BREAKING Scenariul hibrid de începere a școlii, propus de Ministerul Sănătății: Distanța fizică redusă la jumătate între copii, masca e obligatorie tot timpul doar pentru învățătoare și educatoare, profesorii o pot da jos la cursuri

31.790 de vizualizări
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com
Reducerea distanței fizice între copii sau între elevi de la 2 metri, cât era până acum, la doar 1 metru, indiferent de ciclul de învățământ preuniversitar, este principala măsură nouă propusă de Ministerul Sănătății în scenariul hibrid din documentul pe care săptămâna aceasta îl discută cu partenerii sociali la Ministerul Educației, potrivit stiriedu.ro.

Purtarea măștii este o altă noutate. Dacă la grădiniță și pentru elevii de cliclul primar nu este obligatorie, la liceu și gimnaziu nu este obligatorie pentru elevi doar „în timpul orelor de curs, atunci când se asigură distanța de 1 m între elevi”. În plus, deși pentru educatoare și învățătoare masca e obligatorie, regulamentul propus prevede că pentru profesorii de gimnaziu și liceu masca „nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci când predă și este la 2 m de elevi”.

Setul de reguli ilustrează scenariul în care elevii ar veni 2 săptămâni dintr-o lună la școală, adică 10 zile lună, dar nu neapărat consecutive, ci existând posibilitatea să fie împărțite fie în reprize de o săptămână, fie câte două.

Scenariul hibrid este similar abordat asemănător pe trei ciclurile de învățământ, atât în grădinițe, cât și în primar, gimnazialul și liceul fiind puse împreună, din punctul de vedere al normelor propuse de către specialiștii de la Ministerul Sănătății.

Concret, deși ministrul Sănătății vorbea recent despre împărțirea elevilor dintr-o clasă în trei și doar o treime ar fi mers la școală, în timp ce două treimi continuau educația online, scenariul citat de stiriedu.ro arată o împărțire în două a claselor.

Intrarea și ieșirea din școală ar trebui să se facă pe trasee special semnalizate și delimitate, ca cele care au fost pentru examenele naționale. Triajul epidemiologic se permanentizează petnru elevi, iar pentru cadrele didactice apare și o declarație pe proprie răspundere.

Ministerul Educației și cel al Sănătății au recomandat până acum distanțare la 2 metri – Sursa: edu.ro

Părinții sau alte persoane în afara de copii/elevi și de personalul școlii nu mai au voie în spațiul grădiniței sau al școlii.

Atât în pauze, cât și în tipul cursurilor distanțarea trebuie să fie de 1 metru. Până acum același minister al Sănătății a recomandat constant o distanțare de 2 metri.

Igiena mâinilor trebuie să fie „foarte frecventă”.

Ca si până acum, cei de la ministerul Sănătății propun să existe „o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților”.

Pentru toate ciclurile de învățământ se vor putea juca „doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber”. Ghidul respectiv arată că „nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte” și că „vor fi eliminate activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței între copii”.

