Schimbări majore pentru voucherele educaționale de 500 de lei, anunțate de ministrul Marcel Boloș pentru anul școlar următor: Modificăm mecanismul în totalitate. Poate chiar creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei

6.580 de vizualizări
Marcel Boloș / Foto: mfe.gov.ro
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile. Astfel, aceștia ar putea să primească banii pentru rechizite și îmbrăcăminte înainte de începutul anului școlar. O altă noutate să referă că valoarea voucherelor ar putea să crească până la 750 de lei, după cum a declarat ministrul Boloș.

Acesta a precizat pentru Edupedu.ro că va exista o platformă informatică pentru tichetele elevilor: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie, să încercăm prin aceste baze de date – de la Finanțe și de la Ministerul Educației – să scoatem lista de beneficiari, cum am procedat la voucherele sociale când nu trebuie să depună nimeni cerere”.

Marcel Boloș: „Schimbăm mecanismul în totalitate. Va fi cu o platformă dedicată. Cu inspectoratele școlare merge extraordinar de greu toată procedura. Și noi trebuia să le avem date înainte de începerea anului școlar, ca să se poată cumpăra rechizitele, și în august cumva să virăm acei bani pentru toți beneficiarii.

Lucrăm la un mecanism nou care va presupune ca, înainte de începerea anului școlar, să facem aceste viramente și să regândim, pentru că a crescut semnificativ numărul beneficiarilor acestui program, care este foarte așteptat de părinți și de către elevi. Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional.

Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie, să încercăm prin aceste baze de date – de la Finanțe și de la Ministerul Educației – să scoatem lista de beneficiari, cum am procedat la voucherele sociale când trebuie să depună nimeni cerere.

Nu este mecanismul cel mai fericit. Din cauza aceasta sunt și întârzierile pe care le-am avut în derularea programului pentru voucherele elevilor.”

Amintim că 190.000 de copii o să primească tichetele educaționale pentru rechizite și îmbrăcăminte până în prima săptămână din decembrie, conform lui Marcel Boloș. Restul de 55.000 de copii o să primească banii până în februarie 2023, potrivit sursei citate.

Ministerulul Investițiilor și Proiectelor Europene a informat că până acum au primit banii 160.000 de copii din medii defavorizate. În anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de beneficiari, după cum apare în informare.

În anul școlar 2022-2023, beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

  • Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
  • Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).”
Citește și:
190 de mii de copii vor primi tichetele educaționale de 500 de lei până în prima săptămână din decembrie, potrivit ministrului Boloș. Restul de 55 de mii o să primească banii până în februarie 2023

16 comments
  1. Bună ziua, întrebare la dumneavoastră dacă eu am deja card educațional trebuie să mai fac la începutul anului școlar dosar cu acte pentru realimentare sau nu?

    1. Buna ziua ,ați scris un articol,acum două zile despre acele tichete educaționale pe carduri,ați scris cum că ar trebui sa se ceara de la școala sa. facem din nou cerere pentru tichete,când am întrebat la școala ei nu știau nimic.Ce se întâmplă,nu aveți d voastră informații clare sau ei nu știu nimic?

  2. Buna ziua ás dori sa stiu sí eu daca nu ám primit cardul educational pentru copii ám 3 copii la scoala ám facut de patru ori dosarul la primarie miau aratat ca mi sa aprobat dosarul dar eü nu ám primit inca nici odata card chind intreb dl scoala ridic dn umeri spun ca nu au primit card -pé numele meu

  3. De ce la unele scoli din Sălaj, Zalau, s-au alimentat cardurile iar la altele nu? La scoala Corneliu Coposu din Zalau nu s-a alimentat nici un card…..

    1. Corect. De ce a ajuns un profesor sa imparta si ajutoare sociale tranzitorii pentru elevi? Aia de la departamentele sociale dorm in primarii si noi stam drepti sa impartim pomenile electorale pentru toate putorile, timp in care noua ni se refuza plata drepturilor prin lege. Cei mai prosti suntem. Profita de empatia specifica vocatiei didactice si de interesul superior ce-l gasim copilului si ni se pun in carca toate tampeniile de facut. Eu, daca imi vine vreo inspectie, promit ca am sa spun exact adevarul: Nu am avut timp sa fac asta, asta…pentru ca am calculat cornul si laptele, am impartit burse in timpul orelor, zilelor mele libere…Sa vad ce spune inspectorul. Obligatia mea de serviciu este sa educ, nu sa fac asistenta sociala sau contabilitate in scoala. Pentru asta sunt alti oameni platiti. S-a invatat lumea ca profesorul e si secretara, contabila, femeie de serviciu, zugrav, tamplar…Ajunge!

  4. dupa parerea mea ar trebui date inainte cardurile si apoi sa mariti suma .. eu de 2 ani am facut dosare si nici macar nu se stie nimic de carduri la inspectorat , sa nu mai xicem de alimentarea lui.

  5. Cei de la serviciile de asistență sociala pentru ce există,dacă școlile primesc dosare pentru tichete sociale,burse,ces,alocații ….

  6. După părerea mea, voucherul ar trebui oferit tuturor elevilor și tuturor studenților. Impactul bugetar ar fi de 300.000.000 de euro. Daca se oferă 700 de lei, atunci impactul bugetar ar fi de 420.000.000 de euro. Nu ar mai trebui dosare și ar dispărea discriminarea Elevii ai căror părinți plătesc taxe și impozite nu primesc nimic, iar copiii unor părinți care lucrează la negru ar beneficia de ajutoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Controale la grădinițele și postlicealele particulare din București, demarate de Inspectoratul Școlar. “Ne confruntăm și cu existența unor unități de învățământ exclusiv în scripte” – Maria Manea, inspector general adjunct

Grădinițele și postlicealele private din București vor fi controlate la începutul lunii martie de Inspectoratul Școlar, ca urmare a neregulilor semnalate în repetate rânduri de părinți și presă, a declarat…
Vezi articolul

Aproximativ 200 de elevi ucraineni refugiați participă la cursuri ca audienți în școli din județul Arad / „Am înființat și nouă grupe de studiu a limbii române pentru circa 120 de elevi” – șeful inspectoratului școlar

Aproximativ 200 de copii ai refugiaţilor ucraineni participă ca „audienţi” la cursuri în şcoli şi grădiniţe din judeţul Arad, iar pentru jumătate dintre ei sunt organizate şi cursuri de limba…
Vezi articolul