USR reia invitația în Parlament pentru ministrul Educației / Ștefan Pălărie: Trebuie să aflăm dacă avem un ministru de paie sau dacă este un ministru real, cu proprii intenții

465 de vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com
În urmă cu 2 săptămâni, imediat după învestirea în funcția de ministru al Educației a Ligiei Deca, senatorul USR Ștefan Pălărie a chemat-o pe aceasta în comisiile din Parlament pentru a-și expune obiectivele mandatului. Aceasta nu s-a prezentat, iar senatorul USR a lansat din nou azi invitația, subliniind că este “dezamăgit de lipsa de răspuns”. “Pare să fie mai degrabă o continuare a ignorării Parlamentului, un tip de comportament cu care ne-am obișnuit atât de tare din partea domnului Cîmpeanu”, a spus acesta. Senatorul vrea să afle ce se va întâmpla cu proiectele legilor Educației, în condițiile în care acestea trebuie prezentate în Guvern în această lună, așa cum i-a transmis premierul Ciucă Ligiei Deca, iar miercuri, peste două zile, are loc ultima ședință de Guvern din octombrie.
  • În prima ședință de Guvern la care Ligia Deca a participat ca ministru al Educației, premierul Nicolae Ciucă i-a transmis acesteia că proiectele legilor Educației elaborate de fostul ministrul Sorin Cîmpeanu trebuie să fie gata până la finalul lunii pentru a fi aprobate în Guvern și apoi trimise în Parlament pentru dezbateri în luna noiembrie.
  • În ziua preluării oficiale a mandatului de ministru al educației, ministrul Ligia Deca anunța că va “armoniza” proiectele de legi Cîmpeanu cu “recomandările care susțin calitatea, echitatea, integritatea și predictibilitatea”.

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru în comisia de învățământ, i-a cerut pentru a doua oară ministrului Educației, Ligia Deca, să vină în Parlament pentru a-și prezenta mandatul și planurile privind proiectele Legilor Educației.

“Astăzi se împlinesc exact 2 săptămâni de când alături de colegii mei am adresat doamnei ministru Ligia Deca o invitație de a veni aici în Parlament. Am considerat atunci, și considerăm și astăzi acest gest, o minimă igienă, un semn de profesionalism și un semnal că relația între executiv și legislativ poate fi una bună a unei bune colaborări și în felul acesta un început de mandat de succes al domniei sale. Din păcate, personal sunt dezamăgit de lipsa de răspuns, pare să fie mai degrabă o continuare a ignorării Parlamentului, un tip de comportament cu care ne-am obișnuit atât de tare din partea domnului Cîmpeanu. Sper, de asemenea, să nu constatăm că este mai degrabă un tipar de comportament al tuturor miniștrilor din acest guvern. (…) E necesar să aflăm care este planul domniei sale, și mai ales ce se va întâmpla cu cele două legi ale Educației.

În spațiul public, doamna ministru a declarat că, până la finalul lunii octombrie, dumneaei va veni în ședința de Guvern cu propunerea de lege. Ori asta ne lasă pe calendarul actual încă 3 zile: luni, marți și miercuri, înainte de ultima ședință de Guvern a acestei luni. Și avem 2 scenarii de coșmar: fie doamna ministru se va prezenta la Palatul Victoria cu aceleași texte Cîmpeanu 1.0, pe care le-a lansat în spațiul public în iulie, o catastrofă de scenariu, pentru care noi ne-am exprimat cât de poate de vehement că trebuie întoarse, că trebuie oprite, pentru că sunt toxice și întorc România în trecut. Sau, al doilea scenariu, faptul că, cumva, domnia sa a reușit să aducă sau să implementeze 10 mii de amendamente ale acestor legi într-un termen foarte scurt, alături de niște specialiști și am vrea să știm cine sunt specialiștii respectivi pentru că suntem încă o țară europeană și pentru astfel de legi trebuie să avem transparență și colaborare în locul unei opacități toxice.

Trebuie să aflăm dacă avem un ministru de paie sau dacă este un ministru real, cu proprii intenții. Tocmai de aceea pe noi ne sperie faptul că, din informațiile pe care le avem, de la Ministerul Educației nimic din structura ministerului nu s-a schimbat, cu excepția consilierilor personali ai doamnei ministru, restul aparatului de lucru a rămas acolo și sunt exact oamenii care au contribuit la legile Cîmpeanu 1.0″, mai spune Ștefan Pălărie.

