Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai: sunt 962 de candidaţi pe 626 de locuri / Medic: „În centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important”

3.811 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Cătălina Poiană
Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, a declarat că la sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat din data de 14 mai s-au înscris 962 de candidaţi, scrie G4Media.ro. Sesiunea este organizată în contextul în care, după sesiunea din noiembrie a anului trecut, a rămas un număr de 628 de locuri şi posturi neocupate.

„14 mai 2023 este o zi importantă pentru că Ministerul Sănătăţii organizează o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat. Concursul va fi derulat în centrul universitar Bucureşti pentru ocuparea locurilor şi posturilor rămase libere în sesiunea Noiembrie 2022.

Aş vrea să subliniez faptul că pentru cele 628 locuri şi posturi scoase la concurs s-au înscris 962 de candidaţi, ceea ce reprezintă o cifră importantă, având în vedere faptul ca practic sunt scoase la concurs doar locurile rămase neocupate în sesiunea din Noiembrie 2022. Principalele specialităţi pentru care vor fi acum locuri sunt specialităţi chirurgicale, de exemplu 99 locuri de chirurgie generală, dar şi chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie şi traumatologie, dar şi un număr important de locuri pentru medicina de urgenţă: 93, precum şi locuri de medicină de familie, medicină internă, neonatologie, geriatrie şi gerontologie şi altele. Specialităţile vor fi alese de candidaţii care vor obţine punctajul de promovabilitate, în ordinea punctajului obţinut”, a declarat preşedintele CMMB.

În opinia medicului Cătălina Poiană cea mai delicată problemă legată de resursa umană din sănătate este repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării, în centrele universitare existând un număr mare de medici, faţă de restul regiunilor, care sunt deficitare pe anumite specialităţi.

„Cred că este foarte important că s-a organizat această sesiune suplimentară de rezidenţiat, deşi logistica organizării nu este deloc simplă, pentru că întărirea resursei umane în sănătate este o prioritate.

O problemă importantă este însă legată de repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării: în centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important pe unele specialităţi. Este important să asigurăm o distribuţie echilibrată a resursei umane pe întreg teritoriul ţării.

Ne dorim ca locurile în această sesiune să se ocupe în totalitate şi vreau să le urez tuturor candidaţilor mult succes”, a precizat Prof. Dr. Poiană.

Articolul integral, pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tăieri de ore și de norme ale profesorilor în liceele tehnologice, din cauza unei propoziții din structura anului școlar 2019-2020. Sindicatele “Spiru Haret”: Automat vor fi cadre didactice care vor intra în restrângere de activitate

Ordinul prin care ministrul Ecaterina Andronescu a stabilit structura anului școlar 2019-2020 taie dintr-o singură propoziție ore la clasele a XI-a din liceele tehnologice, au semnalat mai mulți profesori prin…
Vezi articolul