Scenariul hibrid propus de Ministerul Sănătății pentru anul școlar 2020-2021

Nivel de studiuPreșcolarPrimar Gimnazial și Liceal
Numărul de copii care merg la școala în același timp 50% (jumătate de clasă prin rotație de 1-2 săptămâni)50% (jumătate de clasă prin rotație de 1-2 săptămâni)50% (jumătate de clasă prin rotație de 1-2 săptămâni)
Număr de zile la scoală pe săptămână5 (2 săptămâni pe lună)5 (2 săptămâni pe lună)5 (2 săptămâni pe lună)
Intrarea și ieșirea în spațiul școlarIntrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. Intrarea prin mai multe uși de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare în interiorul scolii și de părăsire a școlii. Păstrarea distanței de 1 m între copii.Intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. Intrarea prin mai multe uși de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare în interiorul scolii și de părăsire a școlii. Păstrarea distanței de 1 m între copii.Intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. Intrarea prin mai multe uși de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare în interiorul scolii și de părăsire a școlii. Păstrarea distanței de 1 m între copii.
Triaj epidemiologic la intrarea în spațiul școlarSe impune verificarea stării de sănătate, măsurare temperatură, Declarație pe proprie răspundereSe impune verificarea stării de sănătate, măsurare temperatură, Declarație pe proprie răspundere.Se impune verificarea stării de sănătate, măsurare temperatură, Declarație pe proprie răspundere.
Prezența persoanelor terțiare în spațiul școlarInterzisăInterzisăInterzisă
Distanțare socială (1 m)Obligatorie în timpul programului și în pauzeObligatorie în timpul programului și în pauzeObligatorie în timpul programului și în pauze
Purtare mascăNu este recomandată pentru copii. Se impune pentru personalul didacticNu este recomandată pentru copii. Se impune pentru personalul didacticObligatorie pentru elevi și personalul didactic. Nu este obligatorie pentru elevi în timpul orelor de curs atunci când se asigură distanța de 1 m între elevi. Nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci când predă și este la 2 m de elevi.
Igiena mâinilorFoarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentăFoarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentă.Foarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentă
Utilizarea infrastructurii și a sălilor de clasăDezinfectare și aerisire frecventă. Există o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părințilorDezinfectare și aerisire frecventă. Există o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților.Dezinfectare și aerisire frecventă. Există o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților
Utilizarea diverselor materiale în spațiul școlarUtilizarea normală. Dezinfectare zilnică. Repartizarea individuală, pe cât posibil. Fără jucării de acasă. Interzis schimbul de obiecte personaleUtilizarea normală. Dezinfectare zilnică. Repartizarea individuală, pe cât posibil. Fără jucării de acasă. Interzis schimbul de obiecte personale.Utilizarea normală. Dezinfectare zilnică. Repartizarea individuală, pe cât posibil. Interzis schimbul de obiecte personale.
Activități sportiveDoar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.Doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte. Doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.
Activități de grup (întâlniri, serbări, …)Vor fi eliminate activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței intre copii.Vor fi eliminate activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței intre copii Vor fi eliminate activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței intre copii.

Reamintim că prima propunere de scenarii a venit din partea Asociației Școlilor Particulare. Aceasta a prezentat Guvernului, în grupul interministerial pentru reluarea școlii un set de 3 scenarii.

Au urmat apoi scenariile Federației Asociațiilor de Părinți, iar ministrul Educației, Monica Anisie, a subliniat recent că ne îndreptăm spre un scenariu de învățământ hibrid, jumătate predare clasică, jumătate online. Dar a spus și că „Nu știm când putem să ne pronunțăm asupra scenariilor”.

În Parlament șefii camerelor Legislativului i-au adresat o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi cer să prezinte „planul de măsuri concrete” de începere a anului școlar 2020-2021.

Anul școlar ar trebui să înceapă pe 14 septembrie, conform calendarului oficial.

Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


34 comments
  1. Asadar copiii și profesorii sint cel mai putin importanti si indirect si familiile acestora.

    In conditiile in care terasele in aer liber se inchid seara si masca se poarta obligatoriu in spatii deschise aglomerate , ,,expertii si specialiștii din România” ne spun că la ȘCOALĂ distanțarea fizică poate fi redusă la 1 m ( cam asa sunt acum băncile deja așezate, deci ca să poată sa încapă 30 in clasă) si să NU se poarte mască in spații închise cu activitate derulată pe ore întregi)

    Sute de zile ni s-a tot repetat că distanța e de minim 1.5 m si ca in spatii inchise sunt suficiente 15 minute fără mască ca sa te infectezi, chiar si prin vorbire, chiar de la asimptomatici.

    Auzim zilnic sloganul : Poartă mască, iti poate salva viata!

    Incompetența ucide!

