UPDATE Școli și grădinițe închise de gripă, în București: 9 unități de învățământ și-au suspendat luni cursurile integral sau pe anumite clase/grupe

3.347 de vizualizări
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa
Foto: Pixabay.com
Inspectoratul Școlar București a anunțat în această dimineață că nouă școli și grădinițe au cursurile suspendate, din cauza numărului mare de cazuri de gripă diagnosticate sau a condițiilor din școală, după decontaminare. Excepție face Grădinița nr. 72 din Sectorul 5, care își suspendă cursurile, pentru o zi, “din cauza emanațiilor de gaze de la centralele termice”, informează ISMB. Cele mai multe unități cu ore suspendate sunt din Sectorul 2.

Situația la nivelul întregii țări va fi comunicată de Ministerul Educației, până la ora 13:00, potrivit reprezentanților instituției.

Lista școlilor și grădinițelor care și-au suspendat cursurile – anunțul făcut de ISMB astăzi, 27 ianuarie 2019:
 • Școala nr. 45 din Sectorul 1 își suspendă cursurile pentru 3 zile, la 5 clase
 • Grădinița nr 97 din Sectorul 1, grupa mijlocie, suspendare pentru 3 zile
 • Școala nr. 56 din Sectorul 2 își suspendă cursurile pentru 3 zile, la o clasă
 • Liceul Ady Endre din Sectorul 2 – grupa mică de grădiniță își suspendă cursurile pe o perioadă de 3 zile
 • Grădinița Luminița din Sectorul 2 suspendă cursurile pentru 3 zile, la o grupă
 • Școala 195 din Sectorul 3 suspendă cursurile pentru 3 zile, la 6 clase
 • Grădinița Panseluța din Sectorul 4 suspendă pentru o zi cursurile. “După decontaminare persistă mirosul substanțelor”, informează Inspectoratul.
 • Grădinița nr. 72 din Sectorul 5 suspendă o zi cursurile “din cauza emanațiilor de gaze de la centralele termice”
 • Școala nr 117 din Sectorul 6 își suspendă cursurile pentru trei zile la o clasă

Amintim că 9 școli și grădinițe din București au avut cursurile suspendate încă de marți, 21 ianuarie 2020. Tot în cursul săptămânii trecute, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut vaccinarea gratuită a tuturor profesorilor.

Ministerul Sănătății a anunțat pe 21 ianuarie că “o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa”, informează Ministerul Sănătății.

 • Anul trecut, pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătății anunța epidemie de gripă în România și preciza ce se întâmpă cu școlile, în epidemie.
Principalele semnale de gripă – Febra foarte mare și durerile musculare 

Diagnosticul de gripă îl pune medicul în urma unui exudat nazal prin care determină dacă pacientul are sau nu una din tulpinile de virus gripal.

Există, însă, câteva simptome care diferențiază gripa de o răceală severă:

 • temperatura foarte mare (în jur de 39-40 de grade Celsius)
 • și durerile musculare mari, care dau ceea ce medicii numesc „stare de curbatură” (atunci când ne adunăm corpul de la durere).

Părinții se pot orienta în funcție de semnele de gravitate: o febră care durează mai mult de 48 de ore, tusea seacă, durerea musculară, copilul mai mult zace. Atunci sunt semne că este o stare mai rea ca de obicei, că nu este o simplă răceală sau că îl deranjează gâtul. Viroza este mai agresivă decât în alți ani, mai ales că atacă și persoane foarte tinere”, a explicat pentru Edupedu.ro, în urmă cu an, medicul de familie Valeria Herdea.

Copiii trebuie duși la medicul de familie imediat ce apar astfel de simptome pentru a determina exact ce virus le-a declanșat.

Medicii reamintesc că, la gripa virală, antibioticul nu rezolvă nimic, fiind un medicament care atacă bacterii, nu viruși.

Informatii despre gripa
Anul trecut, epidemia de gripă a fost declarată pe 30 ianuarie 2019

Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei. Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Ministrul Educației de anul trecut, Ecaterina Andronescu, a decis să închidă toate școlile pe 25 ianuarie, în toată țara, din cauza răspândirii gripei. Detalii aici

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2023. Modificări la calendarele oficiale, anunțate într-o erată de Ministerul Educației: etapa județeană de Fizică este mutată duminică, 5 martie / Naționala de Informatică se ține în 1-5 aprilie

Ministerul Educației (ME) a publicat vineri după-amiază, 3 februarie, un document – erată pentru calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare din anul școlar 2022-2023 pe care le-a anunțat în urmă cu…
Vezi articolul

DOCUMENT Condiţiile puse de USR-PLUS pentru un guvern cu PNL – domeniul Educației: „Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri performanţi, aleşi prin concurs”

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri  performanţi, aleşi prin concurs, o descentralizare a sistemului care presupune ca deciziile în şcolile publice să fie luate nu de…
Vezi articolul

UPDATE Serbările de sfârșit de an în curtea școlii, nu sunt interzise, susține ministrul Educației. Ministerul anunțase că sunt permise ”doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale”

UPDATE: Organizarea serbărilor tradiționale de sfârșit de an cu participarea elevilor, cadrelor didactice și părinților nu este interzisă, potrivit ministrului Monica Anisie, într-o declarație pentru Edupedu.ro. Aceasta a spus că se…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Un grup de elevi din Hunedoara, plecat în Macedonia în cadrul unui proiect Erasmus, se întoarce mai devreme în țară, după ce un elev a fost prins cu droguri asupra sa / Cazul este verificat de o comisie de anchetă formată din membri ai mai multor instituții

12 elevi de la trei licee din Hunedoara, selectați să participe timp de 5 zile la un proiect Erasmus în Macedonia, se întorc acasă mai devreme, după ce asupra unui…
Vezi articolul