Scrisoare deschisă a elevilor, părinților, sindicatelor și mai multor organizații, către Guvern: Retrageți proiectul de OUG care afectează copiii care fac naveta școlară

1.565 de vizualizări
Copii izolați de educație - Naveta si transportul scolar
Copii izolați de educație – Naveta si transportul scolar
Asociațiile de elevi din 6 județe, susținute de Salvați Copiii, Federația Părinților și cele două sindicate din preuniversitar transmit o scrisoare deschisă către Guvernul Dăncilă, prin care îi cer să retragă un proiect de OUG care afectează decontarea navetei elevilor. Organzațiile semnatare cer executivului “retragerea de urgență” a proiectului de Ordonanță de urgență care modifică Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007.

Proiectul de OUG prevede eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice, astfel încât el să se desfășoare în regim de concurență, spun tinerii. “Acest fapt ar duce la dispariția obligațiilor de serviciu public și imposibilitatea acordării compensațiilor către transportatori, deci implicit ar face imposibilă respectarea dreptului elevilor la tarif redus”, se arată în scrisoarea deschisă.

Elevii spun că, în prezent, pentru decontarea navetei elevilor, Guvernul României a impus obligația de serviciu public a transportatorilor de a emite abonamente pentru elevi respectând un tarif maximal, în limitele căruia abonamentele elevilor să poată fi decontate. “Or, în ipoteza eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabilă”, avertizează organizațiile semnatare.

Tinerii atrag atenția că lipsa decontării navetei școlare este direct legată de abandonul școlar, în condițiile în care aproximativ 20% dintre copii trăiesc “în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică”.

Textul integral al Scrisorii deschise

FEDERAȚIA ELEVILOR DIN ROMÂNIA

SCRISOARE DESCHISĂ
Privind retragerea proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea Legii 92/2007

Către: Guvernul României
În atenția:
Doamnei Vasilica Viorica Dăncilă, Prim-ministru
Domnului Răzvan Alexandru Cuc, ministrul Transporturilor
Domnului Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Domnului prof. univ.dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției
Domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe

Federația Elevilor din România, organizație neguvernamentală în curs de constituire cu scopul asumat de a reprezenta în mod independent elevii din întreaga țară, alături de organizațiile neguvernamentale: Salvați Copiii, Agenția Împreună, Societatea Academică din România, Asociația Human Catalyst, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, solicită Guvernului România retragerea de urgență a Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ- teritoriale nr. 92/2007 şi a Legii nr. 328/2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, din cauza efectelor nocive pe care le va avea asupra transportului elevilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și, implicit, asupra ratei abandonului școlar.

Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1), elevii beneficiază de ”tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”. Acest drept al elevilor, de a beneficia de tarif redus, vine cu obligația corelativă a autorităților locale (Consilii Locale sau Județene, după caz, în funcție de tipul transportului) de a acorda subvenții transportatorilor, reducerile constituind o obligație de serviciu public, în sensul Regulamentului (UE) 1370/2007. La momentul actual, subvenționarea transportului se face prin compensațiile de serviciu public oferite de către autoritățile locale transportatorilor, în baza contractelor de delegare a gestiunii serviciului public, nefiind alt mod de a acorda aceste compensații fără a se intra sub incidența ajutorului de stat, așa cum prevede același regulament la nivel european.

Prin proiectul de ordonanță se dorește eliminarea transportului județean din Legea 92/2007 și astfel scoaterea lui din sfera serviciilor publice, astfel încât el să se desfășoare în regim de concurență. Acest fapt ar duce la dispariția obligațiilor de serviciu public și imposibilitatea acordării compensațiilor către transportatori, deci implicit ar face imposibilă respectarea dreptului elevilor la tarif redus.

Totodată, în momentul de față, pentru decontarea navetei elevilor, Guvernul României a impus, prin Ordonanța Guvernului nr. 69/2016, obligația de serviciu public a transportatorilor de a emite abonamente pentru elevi respectând un tarif maximal, în limitele căruia abonamentele elevilor să poată fi decontate. Or, în ipoteza eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabilă.

Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că principalul motiv pentru care elevii abandonează școala în România este situația materială deficitară. La momentul actual, statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare: 32,2% din persoanele între 0-17 ani trăind sub pragul sărăciei, iar aprox. 20% din copii trăind în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, 40% din copiii țării se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Corelând acest fapt cu rata ridicată de părăsire timpurie a școlii (18,1%) din România, mult mai mare decât ținta asumată de țara noastră până în anul 2020 (11,3%), putem afirma într-un mod fundamentat că România are nevoie de măsuri care să remedieze situația și să faciliteze accesul liber la educație al elevilor.

În acest context, adoptarea unor măsuri care, contrar nevoilor sistemului, au menirea să afecteze mii de elevi, lăsându-i fără posibilitatea de a ajunge la cursuri și determinându-i să abandoneze școala, contribuind, astfel, la inechitatea sistemului educațional din România, este de o gravitate ireparabilă. Solicităm pe această cale inițiatorilor, Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, să retragă proiectul ordonanței de urgență și să înceapă demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu și care să faciliteze protecția socială a elevilor.

Inițiator: Federația Elevilor din România (FER), formată din Asociațiile de elevi din: Constanța, Maramureș, Călărași, Bacău, Vâlcea și București și Ilfov.

Semnatari: Organizația Salvați Copiii, Agenția Împreună, Societatea Academică din România, Asociația Human Catalyst, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ

Descarcă de aici comunicatul integral al Federației Elevilor din România
Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ordinul „Palmes academiques” în grad de Comandor, oferit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu de ambasadoarea Franței Laurence Auer / Cîmpeanu: Trebuie să mărturisesc că nu am învățat limba franceză în școală

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, l-a decorat, vineri, pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu ordinul „Palmes academiques în grad de Comandor”, ministrul afirmând că va susţine folosirea limbii franceze…
Vezi articolul

Franța: Au început probele scrise de la Bacalaureat. Elevii din ultimul an de liceu susțin examene la ”specialități”, două materii alese de ei, care contează o treime din nota finală

Zile de foc pentru elevii din ultimul an de liceu din Franța. Prima generație pentru care se aplică, respectând calendarul oficial, reforma Bacalaureatului inițiată de fostul ministru al Educației, Jean-Michel…
Vezi articolul