  2. Foarte bine ca aveti experiente pozitive online cu copii de 12+ ani. Raman sali de clasa disponibile pentru cei mici, la care nu functioneaza invatamant online fara prezenta unor adulti implicati acasa. 🙂

  3. Profesia de educator/profesor ar trebui sa fie vocationala. Da, exista elevi dificili, exista parinti idioti. Daca un dascal nu are vocatie, nu are ce sa caute la clasa. Intr-o lume ideala. Nu ma gandesc la sarmanii educatori care “trebuie sa suporte 20-25 de elevi”, si-au ales aceasta profesie. Fiecare profesie are beneficii pozitive si “negative”. Tocmai pentu gradul de dificultate si daruire pe care il presupune aceasta profesie, un profesor nu lucreaza la clasa 9-12 ore pe zi, are vacante de vara/iarna etc. Pentru ca un profesor/educator sa stapaneasca o materie, a investit in educatie, s-a format in ani de zile, citind, documentandu-se, urmand cursuri si specializari. Daca ar fi atat de simplu sa instruim si sa pompam educatie in omuleti mici si mari, parintii si-ar scoate copiii savanti la 18 ani, nu-i asa?
    Inainte sa va aruncati cu capul inainte si sa afirmatii anumite lucruri, mai ales daca sunteti dascal, ganditi inainte sa va repeziti cu afirmatii: cati parinti stiu sa le explice copiilor lor lectiile de la clasa, daca acestia nu le inteleg? Cati au cu adevarat experienta, pregatire? Cati isi pot permite sa stea acasa fara bani, sa faca lectii cu copiii? Dintre cei care merg la servici, dupa 9 ore de munca zilnica, cati credeti ca mai au rabdare ca dupa ce ajung acasa sa inceapa sa predea lectiile din online, sa faca teme? Eu personal ma documentez in diverse domenii care ma intereseaza, din afara ariei mele profesionale. Si totusi nu m-as hazarda sa spun ca as putea sa-mi “educ” copilul in chimie, fizica, nici macar in stintele naturii si altele. Educatia facuta acasa de mine, copilului meu, “cei 7 ani de acasa”, nu presupun ca eu sa suplinesc dascalii din scoala. Ci, printre altele, sa invat copilul sa-si respecte dascalii si sa aiba incredere in competentele lor.

  4. Este un alt plan rupt de realitatea felului în care se transmite această boală foarte contagioasă.
    Se insistă pe măsura igienei mâinilor (altfel justificată în general) scăzându-se importanța purtării măștii în spații închise. Asta în condițiile în care transmiterea acestei boli se face în principal pe cale aeriană, inclusiv în timpul vorbirii și mai ales în spații închise. Proces accentuat în sezonul rece și umed. Și asta pentru un domeniu profesional care presupune vorbire (multă), spații închise și grupuri mari.
    Mai mult, se spune că în mediul liceal profesorul poate preda fără mască. Asta în condițiile în care este imposibil de anticipat felul în care aerul se mișcă în încăpere și cum sunt transmise particulele lichide emise de vorbitori. Și fără să se ia în considerare disciplina individuală a elevilor (adolescenți).
    În plus nu se ține cont de imposibilitatea de a prevedea ce fel de contacte sociale are fiecare elev și profesor în parte, zi de zi, înainte de a veni în clădirea școlii.
    Sincer mă întreb de ce nu are nimeni curaj să admită că, în contextul unei boli deosebit de contagioase și cu efecte imprevizibile asupra sănătății, anumite domenii cum este și învățământul nu mai pot pur și simplu funcționa cum funcționau până nu demult. S-ar ajunge mai repede și mai sigur la soluții noi și funcționale în locul stagnării într-un proiect care este depășit clar de realitate.

  5. Pentru mine, ca profesor a mers foarte bine școala online, la elevii de gimnaziu și liceu. Am obținut rezultate foarte bune la examene, elevii au fost corectați permanent la teste, feedback pe platformă fiind excelent. Chiar nu înțelegeți pericolul morții? Copiii nu pot păstra distanța socială! Cel puțin masca să fie obligatorie! Am putut virbi foarte bine in timpul celor două săptămâni de pregătire a examenelor. Sper ca rațiunea și nu ura dă primeze!

