Vaccinarea antigripală la copii. Ce face o familie care vrea să se vaccineze? Pediatrul Mihai Craiu: Familiile care nu sunt dezavantajate social pot să-și cumpere vaccinul din farmacii

31.534 de vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
Primele doze de vaccin antigripal care vor fi folosite în campania gratuită de vaccinare au ajuns în România, iar din a doua parte a lunii octombrie începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății. Contactat de Edupedu.ro, medicul pediatru Mihai Craiu a declarat că familiile care nu sunt dezavantajate social pot să și-l cumpere din farmacii, unde o doză costă în jur de 50-60 de lei. Copiii între 6 luni și 5 ani fac parte din categoriile de persoane la risc, care trebuie vaccinate.
  • Ministerul Sănătăţii a cumpărat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200.000 mai multe față de anul trecut, în condițiile în care iarna trecută au murit aproape 200 de oameni din cauza gripei.
  • Ministerul a anunțat că primele 50.000 de doze de vaccin sunt folosite pentru imunizarea personalului medical, iar din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Detalii aici

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pentru Edupedu.ro ce trebuie să facă o familie care vrea să se vaccineze: “Să își anunțe doctorul de familie despre intenția de vaccinare. Campania a început, dar până la administrarea vaccinului trebuie să parcurgem niște pași legali: să ceară medicul de familie către Direcțiile de Sănătate Publică un număr estimativ de doze, în funcție de câți dintre pacienții lor au cerut să se vaccineze, și după aceea se respectă lanțul frigului, pentru că aceste doze trebuie aduse cu o mașina specială frigorifică. De acolo, medicii de familie vor veni cu gentuța specială să își ia vaccinurile. Cred că peste 2-3 săptămâni de aici încolo, așa cum este planificat să înceapă concret vaccinarea, este un termen rezonabil”.

Craiu a precizat pentru Edupedu.ro că “cele 4 categorii de persoane la risc sunt:

  • seniorii de 65 de ani și mai mult,
  • pacienții cu boli cronice, cu cancere, diabet, insuficiență renală și multe altele,
  • femeile însărcinate – trebuie spus că femeia gravidă are risc de 10 ori mai mare decât femeia de aceeași vârstă nevaccinată să facă complicații,
  • și copiii între 6 luni și 5 ani.”

Să facem vaccinul antigripal, chiar dacă nu suntem în grupele de risc? “Răspunsul este: trebuie să fim responsabili. Noi poate că nu suntem în grupa de risc, dar dacă suntem cadre didactice sau lucrăm cu publicul sau suntem cadre medicale și putem să îmbolnăvim niște oameni aflați în grupa de risc, atunci trebuie să ne vaccinăm”, a declarat pentru Edupedu.ro medicul pediatru Mihai Craiu.

“Eu urmează să mă vaccinez, la fel ca toți colegii mei, pentru că dacă noi ne îmbolnăvim atunci pacienții noștri s-ar putea să moară. Dacă un bunic ia citostatice, trebuie să ne gândim la el și la cei din jurul nostru și să acționăm responsabil”, a continuat pediatrul.

Iarna trecută, România a trecut printr-o epidemie de gripă, aproape 200 de oameni au murit din cauza gripei, iar școlile au fost închise. Cum ne păzim să nu avem așa ceva și anul ăsta?

“În afară de a ne vaccina, trebuie să respectăm regulile de igienă: să strănutăm cum trebuie. Dacă punem mâna la gură când strănutăm și apoi atingem o clanță, am împrăștiat virusul gripal și la alții. Și trebuie să avem o dietă sănătoasă, cu legume, fructe, mișcare, să nu ne îmbrăcăm excesiv, la fel cum facem în orice alt anotimp”, a subliniat Craiu.

Medicul pediatru a explicat că regula care spune că trebuie să strănutăm în cot “trebuie respectată nu doar când este epidemie, ci de acum. Epidemie înseamnă înregistrarea a multor cazuri, într-un timp scurt”.

Întrebat dacă este suficient numărul de doze de vaccin antigripal cumpărat de Ministerul Sănătății (1.500.000 de doze de vaccin gripal, cu 200.000 mai mult față de anul trecut), având în vedere epidemia pe care am traversat-o anul trecut, Mihai Craiu a declarat pentru Edupedu.ro că “răspunsul corect politic este că da. În principiu, pentru că există o oarecare rezistență la ideea de vaccinare și pentru că vaccinul antigripal în sine nu este foarte scump: este 50–60 de lei o doză. Deci în cazul în care oamenii doresc să se vaccineze și nu sunt în grupa de persoane dezavantajate social ar putea să opteze să și-l cumpere din farmacii. Cred că Ministerul Sănătății a făcut ceea ce trebuia să facă – să asigure acoperirea vaccinală pentru femeile gravide, persoanele cu boli cronice și copiii foarte mici mai ales din familiile sărace. Vorbim despre un vaccin de 10 euro, pe care familiile fără probleme financiare pot să și-l cumpere”.

“Există și experiențele anilor trecuți. De fapt, s-a făcut ceea ce este cost-eficient pentru societatea românească actuală și, cel mai important, s-a făcut la momentul oportun. Suntem în septembrie și vaccinurile au venit acum. Anul trecut, ele au venit târziu. Este perfect momentul, anul acesta”, a precizat Craiu.

Citește și:

 

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Cezar Hâj, soțul ministrului Educației, Ligia Deca, a lucrat anul trecut și anul acesta la Trencadis, una dintre companiile care au câștigat licitația pentru Biblioteca școlară virtuală, proiect de 47 de milioane de euro al Ministerului Educației, și al cărui manager a fost consultant al lui Klaus Iohannis / „A fost formator-tutore într-un proiect european, cu contract de telemuncă”, susține ministerul

Soțul ministrului Ligia Deca, Cezar Mihai Hâj, expert la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a lucrat în 2021 pentru una dintre companiile declarate câștigătoare…
Vezi articolul

ANALIZĂ Anul acesta, ultima medie de admitere la 10 colegii tehnice este peste 8, după ce în 2021 s-a intrat cu medii de 3 și 4 / În urmă cu 4 ani, ultima medie de intrare de la aceste licee tehnologice era mai mare decât cea obținută la Bacalaureat 2022

Rezultatele repartizării computerizate pentru admiterea la liceu anul acesta arată situații în care elevi cu media peste 8 au intrat la licee tehnice sau colegii tehnologice, unde anul trecut, media…
Vezi articolul