Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre lipsa de profesori la matematică și științe: „facem apel la colegi pensionari, pentru că nu avem destul de mulți absolvenți care să își dorească să facă asta”. Acesta a mai spus „profesorii nu au dispărut deodată, ci nu am reușit noi să avem o parte de predictibilitate a angajărilor, astfel încât să știe oamenii atunci când încep o facultate la ce să se aștepte”.
„Dacă vorbim despre lipsa cadrelor didactice, da, sunt foarte, foarte multe situații, în special la matematică și științe, unde facem apel la colegi pensionari, pentru că nu avem destul de mulți absolvenți care să își dorească să facă asta. Pe de altă parte, numărul profesorilor a crescut în ultimii 3 ani. În fiecare an s-a mărit numărul de posturi didactice, cu accent spre logopedie, consiliere, dar au crescut.
Gândiți-vă la un lucru, pentru că de asta vă spun, este bine când avem ocazia să explicăm: an de an, numărul de copii din clasă a scăzut. Dacă scade numărul de copii din clasă, crește numărul de clase, dacă numărul de copii rămâne constant. Crescând numărul de clase, avem nevoie de mai mulți profesori. Deci, profesorii nu au dispărut deodată, ci nu am reușit noi să avem o parte de predictibilitate a angajărilor, astfel încât să știe oamenii atunci când încep o facultate la ce să se aștepte”, a precizat secretarul de stat.
Moderator: Că tot vorbim de trenduri, eu îl sesizez, îl simt ca fiind unul crescător, adică profesia didactică reîncepe să fie atractivă.
Bogdan Cristescu: Noi asta ne dorim și aceasta este o preocupare la nivel mondial. Uitați-vă la ultimul raport Education at a Glance la care România nu stă atât de slab, pentru că media profesorilor este între 40 și 50 de ani. Dar în mod cert, chiar dacă avem o lipsă de profesori, nu suntem la nivelul lipsurilor din alte țări europene, precum Germania, Franța, dar asta înseamnă că trebuie să ne păstrăm ceea ce avem și să aducem alți oameni lângă noi.
Informații de context
Profesorul de matematică Flavian Georgescu a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre lipsa profesorilor de matematică: „Suntem în continue căutări și, în general, pe grupul profesorilor de matematică din București, grup în care mă aflu, cred că o dată pe lună vin întrebări de genul „se caută profesori! găsim profesori?”. Acesta a explicat și de ce nu mai este atractivă profesia de profesor pentru tinerii absolvenți de facultate.
Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre lipsa de profesori de fizică: „Am avut, dau exemplu concret, 6 ore vacante la începutul anului școlar pe care le-a ocupat o tânără suplinitoare care, după primul modul, a renunțat, spunându-mi că ea nu e pregătită să facă fața învățământului.”
Studenții din anul I de la Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) a Universității din București (UB) au fost îndemnați de secretarul de stat din ministerul Educației Sorin Ion să devină profesori, după ce termină studiile în 2027. Sorin Ion le-a transmis la festivitatea de luni de deschidere a anului universitar 2024-2025 „să încercați să veniți pe acest drum, pentru că nu veți regreta”.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că la 1 septembrie 2024 era un deficit de aproape 1.000 de posturi pe fizică, la nivel național, dar a fost acoperit și că profesorii se plâng de faptul că subiectele de la titularizare sunt foarte dificile, într-o intervenție la DC News, pe 16 septembrie.
România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii, potrivit celui mai nou raport anual Education at a Glance, dat publicității de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Despre salariile profesorilor
Raluca Ivănuș a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că profesorii nu sunt plătiți la înălțimea meseriei pe care pe care o practică. „Un profesor nu livrează doar cunoștințe, da, el și educă, face și altceva. Face mult mai mult decât pare la prima vedere. Și apoi, după ce pleacă de la școală, are de corectat și are de evaluat”, a spus aceasta.
„În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei, care este salariul lui profesor spre final de carieră”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info. Hăncescu a spus că, în următorii 4 ani, salariile profesorilor ar trebui să se dubleze.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ: „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată în momentul de față.”
George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Ziare.com că în 2025 vor fi majorări salariale de 20%.
„În ceea ce privește partea salarială, așa cum am convenit în perioada grevei, prin Ordonanța nr. 57, până în acest moment au fost aplicate grilele de salarizare. Această ordonanță prevede pentru anul 2025 o nouă creștere salarială. Ordonanța nr. 57 prevede că pentru anul 2024 se acordă doar jumătate din diferență, în ceea ce privește viitoarea lege a salarizării, ce întârzie să apară. Prin urmare, Ordonanța nr. 57 obligă Guvernul să acorde sumele pentru majorări salariale în anul 2025, deci încă 20%. Încă nu avem informații dacă este vorba despre luna ianuarie sau altă lună din 2025”, a spus George Purcaru.