  6. @alt anonim:
    Stiam ca educatia facuta de profesori/educatori la scoala include dar nu se rezuma la asta: sa tina stiloul corect, notele muzicale, stiintele naturii, mai departe matematica, fizica, etc.
    Credeti ca un profesor de matematica, de exemplu, exceleaza la a explica copilului sau chimie?
    Daca eu ca parinte sunt capabil sa inteleg totul, sa explic adecvat copilului, pe intelesul lui, sa fac scoala acasa cu copilul, cine merge la servici in locul meu?
    Pot face homeschooling, nu mai am nevoie se sistem. Si totusi si eu am nevoie de bani, ca parinte, si dvs ca educatori.
    Deci? Cum ramane?
    Facem schimb de joburi?
    Discursurile astea semidocte sunt perfecte in spatiul nostru romanesc, unde multi cred ca se pricep si exceleaza la orice.
    Este efectul Dunning-Kruger?
    Nu am nimic impotriva profesorilor, nu am nimic impotriva bugetarilor in general. Persoane slab pregatite profesional se gasesc in orice mediu, privat, bugetar.
    Haideti sa avem bun simt. Haideti sa ne evaluam mai corect competentele.
    Haideti sa lasam didcursutile emfatice pentru alte momente.
    Haideti sa discutam civilizat, fara aprecieti legate de cum imi cresc copilul. Nu de alta, dar nu ne cunoastem. 😉
    Haideti sa invatam ce inseamna spirit civic. Avem mare nevoie.
    Mi-e usor sa jignesc, n-o fac. Imi vine natural sa fac glume acide, n-o fac.
    Invatamantul hibrid, pentru copii pana in 12 ani, nu este functional.

  7. Ati ramas siderat? :))
    Incerc sa raspund cu celeritate.
    Profesorii fac cursuri de psiho-pedagogie, isi construiesc o cariera in ani de zile. Au nevoie de calitati si aptitudini pentru a educa elevi, inclusiv prescolari.
    Avem acces la google. Asta nu ne face nici mai destepti, nici mai pregatiti profesional. Asta nu ma face pe mine educator sau invatator sau profesor.
    Din ce am scris nu rezulta ca nu am “calitati” necesare pentru a-mi educa copilul cu materii scolare. Rezulta ca am bun simt sa apreciez corect propriile mele limite profesionale si limitarile de timp si financiare.
    Cat despre “de ce ti-ai facut un copil daca ai alte prioritati setate”, intrebare dvs este retorica si ramane in categoria “spam”.
    Dar apreciez totusi o anumita emfaza care razbate dintre randurile dvs. :)))
    Va doresc polemizare placuta in continuare.

  8. 1) Sub o umbrela la mare nu pot sta decat membrii aceleiasi familii. La scoala, intr-o clasa pot sta 15 copii din familii diferite
    2) in toate spatiile inchise e obligatorie purtarea mastii. In scoala, nu.
    3) orele de educatie fizica se fac doar afara?!! Probabil ca vor modifica si anotimpurile, ca deja se induce ideea ca in 2-3 saptamani nr de imbolnaviri va scadea. De urmarit!
    4) daca nu mai sunt locuri in spitale, pe copiii mei unde o sa-i duca? Dar pe noi, parintii? Chiar as dori un raspuns din partea autoritatilor.

    1. Stimata doamna, tu ai preda muzica spre exemplu sau limbi straine sau logopedie in fata clasei 7 ore cu masca pe gura? Si am spus cu asta totul.

      1. Ai masca pe gura, nu un calus, e o diferenta. Doar in romania nu se poarta in scoala masca, in toate tarile civilizate, da. In SUA distanta minima dintre elevi trebuie sa fie de minim 1.5 m, purtarea mastii este obligatorie atat pentru profesori cat si pentru copiii, copiii nu au voie sa interactioneze sau sa faca schimb de obiecte. In conditiile propuse, sunt sigur ca la presiunea prostimii si datorita faptului ca guvernul nu va putea respecta conditiile minime de distantare, scolile din Romania vor deveni focare de infectie. Ma rog cum sa ii impui romanului sa poarte masca, cand se stie ca el nu suporta “botnita”. Si ma rog, vad ca orele de muzica au devenit deodata marea ingrijorare pentru romanul mediu care acum un an striga sa se desfiinteze orele de desen si muzica.

