Școlile și grădinițele ar putea rămâne de săptămâna viitoare fără contabili, fochiști, bucătari sau șoferi, anunță sindicatele din Educație. Cer Guvernului să găsească o soluție la interzicerea detașărilor

31.105 vizualizări
Marius Nistor / Foto: ISMB.ro
„Interzicerea detașărilor ar putea duce la blocarea activității în unele instituții de învățământ”, anunță Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, care solicită Guvernului „să găsească de urgență o soluție astfel încât activitatea din unitățile din învățământ să nu fie perturbată de prevederile Art. III din OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”,potrvit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

Sindicaliștii spun că actul normativ prin care s-au făcut modificările la OUG 114/2018 a venit și cu interzicerea detașărilor din mediul privat în sectorul de stat, inclusiv cele din școli. Acestea încetează imediat ce ordonanța de urgență intră în vigoare. OUG 1/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 9 ianuarie 2020.

„În condițiile în care Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării nu vor găsi o soluție de urgență, riscăm ca în multe unități de învățământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte din contabili erau detașați din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unități de învățământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, șoferi de microbuz școlar sau fochiști. FSE „SPIRU HARET“ nu a susținut niciodată practica detașărilor pe posturile didactice auxiliare și nedidactice însă, în situația actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil  pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

FSE Spiru Haret menționează că OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativ prevede, la Art. III, că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept.“

FOTO: Marius Nistor/ISMB.ro


4 comments
  1. Nu conteaza haosul pe care il instaleaza pas cu pas cata vreme raspunde dorintelor lor: alegeri anticipate care sa le confere putere suficienta cat sa-si permita orice tampenie care ne va costa, pe noi cei multi si prosti, o viata intreaga si inca pe atat!

  2. Daca este adevarat sunt 2 ipoteze
    -ministra care a mai dat odata dovada ca nu intelege situatia (testele PISA), a fost pacalita fie de ISE fie de sindicate (sau de ambele in cardasie)
    -daca insa corelam cu problema alocatiilor pentru copii, atunci nu este altceva decat o manevra pentru acuzarea guvernului ca escaladeaza razboiul impotriva copiilor (in vederea alegerilor anticipate).
    Cel mai probabil insa, ambele ipoteze sunt adevarate

  3. nu conteaza ce se intampla cu scolile, important e sa facem rost de bani (pentru cine/ pentru ce?). Nu vedeti cat sunt de incapabili sa construiasca ceva ? Singura lor dorinta se invarte in jurul anticipatelor si au nevoie de bani de tocat cata vreme sunt la putere. In rest, Dumnezeu cu mila!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce înseamnă excelența? Să-ți depășești profesorul de la clasă – spune Maria Ciobanu, profesoara de geografie a lui David Dumitrescu, câștigătorul medaliei de aur la Olimpiada Internațională 2024

Profesoara de Geografie a lui David Dumitrescu, câștigătorul medaliei de aur de la Olimpiada Internațională de Geografie a vorbit, în cadrul unui interviu realizat de TVR Craiova, despre ce înseamnă…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre Educația sexuală: „Propunerea Ministerului Educației este ca toți elevii să se înscrie la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord”

Educaţia sexuală trebuie cuprinsă, alături de educația sanitară, educaţia pentru alimentaţie sănătoasă, într-un sistem „modular” numit „Educaţie pentru viaţă”, materie care să fie predată o dată pe săptămână, în conformitate…
Vezi articolul

Cadourile lui Iohannis, pe final de mandat: îi decorează cu ordinul „Steaua României” pe fostul ministru Sorin Cîmpeanu, demisionat în urma unui scandal de plagiat, și cu „Serviciul Credincios” pe Mihnea Costoiu, condamnat cu suspendare în dosarul Baza Cutezătorii, dar scăpat ulterior prin prescripție

Președintele Klaus Iohannis i-a decorat pe foștii miniștri de la educație Sorin Cîmpeanu și Mihnea Costoiu, pe fostul președinte ARACIS Mădălin Bunoiu, pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, alături de…
Vezi articolul

Meditații gratuite oferite de elevii de la oraș colegilor lor din mediul rural / Sesiunile se desfășoară online și sunt susținute de 60 de liceeni voluntari, sub supravegherea a opt profesori evaluatori

Proiectul MOV (Meditații Oferite de Voluntari) este conceput și organizat de Asociația Lume Bună. Editura Booklet este sponsorul ediției din 2023 al unuia dintre cele mai ambițioase proiecte educaționale din România, proiect dezvoltat în plină pandemie și…
Vezi articolul