Epidemie de gripă în România – Ce trebuie să facă părinții cu copiii, recomandările specialiștilor: fără mers în malluri, nu strănutați în mâna, apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul

3.406 vizualizări
Adrian Streinu Cercel / Foto: Salvati Delta
FOTO: Salvati Delta
România este în epidemie de gripă, iar în școli s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri numai săptămâna aceasta, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Oficialul a avertizat că părinții trebuie să țină copiii departe de zonele închise, cum sunt mall-urile. Sfatul a fost întărit de Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Școlile se închid numai acolo unde peste 20% dintre copii sunt absenți, iar decizia este luată de inspectoratele școlare împreună cu direcțiile de sănătate publică, a explicat ministrul Sănătății. Și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că epidemia nu înseamnă închiderea generală a școlilor și grădinițelor.

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, sfaturi către părinți pentru protejarea copiilor:
  • În momentul de față, suntem în epidemie de gripă. Această definiție nu schimbă cu nimic ceea ce știam până acum.
  • Problema este igiena personală și revenim cu acest tablou al igienei personale.
  • Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectant, ci apa și săpunul.
  • Nu strănutăm în mână [ci în șervețelele de unică folosință, care se aruncă imediat după folosire – n.red.].
  • Nu strănutăm cu mâna în formă de con. În momentul în care strănutăm în formă de con, nu facem decât să proiectăm, să direcționăm particulele fluide de salivă încărcate cu virus către partener.
  • În acest context, este bine să purtăm și masca de protecție. Masca de protecție NU se poartă sub nas. Dacă o purtați sub nas, o purtați degeaba, pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar prin nas în continuare veți da celor din jurul dumneavoastră și veți contamina pe cei din jurul dvs. Deci dacă purtați mască, acoperiți și nasul.
  • Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Da! Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm.
  • Slavă Domnului că o să vină o vacanță. Dacă lumea înțelege să NU își ia copiii să se ducă în mall-uri, e un lucru bun. Dacă nu înțelege acest lucru, atunci ne vom aștepta să avem un alt vârf cu virus gripal.
  • Deci recomandarea noastră, a specialiștilor, ar fi ca în această perioadă de o săptămână să îi ducă [părinții pe copii] la bunica, la țară, în altă parte, dar nu în mall-uri, adică nu în zone unde aglomerația este foarte foarte mare.

Streinu-Cercel a avertizat că este esențială igiena personală: “spălați mâinile cu apă și săpun, nu cu dezinfectant”.

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” a explicat că problema a reprezentant-o faptul că populația care nu se afla la risc, deci populația sănătoasă, nu s-a vaccinat. “Dacă vrem să învățăm o lecție, trebuie ca de pe acum să ne gândim ce facem în toamnă. (…) În acest context, trebuie de pe acum să ne gândim ce vrem de la viața noastră”, a atras atenția Streinu-Cercel, adăugând că în așa fel “vom pune bani deoparte pentru luna septembrie, iar în luna septembrie vom merge la farmacie și nu va fi nicio problemă”.

Ministrul Sănătății a anunțat că “am discutat posibilitatea pentru populația sănătoasă ca vaccinul să se poată face direct în farmacii, probabil din sezonul următor“.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în…
Vezi articolul