      2. tocmai ce si-a descoperit romanul vacatia de suflator in flaut! Dintr-o data marea grija a romanului e ora de muzica care pana acum era un fel de cenusareasa. Nu mai poate sufla in flaut masca pe figura sau daca distanta dintre el si coleg e mai mare de un metru (pentru ca romanului, se stie, ii place sa se inghesuie)

  9. Ce de-a compromisuri considera MS ca fiind acceptabile, când e vorba de viețile altora…
    Execrabil. Copiii mei nu vor merge la școală în aceste condiții.

  10. Statele bogate deschid școlile… până și ei și-au dat seama că școala asta online nu merge, de noi care suntem pe ultimul loc în Europa la competențe digitale nici nu mai vorbim… nu mă interesează, închideți terase, hoteluri, litoral, nu mă interesează, redeschiderea școlilor ar trebui să fie PRIORITATEA NR.1 a guvernului!! Sacrificând elevii ne sacrificăm viitorul, ceea ce nu ne putem permite!

    1. Ehe, putem purta o lingurita de impartasanie prin 100 de guri si stampila la vot cu aceeasi stampila sute de votanti, dar nu deschidem scolile. De ras. Noi, ca paduchele-n fruntea Europei.

  11. Dar daca te imbolnavesti si tu si copilul mai conteaza restul?
    Trebuie gasit individual solutii de compormis…
    Tocmai pt ca lumea a bagatelizat virusul acum trecemprinmomente grele si vor fi si mai grele…
    daca toata lumea ar fi respectat un minim de igiena si un minim de reguli recomandate de medici specialisti..probaibl ca acum era mult mai bine si riscurile de transmitere erau mult mai reduse…
    Insa in stilul in care nr de cazuri creste, credeti ca va fi mai ok?
    Eu tocmai spuneam ce ar trebui statul sa faca sa se implice exact acolo unde trebuie…cel putin pt invatamant…trebuie sustinuti profesorii pentru a putea desfasura ore online cat mai bine, in felul acesta copii vor invata mai usor.

    1. Adica statul trebuie sa ajute profesorii dar in acelasi timp eu ca parinte de prescolar trenuie sa gasesc solutii individuale, “sa ma descurc”? Sa ajute profesorii din contributii platite de mine, pentru ca eu sa platesc bona sau gradinita privata din salariu? Si pe mine ma plateste firma sa stau 2 saptamani acasa lunar, pe perioada nedeterminata? Credeti ca am aptitudini psiho pedagocice sa fac lectii cu copilul? Sa-i predau si sa-i explic materii? Credeti ca am timp? Credeti ca am rabdare? Credeti ca bunicii/bonele ii conecteaza pe micuti pe net si fac lectii cu ei? In ce bucla traiti, oameni buni?

      1. Nu vă supărați, dar ce părinte sunteți dacă afirmați cu atâta seninătate că nu aveți nici timp, nici răbdare, nici aptitudini psiho-pedagogice, nu puteți nici să-i explicați copilului dumneavoastră?

