Senatorul USR Vlad Alexandrescu: Declarațiile vicepremierului Turcan aruncă sistemul educațional în haos

1.693 de vizualizări
Vlad Alexandrescu / sursa: Facebook
“Declarațiile vicepremierului Raluca Turcan privind posibilitatea repetării anului școlar aruncă sistemul educațional în haos, iar în loc să ofere soluții pentru a merge înainte, ne forțează să facem pași înapoi. (…) De ce nu agreează guvernanții o platformă educațională online, comună tuturor unităților de invățământ și avizată de ministerul de resort, în care toate cadrele didactice, toți elevii să își desfășoare activitățile de predare/ învățare/ evaluare, de asimilare de cunostințe?”, comentează, pe pagina sa de Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Fost ministru al Culturii în guvernul Cioloș, Alexandrescu scrie că “dacă se va “îngheța” acest an școlar, în anul școlar următor, nicio universitate nu ar mai avea de unde să școlarizeze studenți. Mediul de afaceri va suferi de pe urma lipsei de profesioniști incapabili de a-și termina pregătirea, exact atunci când societatea ar avea nevoie mai mult ca niciodată de ei.”

Mesajul lui Vlad Alexandrescu, integral:

“Declarațiile vicepremierului Raluca Turcan privind posibilitatea repetării anului școlar aruncă sistemul educațional în haos, iar în loc să ofere soluții pentru a merge înainte, ne forțează să facem pași înapoi.

Eu nu pot ignora consecințele grave pe care o astfel de decizie guvernamentală le-ar aduce.

De ce întotdeauna măsurile trebuie să fie de tăiere, retragere, sistare? Mai mult că oricând, avem nevoie de progres, de a clădi, nu demola. De ce nu agreează guvernanții o platformă educațională online, comună tuturor unităților de invățământ și avizată de ministerul de resort, în care toate cadrele didactice, toți elevii să își desfășoare activitățile de predare/ învățare/ evaluare, de asimilare de cunostințe? De ce Ministerul Educației nu folosește această criză drept oportunitate de modernizare a întregului sistem educațional?

În condițiile în care cheltuielile cu prezența elevilor la școală s-ar reduce semnificativ, de la menținerea în funcțiune a unităților, a transportului elevilor, la programe guvernamentele precum laptele și cornul, naveta elevilor și a cadrelor didactce, avem bani de alocat în sistem, în creșterea, în dezvoltarea platformelor de e-learning, în continuarea anului școlar de la distanță.

Dacă se va “îngheța” acest an școlar, în anul școlar următor, nicio universitate nu ar mai avea de unde să școlarizeze studenți. Mediul de afaceri va suferi de pe urma lipsei de profesioniști incapabili de a-și termina pregătirea, exact atunci când societatea ar avea nevoie mai mult ca niciodată de ei.

Nu pot să accept ca elevii și studenții să se întoarcă pentru încă un an în aceleași bănci prăfuite ale unui sistem educațional ce-și arată și în aceste momente inapoirea.

Propunerea deliberată a vicepremierului României vine în spate cu toată puterea de decizie și execuție a Guvernului României, nu cu relaxarea unei păreri personale private lipsite de consecințe. Drept urmare, chiar dacă Ministerul Educației a declarat ulterior că scenariul înghețării anului școlar nu este luat acum în calcul, nu putem ignora faptul că pe masă guvernului acesta propunere există și va rămâne.

De aceea, aș vrea să mai pun Guvernului României și vicepremierului Turcan o singură întrebare: Cine va da înapoi anul de viață pierdut de elevii și studenții forțați să bată pasul pe loc, să stea pe bară, în timp ce educația și pregătirea lor profesională sunt compromise?”


1 comment
  1. Corect..
    Hai sa lasam pe copii sa faca teme pe WhatsApp, YouTube si ce le mai dam noi parintii..
    Veniti cu solutii, nu cu cu prapastii! EU am mare increde in posibilitatea de recuperate, d reevaluare si de repetare a materiilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Criza sanitară a accentuat inegalităţile în domeniul educaţiei, afectându-i mai serios pe copiii cei mai săraci, cu dizabilităţi sau pe cei mai mici – raport Banca Mondială, UNESCO și UNICEF

Banca Mondială, UNESCO şi UNICEF avertizează că generaţia tinerilor care urmează în prezent diverse forme de învăţământ riscă să piardă aproape 17.000 de miliarde de dolari din venituri din cauza închiderii…
Vezi articolul

Emilia Șercan îl acuză pe profesorul Virgil Iordache de la Universitatea din București că dorește anchetarea ei în Comisia de Etică, după ce jurnalista a criticat decizia în cazul Bode a Consiliului Național de Etică, unde el este membru / Iordache: Eu nu doresc asta

Jurnalista Emilia Șercan, care e și lector în cadrul Universității din București, scrie, miercuri, pe Facebook că Virgil Iordache, profesor al universității și membru al Consiliului Național de Etică (CNECSDTI),…
Vezi articolul

VIDEO Aproape 177 de mii de angajați vaccinați în învățământul preuniversitar. Procentul este de 66,5% – anunță ministrul Educației: Am solicitat tuturor școlilor să afișeze pe site-urile proprii proporția profesorilor vaccinați

Rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ este de 66,5% în învățământul preuniversitar, a anunțat ministrul Educației, într-un interviu pentru HotNews.ro. Sorin Cîmpeanu a spus că datele sunt obținute…
Vezi articolul