Guvernul a alocat 196 de milioane de lei pentru bursele elevilor la rectificarea bugetară / Lipsa fondurilor ar putea fi motivul pentru care elevii nu au primit banii pe burse în octombrie

4.881 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
La cea de-a doua rectificare bugetară din an, ministerul Educației a primit aproape 200 de milioane de lei pentru bursele elevilor. Cei mai mulți bani au fost alocați în județul Iași, aproape 14 milioane de lei, potrivit unui document de la Ministerul Educației, solicitat și obținut de Edupedu.ro. Banii ar fi de ajuns pentru plata burselor pentru lunile octombrie – decembrie 2022, spun surse din cadrul inspectoratelor școlare. Una dintre cauzele pentru care în ultimele luni plata burselor școlare nu s-a făcut deloc – sau nu a fost respectată data limită de 15 a lunii – ar putea fi lipsa fondurilor.
  • Bursele au întârziat chiar din prima lună în acest an școlar, după cum a scris la acea vreme Edupedu.ro.
  • Nici luna aceasta, pe 15 noiembrie, banii pentru bursele elevilor nu au ajuns în cel puțin câteva zeci de localități. – detalii aici
  • Secretarul de stat din ministerul Educației, Florian Lixandru explică într-o declarație pentru Edupedu.ro, că luna aceasta nu ar trebui să mai fie întârzieri la plata burselor: “Probleme au fost pentru prima lună din anul școlar 2022-2023, pentru septembrie, când dosarele nu se depuseseră la timp și inspectoratele nu au apucat să facă o situație clară privind numărul de beneficiari”.

196 de milioane de lei a primit Ministerul Educației pentru bursele elevilor pentru perioada octombrie-decembrie, la rectificarea bugetară aprobată în Guvern joi, 17 noiembrie, potrivit unui document obținut de EduPedu.ro de la Ministerul Educației.

Cei mai mulți bani au fost alocați în județul Iași, aproape 14 milioane de lei. La polul opus, județul Tulcea nu primește niciun ban pentru bursele elevilor. Nu este precizat motivul pentru care județul are alocare de 0 lei.

În județele Botoșani și Vaslui sunt câte 9 milioane de lei alocați burselor, 10 milioane de lei în județul Teleorman.

Una dintre cauzele pentru care în ultimele luni plata burselor școlare nu s-a făcut deloc – sau nu a fost respectată data limită de 15 a lunii – ar putea fi lipsa fondurilor. Amintim că probleme au fost chiar din prima lună a anului școlar 2022-2023, când Edupedu.ro a semnalat faptul că elevii nu au primit bursele de performanță, merit, studiu și ajutor social, nici la 2 săptămâni după termenul limită de 15 a lunii, prevăzut în Hotărârea de Guvern nr. 1138 din 14 septembrie 2022. Ministerul Educației a cerut pe 30 octombrie “o situație a plăților acestor burse de la toate inspectoratele din țară”. Edupedu.ro a cerut o situație privind câți elevi beneficiază pe hârtie de burse și câți au primit banii pe luna septembrie, dar până la ora publicării articolului nu am primit un răspuns.

Amintim că nici banii pe bursele din octombrie nu au ajuns la elevi pe 15 noiembrie.

Traseul banilor este unul greoi, așa cum reiese dintr-o analiză Edupedu.ro, și va mai dura câteva zile până când banii pe luna octombrie vor ajunge la elevi.

Secretarul de stat din ministerul Educației, Florian Lixandru, explică pentru Edupedu.ro, că luna aceasta nu ar trebui să mai fie întârzieri la plata burselor: “Probleme au fost pentru prima lună din anul școlar 2022-2023, pentru septembrie, când dosarele nu se depuseseră la timp și inspectoratele nu au apucat să facă o situație clară privind numărul de beneficiari”.

Unde se blochează banii care pleacă de la ministerul de finanțe către direcțiile de finanțe din țară

Inspectoratul școlar județean Tulcea ne-a declarat că pașii sunt următorii:

  1. Părintele depune actele necesare la școală – primul pas.
  2. Bursa este aprobată de școală, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.
  3. Școala trimite lista cu numărul bursierilor pe categorii de burse – de performanță, de merit, de studiu și sociale, plus suma necesară la Consiliul Local și la Inspectoratul Școlar Județean. Două liste cu bugetele necesare pentru aceste drepturi ale elevilor.
  4. Lista care ajunge la Inspectoratul Școlar Județean pleacă apoi la Ministerul Educației, după ce are loc la ISJ o centralizare a situației din tot județul.
  5. Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.
  6. Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.
  7. Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea de către Finanțele centrale a bugetului – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.
  8. De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație: pasul 9
  9. Consiliul local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe. În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.
  10. De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie.
  11. În final banii ajung la școală și în conturile elevilor. 

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. Nici în Bratca jud Bihor, copii nu au primit bursele,de aproape 3 luni de când a început scoala, nu au primit nm,doar conturile goale

  2. In sectorul 2 Bucuresti nu am primit din septembrie si nu au un raspuns pentru noi de ce nu se primesc bursele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elaborarea curriculumului de liceu

Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în direcții județene de învățământ, păstrate în proiectul Legii Educației – surse / Directorii acestora nu vor mai fi legați de mandatul ministrului

Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului București (DJIP/DMBIP), ca deconcentrate ale Ministerului Educației, au fost păstrate în proiectul Legii învățământului preuniversitar, varianta Deca,…
Vezi articolul

Impact puternic al nivelului de educație al părinților asupra situației materiale a copiilor: România are cea mai mare rată din UE a copiilor din familii care se confruntă cu lipsuri – 85%, mai mult decât dublul mediei europene

În 2021, 39% dintre copiii din UE care trăiau în gospodării cu un nivel de educație scăzut (cel mult învățământul secundar inferior) au fost afectați de lipsuri materiale, în comparație…
Vezi articolul