        1. Cu siguranta comentariile pe diverse site-uri nu ajuta prea mult. Macar ne varsam naduful.
          Stimata doamna, dvs ma intrebati in calitate de? Parinte ingrijorat?
          Profesor ingrijorat?
          (Deschidem bucla) Eu am un servici unde lucrez cu placere si primesc un salariu. Din acest salariu traim, platim facturi, mancare etc. Pe acest salariu platesc contributii, din care, o parte sunt utilizate pentru a plati persoane calificate (cel putin teoretic) din invatamant, care sa ii predea materii copilasului meu prescolar/scolar.
          Asta inseamna ca in acele 9 ore cat eu lucrez ca sa avem bani, copilul primeste educatie adecvata varstei lui de la persoane calificate. In timpul ramas dupa ce ajung acasa, dupa cumparaturi, mancare, curatenie, ies cu copilasul la joaca, ii citesc povesti, il invat ce inseamna respect, responsabilitate, drepturi si obligatii, moralitate, etc. Nu il invat gramatica si scriere, aritmetica, stiinte ale naturii, lucru manual etc. Pentru ca nu imi permite timpul. Acel timp in care lucrez pentru a plati contributii care …(inchidem bucla).
          Sunt o persoana educata, asta insemnand inclusiv ca nu ma supraapreciez, ca imi cunosc limitele. Daca homeschooling ar fi functional, as zice ca nu am mai avea nevoie de scoli. Si totusi, avem nevoie de scoli, nu-i asa?
          Parintii care vor sa isi tina copiii acasa, online, sa o faca. Parintii care nu pot sa faca asta trebuie sa aiba posibilitatea sa aleaga.
          Alternative.
          Parintii fara bunici. Parinti unici intretinatori de familie, care nu vor ca peste n luni sa fie someri. Sunt multe situatii.
          Pentru ca sunt cetateni, cu drepturi, nu doar cu obligatii. Contributori la buget.
          Sigur ca discutia poate continua la nesfarsit.

          1. Absolut 100% de acord cu tine!!!!!!!! Avem si noi 2 copii , la gradinita si prescolar si multumit poate norocului in ambele locuri avem personal didactic foarte competent si experimentat, suntem foarte multumiti de ei. NICIOADATA nu vom putea inlocui capacitatate acestor persoane de a preda, de a lucra cu copiii, au studii de specialitate si experineta de nspe ani…..Onlinul ptr copii mici e o porcarie!!!!!!Se aude Wuhanis si Horban betivane????Locul copiilor e la scoala/graditita atata timp cat nu au febra si simptome!!!!+ ca avem si noi servicii , la privat, da unde te zboara una doua daca nu vii a lucru , nu coteaza motivul absentei. Din aceste salarii platim cotizatii ca sa avem scoala si medicina corecta fara teste FALS Pozitive(aka CFR Cluj si cazul urias din Tg Mures). Tratati bolnavii reali, lasatii copii la scoala, si parintii sa lucreze pina mai au unde ca de crapam noi la privat urmati si voi la STAT. Parinti care nu vor sa-si trimita copii sa si-i tina acasa pe online la 6 ani sa vada ce iese din ei ….Intrebarea cu “de ce ai facut copii e ptr idiotii gem BLM marxisti si prosti.”

        2. Pe de o parte are perfect logica ce spune: online-ul e o porcarie si o spun in calitate de profesor si nu si parinte. Pe de alta parte am ramas si eu contrariat ca un parinte cat de cat educat poate gandi asa. Pai pana la urma de ce ai facut un copil daca ti-ai setat in viata alte prioritati si mai si stii ca nu detii nicio calitate necesara in educatia propriului copil: rabdare, intelegere, sprijin?

      2. Mare problema aveti cu profesorii..oare ca parinti va faceti datoria in totalitate? ii aruncati la scoala , si culmea…profesorii de fapt devin bonele dumneavoastra…tragic..dupa cum spuneti, nu aveti rabdare cu un singur copil care este al dumneavoastra, profesorul de ce trebuie are rabdare cu 20-25 elevi,prescolari cu comportamente diferite ,intr-o clasa? sincer sa inteleg ,ca si parinte nu sunteti in masura sa va educati copilul acasa, dar aveti pretentii ca educatia sa vina din partea unui profesor…puneti-va o clipa in locul unui profesor sa vedeti cate responsabilitati are, si apoi criticati…Nici eu nu sunt de acord cu scoala on-line,parerea mea , copii sunt mult mai protejati in scoala de cat acasa.

