UPDATE Școli și grădinițe închise de gripă, în București: 9 unități de învățământ și-au suspendat luni cursurile integral sau pe anumite clase/grupe

3.342 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Inspectoratul Școlar București a anunțat în această dimineață că nouă școli și grădinițe au cursurile suspendate, din cauza numărului mare de cazuri de gripă diagnosticate sau a condițiilor din școală, după decontaminare. Excepție face Grădinița nr. 72 din Sectorul 5, care își suspendă cursurile, pentru o zi, “din cauza emanațiilor de gaze de la centralele termice”, informează ISMB. Cele mai multe unități cu ore suspendate sunt din Sectorul 2.

Situația la nivelul întregii țări va fi comunicată de Ministerul Educației, până la ora 13:00, potrivit reprezentanților instituției.

Lista școlilor și grădinițelor care și-au suspendat cursurile – anunțul făcut de ISMB astăzi, 27 ianuarie 2019:
 • Școala nr. 45 din Sectorul 1 își suspendă cursurile pentru 3 zile, la 5 clase
 • Grădinița nr 97 din Sectorul 1, grupa mijlocie, suspendare pentru 3 zile
 • Școala nr. 56 din Sectorul 2 își suspendă cursurile pentru 3 zile, la o clasă
 • Liceul Ady Endre din Sectorul 2 – grupa mică de grădiniță își suspendă cursurile pe o perioadă de 3 zile
 • Grădinița Luminița din Sectorul 2 suspendă cursurile pentru 3 zile, la o grupă
 • Școala 195 din Sectorul 3 suspendă cursurile pentru 3 zile, la 6 clase
 • Grădinița Panseluța din Sectorul 4 suspendă pentru o zi cursurile. “După decontaminare persistă mirosul substanțelor”, informează Inspectoratul.
 • Grădinița nr. 72 din Sectorul 5 suspendă o zi cursurile “din cauza emanațiilor de gaze de la centralele termice”
 • Școala nr 117 din Sectorul 6 își suspendă cursurile pentru trei zile la o clasă

Amintim că 9 școli și grădinițe din București au avut cursurile suspendate încă de marți, 21 ianuarie 2020. Tot în cursul săptămânii trecute, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut vaccinarea gratuită a tuturor profesorilor.

Ministerul Sănătății a anunțat pe 21 ianuarie că “o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa”, informează Ministerul Sănătății.

 • Anul trecut, pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătății anunța epidemie de gripă în România și preciza ce se întâmpă cu școlile, în epidemie.
Principalele semnale de gripă – Febra foarte mare și durerile musculare 

Diagnosticul de gripă îl pune medicul în urma unui exudat nazal prin care determină dacă pacientul are sau nu una din tulpinile de virus gripal.

Există, însă, câteva simptome care diferențiază gripa de o răceală severă:

 • temperatura foarte mare (în jur de 39-40 de grade Celsius)
 • și durerile musculare mari, care dau ceea ce medicii numesc „stare de curbatură” (atunci când ne adunăm corpul de la durere).

Părinții se pot orienta în funcție de semnele de gravitate: o febră care durează mai mult de 48 de ore, tusea seacă, durerea musculară, copilul mai mult zace. Atunci sunt semne că este o stare mai rea ca de obicei, că nu este o simplă răceală sau că îl deranjează gâtul. Viroza este mai agresivă decât în alți ani, mai ales că atacă și persoane foarte tinere”, a explicat pentru Edupedu.ro, în urmă cu an, medicul de familie Valeria Herdea.

Copiii trebuie duși la medicul de familie imediat ce apar astfel de simptome pentru a determina exact ce virus le-a declanșat.

Medicii reamintesc că, la gripa virală, antibioticul nu rezolvă nimic, fiind un medicament care atacă bacterii, nu viruși.

Informatii despre gripa
Anul trecut, epidemia de gripă a fost declarată pe 30 ianuarie 2019

Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei. Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Ministrul Educației de anul trecut, Ecaterina Andronescu, a decis să închidă toate școlile pe 25 ianuarie, în toată țara, din cauza răspândirii gripei. Detalii aici

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto

Ministrul Educației, despre scandalul de la Colegiul Gojdu, unde directorul a fost schimbat din pix: „Inspectorul general poate să aplice această sancțiune pentru directorii care nu sunt stabilizați printr-un concurs”, dar „nu este oportună cu doar câteva săptămâni înainte de susținerea examenelor naționale”

Măsura inspectoratului a fost luată în condiții legale, dar nu este oportună cu doar câteva săptămâni înainte de susținerea examenelor naționale, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat pentru…
Vezi articolul

VIDEO Monica Anisie, înainte de ședința cu inspectorii școlari din București: Inspectoratul propune Comitetului suspendarea cursurilor pentru 14 zile. Astăzi, cursurile se desfășoară ca până acum

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat în această dimineață, înainte de ședința pe care a convocat-o la Inspectoratul Școlar București după ce duminică a fost depășită rata de infectare de…
Vezi articolul

Noile planuri-cadru – discutate astăzi la Ministerul Educației. Secretarul de stat pe preuniversitar, despre o posibilă amânare a reducerii numărului de ore: Se iau în calcul toate variantele posibile

Ministrul Educației anunță pe agenda sa de astăzi o “întâlnire de lucru pentru discutarea planurilor-cadru”. Contactată de Edupedu.ro, Luminița Barcari, noul secretar de stat pentru preuniversitar, a declarat că “este…
Vezi articolul

Competența digitală trebuie inclusă în disciplinele de studiu, nefiind obligatoriu să am o disciplină care se numește TIC la clasele primare – oficial din Ministerul Educației

Curriculumul pentru clasele primare va include competențe digitale, însă nu printr-o disciplină distinctă, au precizat oficialii din Ministerul Educației, la lansarea în dezbatere publică a Strategiei privind digitalizarea educației. “Competența…
Vezi articolul