“O parte apreciabilă a ministrului a fost lansarea unui concept pe pagina de Facebook a ministerului și o reiterare a sloganului Omul sfințește locul. Pe această cale îi reiterăm și dumneaei invitația de a veni în Parlament de a veni și de a sfinți cu prezența sale în cadrul Parlamentului, spunându-i că în această săptămână o invităm din nou ca să ne comunice care sunt prioritățile și modul în care dorește să comunice pe niște legi atât de importante. Aceste texte de legi ar trebui să fie făcute publice și dezbătute în Parlament pentru cel puțin un an de zile, nu să ajungă sub ordinul generalului Nicolae Ciucă, să fie trecute cu forța pe repede de înainte, sub formă de procedură de urgență, pe finalul anului, așa cum am fost anunțați”, a mai declarat acesta.

Ștefan Pălărie a mai spus că se aștepta ca ministrul Ligia Deca să fie mai prezentă în spațiul public: “Mă așteptam să fie o mai bună colaborare, înțeleg că doamna ministru s-a întâlnit cu reprezentanți ai părinților, ai sindicatelor, dar trebuie să existe și discuții mai ample în spațiul public. (…) Domnul Cîmpeanu spunea că doamna Ligia Deca știe la litera legii tot ce a fost prevăzut acolo, ceea ce e un lucru, cred eu neadevărat, sper că e neadevărat. Dacă e adevărat, ar fi o formă de complicitate. Mi-aș dori, personal, să vină în Parlament, să spună cu onestitate ce dorește să facă și care să fiecare cadrul de dezbateri pentru aceste legi și, în general, să fie mai prezentă în spațiul public. Poate ne-am obișnuit prost cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu care era mai mult la televizor și ne-am fi dorit acum un pic mai multă transparență”, a mai spus senatorul Ștefan Pălărie.

Informații de context

Proiectele legilor Educației au fost puse în dezbatere publică pe 13 iulie, timp de 43 de zile și au fost intens criticate.

10.431 de amendamente de la 1523 de inițiatori au fost depuse și ar fi trebuit ca, în termen de 15 zile de la încheierea dezbaterilor să fie făcute publice amendamentele și noile proiecte ale legii Educației după ce au fost luate în considerare amendamente propuse. Acest lucru încă nu s-a întâmplat, până în acest moment, deși termenul a fost mult depășit.

Între timp, Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcție, pe fondul scandalului de plagiat, dar precizând că a făcut acest lucru “ca să nu ducă în derizoriu o reformă adevărată”. Ulterior, el a spus că nu înțelege de ce a demisionat.

Fostul ministrul Sorin Cîmpeanu i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să adopte rapid în guvern proiectele celor două legi ale educației elaborate în mandatul său.


2 comments
  1. “doamna” ascultă ordinele Statuii de la Cotroceni și ia poziția mutului. Nu are prestanță este doar o slugă și nu va veni în parlament să dea nicio explicație. Este o lașă și se teme de confruntare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Decizie controversată a unui primar ecologist din Franța: meniu fără carne în școli, doar ouă și pește / Fermierii au protestat în stradă, ministrul agriculturii acuză ”o ideologie scandaloasă”

O nouă dezbatere agită apele în Franța. Primarul ecologist din Lyon,Grégory Doucet, a decis să impună meniuri unice, fără carne în cantinele școlare, transmite Radio France Internationale. Ideea a scos imediat…
Vezi articolul

Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani – măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie / Impactul financiar este de 200 milioane lei pe an

Studenții vor beneficia de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 de ani, potrivit unei…
Vezi articolul

Luare de poziție comună a studenților, elevilor și tinerilor, care cer ca românii să poată vota de la 16 ani: “Se observă o implicare civică și o cultură democratică din ce în ce mai pronunțată din partea generației tinere, fiind mult mai implicată în acțiuni civice care au ca scop consolidarea democrației”

Acordarea dreptului de vot tinerilor începând de la 16 ani este cerută unanim de Consiliul Tineretului din România (CTR), de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și de…
Vezi articolul

Ministrul de Interne s-a întâlnit cu Alexandru Cumpănașu, care este pus sub acuzare de DNA, și a anunțat că-i “îmbrățișează” o idee: TEL VERDE prin care elevii să sesizeze ce se întâmplă în școală

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că pregătește implementarea unui Telefon Verde prin care elevii să poată sesiza, anonim, nereguli petrecute în școli: fie că este vorba despre “traficanți…
Vezi articolul