  12. Pe langa faptul ca trebuie pus la o distanta cat de cat ok sa cuprinda profesorul si tabla, nu se va vedea ce scrie profesorul la tabla, daca filmezi cu laptopul. Apoi daca profesorul da explicatii plimbandu-se printre banci atunci chiar nu mai vezi si auzi nimic. Daca ai nelamuriri nu poti pune intrebari… Apoi daca la ora folosesti si o tabla si o proiectie in acelasi timp, cazul meu, ar trebui sa filmezi totul dintre elevi… Ar fi de folos o camera video FullHD sau una de supraveghere tot cu rezolutie mare.

  13. Asya e o gluma proasta. Chiar credeti ca vor pastra distanta copii?
    Ar trebui in cel mai rau caz sa se intample asta in cateva scoli pilot, la cererea si acceptul parintilor. Insa oricum e o prostie. Copii sunt copii. Nu vor pastra nici o distanta. Ar trebui reluate cursurile online, profesorii care nu au sptigudini sa fie ajutati. Acestia ar trebui sa fie invatati cum sa foloseasca eficient softurile de video online. Ar trebui sa fie sustinuti din lartea scolii si ministerului cu laptopuri date in custodie.precum.si pt cei care nu au cate un TV cu diagonala de 110…120 cm pt.a putea vedea simultan o clasa intreaga. De asemenea pt.copii nu porcarii de tablete scumpe….ci laptopuri dar nu noi si supraevaluate ci refurbished…cu 800 lei se gasesc laptopuri foarte bune.suficient atat pt ora video cat si pt pachete free de tip office .

    1. Glumești, nu!? Nu cred că ai avut de-a face cu cursurile online, și vorbești în necunoștință de cauză… Crede-mă, este atroce să ții elevii la calculator câte 6-7 ore pe zi, departe de colegi și de prieteni (copiii socializează în principal la școală), cu profesori ce adesea au competențe digitale limitate, calitatea predării fiind și mai proastă decât în mod normal… Școala online înseamnă să le distrugem viitorul copiilor, oricum s-au făcut studii că arată că elevii vor câștiga semnificativ mai puțini bani pe parcursul carierei numai din pierderile de învățare din perioada februarie-iunie, dacă păstrăm (ne)educația online încă un an elevii vor avea lacune de învățare enorme… plus că cine stă acasă cu cei mici, multe slujbe nu permit asta, ceea ce va însemna zeci de mii de locuri de muncă pierdute și o adâncire a dezastrului economic în care ne-am băgat singuri cu această izolare care în final nu a făcut decât să amâne inevitabilul…

      În plus, elevii de gimnaziu și liceu sunt foarte dependenți de viața lor socială, care se întâmplă în principal la școală… de aceea să îi ținem acasă un an de zile va fi un coșmar pentru ei…

      În concluzie, dacă nu are de gând să deschidă școlile 100% o rog pe doamna Anisie să demisioneze IMEDIAT și pe domnul Orban să pună în loc pe cineva care conștientizează că prioritatea numărul 1 ar trebui să fie REDESCHIDEREA ȘCOLILOR!!!

  14. Cine va sta acasa cu prescolarii, daca parintii merg la servici? Cate firme isi pot permite sa dea liber cate 2 saptamani parintilor, lunar? Cati parinti pot sa le explice copiilor materiile? Cati au timpul sa faca asta? Cum procedeaza statele bogate: Italia, Germania, Franta?

    1. Statele bogate deschid școlile… până și ei și-au dat seama că școala asta online nu merge, de noi care suntem pe ultimul loc în Europa la competențe digitale nici nu mai vorbim… nu mă interesează, închideți terase, hoteluri, litoral, nu mă interesează, redeschiderea școlilor ar trebui să fie PRIORITATEA NR.1 a guvernului!! Sacrificând elevii ne sacrificăm viitorul, ceea ce nu ne putem permite!