10 comments
Dacă tot exista o lipsa de profesori de ce nu încercăm sa creștem numărul de ore săptămânale pe care le prestează profesorii actuali. Daca azi discutam de 16 ore / saptamana de 50 mininute (vs un angajat normal care face 40 de ore), adăugând 4 ore , adică 25% putem scădea nr de profesori necesari cu 20%…
Lasati pensionarii sa ramana cu pensia,sunt tineri fara loc de munca si nu au loc de ei…. avem 2 facultati ,module psihopedagogice….si stam fara servicii….cum incurajati tinerii sa intre in sistem?cu concursuri?
Salariul minim pe economie a crescut acum c pe la nivelul salariului unui profesor debutant,așa că este explicabil…
Elevii buni nu doresc să intre în învățământ. Posturile sunt scoase la concurs, dar nu se ocupă, datorită notelor mici obținute de candidați. Ministerul ar fi trebuit să urmărească evoluția resurselor umane din timp. Oricum, cine a muncit și s-a implicat cu seriozitate in activitatea de la catedră, este epuizat la 60 de ani. Foarte mulți profesori vor ieși la pensie în următorii ani și situația va deveni disperată.
ISJ ALBA, DL TRIFON INSPECTOR MATEMATICĂ 68 ANI
Da așa e .Ce spun ei este după o analiză numerică la calculator,dar realitatea e că pur și simplu sunt șomeri la mate științe deoarece posturile sunt blocate de pensionari.Ani de zile și și acum in etapele metodicii de încadrare,prima și prima etapă este încadrarea pensionarilor!
nu mai faceți apel la pensionari fiindcă universitățile scot anual absolvenți – profesori de matematică și științe , acesti absolvenți nu și găsesc loc de muncă în învățământ !! puțini dintre ei găsesc cate o fracțiune de normă făcută pe la trei școli din trei comune diferite.
posturile la școlile din orașe sânt ocupate în continuare cu pensionari.
de ce nu scoateți posturile in vara la titularizare și apoi , ce nu se ocupa , să apelați la pensionari ?
voi , pe alea bune , le ocupați din timpul iernii și până la vară se fac toate mișcările .
Și acum nu știți cum sa scăpați de cei care nu au pile și aveți tupeul sa spuneți ca nu sunt profesori?Cine sa vina când va bateți joc de ei?Cine?Am coleg de engleza care s-a angajat la supermarket pt ca este mai bine plătit și mai bine tratat decât în învățământ. Ați creeat niște condiții mizerabile pentru profesorii de astăzi. Orice analfabet și redus mintal poate sa vina sa te scuipe verbal si nu numai mai ales dacă postul este pentru cineva care nu are examen.Asta e viitorul în învățământ:fără examen și angajați pe pile!Sa va fie rușine!!
La engleză e potop de absolvenți anual, fiecare universitate mai mare sau mai mică are promoții uriașe la engleză (nu și la cele competititive, gen limbile orientale sau asiatice, unde ar mai fi o pâine de mâncat dincolo de învățământ).
Sunt probleme majore la științe pentru că 1. sunt relativ puține secțiile cu specializări științe și mai mult pe la universitățile de stat mari, 2. există și alte opțiuni decât învățământul pentru absolvenții cu rezultate foarte bune și 3. există permanent amenințarea reducerii sau chiar desființării disciplinelor de științe din învățământul preuniversitar (de ani de zile se vorbește de comasarea celor trei – fizică, chimie, biologie – în una, pe mult mai puține ore) și doar diletantismul celor care ne conduc le-a lăsat să supraviețuiască până acum. Aș adăuga chiar 4. lipsa totală a laboratoarelor pentru științe (cele de TIC/IT nu se pun, științele se studiază în laboratoare dotate pentru așa ceva, nu pe calculator, cu câteva excepții minore).
Așa că nu vin oamenii în sistem. Iar când vin, au cele mai grele concursuri (doar comparați subiectele la științe cu ce se dă pe la altele și vă veți lămuri.)
Asta este, asta au vrut românii. Nu știu ce se plâng unii și alții când e clar care sunt cauzele.
Bună ziua va rog verificați la ISJ Alba domnul Inspector de matematica Trifon 68 ani, PANA CAND. SA VA MAI SPUN? …