’ formator de opinie sfarsind in marea tabara a celor numai buni de format.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, a majorat cu 20-30% salariile tuturor șefilor din instituție, inclusiv pentru sine / O zi mai târziu, universitatea i s-a alăturat, în instanță, în efortul de a bloca ordinul de ministru prin care el nu este confirmat pentru un nou mandat

Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care încearcă să obțină în instanță blocarea ordinului de ministru de neconfirmare în funcția de rector, după alegerile universitare din…
Vezi articolul

DOCUMENT Lista celor 450 de școli în care se organizează Masa caldă în acest an școlar, publicată direct în ședința de Guvern, fără ca aceasta să fie pusă în dezbatere publică / Bugetul este cu 299 de mii de lei mai mic decât cel prevăzut inițial pentru 300 de școli

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a bugetului pentru cele 450 de școli care fac parte de programul „Masa caldă” se află pe ordinea de zi a…
Vezi articolul

VIDEO Ligia Deca: În ultimele săptămâni am observat un semnal de alarmă dinspre profesori, pe care l-am înțeles. Toate salariile din educație vor crește, niciun salariu nu va scădea. Salariul debutantului crește aproape cu 25%

Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din…
Vezi articolul