Șase elevi de liceu, pregătiți de Facultatea de Limbi străine a UB, calificați la Concursul Internațional de Latină – traduceri din Cicero. Competiția începe în Italia vineri, pentru 300 de elevi și profesori din 14 țări

4.459 de vizualizări
Foto: captură Youtube.com/ Certanem Ciceronianum Arpinas 2023
Șase elevi de liceu din țară, pregătiți de profesori de la Facultatea de Limbi și literaturi străine (FLLS) a Universității din București (UB) participă la Concursul Internațional de Limba latină „Certamen Ciceronianum Arpinas”, după ce au trecut de selecție, potrivit unui comunicat al universității.

Cei șase elevi au trecut la finalul lunii miartie prin etapa de selecție pentru concurs, organizată de Ministerul Educației și secția de Filologie Clasică a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB. Concursul „Certamen Ciceronianum Arpinas” este o competiție internațională anuală în latină, adresată elevilor din ultimii ani de liceu.

Cei șase elevi calificați au beneficiat de un stagiu de pregătire coordonat de aceeași secție de Filologie Clasică a facultății, precum și de profesori din învățământul preuniversitar, potrivit comunicatului de presă.

Cei șase elevi sunt:

  • Miruna Clara Mercioniu, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București
  • Mihai Ilinca, Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași
  • Ana Carina Nițulescu, Colegiul Național „Elena Cuza” din București
  • Maria Radu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București
  • Viktoria-Anna Szabo, Liceul Teoretic „Carei”
  • Bianca Elena Dabija, Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău

Potrivit organizatorilor din Arpino, oraș din centrul Italiei, în care s-a născut Cicero, sunt peste 300 de elevi și profesori participanți la competiție, din 14 țări. Festivitatea de deschidere ar urma să fie vineri, 10 mai, evenimentul terminându-se cu premierea de duminică, 12 mai.

„Din 2014, Ministerul Educației, Universităților și Cercetării a inclus Certamen Ciceronianum Arpinas în programul de îmbunătățire a excelenței. Elevii de liceu care obțin rezultate ridicate în cadrul concursului vor putea beneficia de premii și distincții prevăzute” în baza unui decret din 2007, mai scrie pe site-ul competiției.

Concursul, care este organizat la a 43-a ediție, apare în calendarul competițional aprobat de Ministerul Educației pentru anul 2024:

Anul acesta, mai mulți elevi români care au participat recent la alte două concursuri internaționale de Limba latină, care reunesc cei mai buni elevi din Europa la traduceri din autorii clasici, au mers în Italia pe cont propriu și s-au întors cu premii.

Distincțiile nu le sunt recunoscute în vreun fel de Ministerul Educației (ME). Instituția a scos de doi ani cele două concursuri din graficul participărilor, fără vreo explicație pentru aceștia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților din Iași acuză că proiectul Legii învățământului superior propus de Ligia Deca îi “scapă pe rectori de răspunderea publică și de sancțiunea revocării din funcție”, prin limitarea posibilității de a reclama încălcări ale legislației

Proiectul legii învățământului superior, ce urmează să fie dezbătut în Parlament, “îi scapă pe rectori de răspunderea publică și de sancțiunea revocării din funcție”, pentru că organizațiile studențești sau alte…
Vezi articolul