      1. Cristi tocmai ducand in mometul acesta copii la scoala nu doar ca sacrifici viitorul dar sacrifici si prezentul .
        Uita-te injurul tau. Adultii n uinteleg nimic din distantarea sociala. Din cauza adultilor s-a ajuns aici.
        Acum tu vii si ceri ca copii sa poata pastra distnata sociala?
        E o gluma slaba…ca sa nu zic proasta…si da…tarile bogate deschid scolile…poate doar cele care au maxim 15 elevi in clasa…in mod normal..si in care scolile lor arata cam cat 4 – 5 scoli ale noastre puse una langa alta…
        Ce spatii au ei si ce spatii avem noi….
        In plus cam peste tot e o problema cu reluarea cursurilor…
        De ce crezi ca de exemplu Google inchide pana in 2021 birourile fizice ? De ce alte firme fac acelasi lucru?
        Intr-adevar sunt servici unde nu se poate face asta dar hai sa intelegem ca nu e de glumit…chiar se moare…
        in plus si copii sunt afectati ….era un studiu in state ca nu stiu cat % din copii au dezvolatat boli de snage destul de urate . Asta insa trebuie urmarit….si de vazut care e procentul si cat e de corect

        1. Nu sacrifici nimic in prezent 🤣
          Chiar v-au spalat pe creier cei din media.
          Lasati copiii sa copilareasca, au nevoie de socializare live. Nu v-ati saturat sa va traiti viata in frica?

          1. >> Nu sacrifici nimic in prezent
            Cu deschiderea scolilor anumite sacrificii vor fi necesare, se pot imbolnavi atat copii cat si profi + personal auxiliar. Unii probabil vor muri. Pentru stat vor fi pagube colaterale, niste cifre statistice si se vor finanta niste statui.

            >> Nu v-ati saturat sa va traiti viata in frica?
            Probabil ca aici este vorba de o proiectie (un mecanism de protectie prin care se atribuie altuia/altora propriile trairi si se neaga existenta lor la propria persoana). Dar la fel de bine poate fi si un postac care prin asta isi castiga existenta. Frica de ce? De statul paralel? De securitate? De diversitate? De identitatea de gen? 🙂

            Frica de Covid-19 e o frica sanatoasa, ne fereste de pericole si ne face sa respectam regulile recomandate. A nega frica de Covid-19 este un comportament irational.

      2. >> Statele bogate deschid școlile…
        Germania si Austria de exemplu tin deocamdata pandemia sub control. In conditiile astea isi permit sa deschida scolile si sa spuna ca prioritatea lor este invatarea intr-o sala de clasa.

        In Germania lucrurile sunt clare in landurile care incep scoala in august. In altele, in care scoala incepe in septembrie, stadiul discutiilor este cam la fel ca la noi.

        Din documentul de mai sus observ ca MS a omis categoriile vulnerabile. In “statele bogate” exista masuri suplimentare de protectie pentru aceste categorii; intra aici si profi si elevi. Explicabil, pentru ca ei au alte valori, nu sunt balcanici, au oameni competenti in administratie si au mai putini politicieni inconstienti sau cu alte scopuri decat agenda publica.

        Interesanta aparenta usurinta cu care au redus distantarea la 1m. Daca o sa apara un studiu in care o sa spuna ca merge si 0,5m probabil o sa-l ia pe acela in considerare :).

        Prioritatea guvernului este sa aduca pandemia sub control. Doar in conditiile astea putem vorbi la finalul lunii august de scenariul hibrid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentanții ANOSR, după discuțiile de azi pe legile Educației: Ministerul alocă un timp minimal pentru dezbaterile cu studenții, care sunt “de formă, continuă să ne ignore solicitările și tratează propunerile noastre cu superficialitate”

ANOSR reclamă într-un comunicat de presă că dezbaterea de azi de la ministerul Educației privind proiectul de lege a învățământului superior a fost “de formă”: delegații ANOSR au susținut o…
Vezi articolul

BREAKING Desființarea mascată a ARACIP, agenția care acreditează școlile, prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern: Conducerea instituției va fi preluată de un consiliu în care sunt doar 4 specialiști în evaluarea școlilor, restul până la 20 fiind reprezentanți MAI, MAPN, ai cultelor, de la Finanțe și Dezvoltare, sindicaliști, părinți și școli private

Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar va fi reorganizată, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere de Ministerul Educației. Actul normativ schimbă din temelie actuala…
Vezi articolul