Semne ale dependenței de jocuri de noroc la tineri, de la psihologul Diana Gheletiuc

191 de vizualizări
Foto: Diana Gheletiuc Facebook
Diana Gheletiuc, psiholog la un centru specializat pentru tratamentul acestui tip de adicții, a prezentat câteva informații despre semnele care indică o dependență de jocuri de noroc, care sunt factorii ce o favorizează, care sunt efectele și cum poate fi prevenită. Într-un interviu pentru ENTR/G4 Media, Diana Gheletiuc spune că un tânăr care este dependent de jocuri de noroc se izolează social, iar la școală „capacitatea de concentrare scade, poate duce la absenteismul școlar și chiar la abandon”.
  • Studiile din ultimii ani indică faptul că 14% dintre tinerii minori recunosc că au practicat și 40% spun că au prieteni care fac asta.

Jocurile de noroc sunt în strânsă legătură cu depresia, anxietatea sau cu tulburarea de stres post-traumatic. “Deseori, tinerii apelează la jocurile de noroc, ca modalitate de a gestiona stresul, anxietatea, sau pentru a se simți valorizați în momentul în care au o stimă de sine scăzută”, spune psihologul Diana Gheletiuc.

Sunt câteva semne pe care atât părinții cât și profesorii le pot urmări pentru a identifica o posibilă dependență de jocuri de noroc în cazul tinerilor.

„Este deseori dificil să identificăm o posibilă dependență de jocuri de noroc la un tânăr. Dar există semne cum ar fi: preocuparea și atracția constantă spre această activitate, tânărul vorbind des despre bani, cum să câștige bani, chiar și în alte contexte. Ascunderea acestui comportament prin diverse modalități, de exemplu apare minciuna față de părinți privind locul în care se află sau ce face. Viața socială a unui dependent este profund afectată, acesta izolându-se de familie și prieteni. Capacitatea de concentrare scade, iar lipsa interesului pentru orice altă activitate, crește”, spune psihologul Diana Gheletiuc.

„În plus, dependența sporește absenteismul școlar, care poate duce chiar la abandon. Rezultatele școlare sau în muncă pot scădea semnificativ din cauza lipsei concentrării și a motivației”, mai spune psihologul.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciucă, despre școlile din programul “masa caldă”: Să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări / Peste 63% din cele nou adăugate anul acesta inițial sunt din localități cu primari PNL

Au fost aprobate, în ședința de Guvern, normele metodologice pentru aplicarea programului Masă caldă în școli, care s-a extins acum la 350 de școli. Premierul Nicolae Ciucă a sfătuit ministerul…
Vezi articolul

Elevii, părinții și profesorii care înregistrează și distribuie orele online nu mai pot fi trași la răspundere penal pentru acest lucru. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației: Am transmis școlilor să distrugă toate declarațiile depuse de elevi și părinți anul trecut

Elevii și părinții care înregistrează și distribuie orele online nu mai pot fi trași la răspundere penal pentru acest lucru, potrivit secretarului general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr. Aceasta a…
Vezi articolul

VIDEO Premierul Ciolacu i-a primit în biroul său de la guvern pe olimpicii internaționali la matematică și fizică: Poate unul dintre voi ajunge aici / La întâlnire a participat și Ligia Deca, ministrul PNL al Educației, însă nici în comunicat, nici în fotografii aceasta nu apare

Elevii români care au obținut recent performanțe la Olimpiadele Internaționale de Matematică și Fizică și profesorii lor s-au întâlnit astăzi cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul