Sindicate din educație: Testele de salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară

2.446 de vizualizări
Foto: pachet teste salivă (surse – EduPedu.ro)
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” solicită Guvernului României blocarea distribuţiei testelor de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, transmite Agerpres, preluat de G4Media.

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual.

Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare.

De asemenea, cerem public Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, şi nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii şi dacă această licitaţie a respectat legislaţia în vigoare?!”, se arată într-un comunicat al celor două federaţii sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar transmis duminică de Agerpres.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

3 comments
 1. Sunt doua probleme diferite, cu cauze si efecte diferite, dar tratate simultan si neprofesionist, in numele respectarii cerintelor de securitate sanitara si spre fericirea beneficiarilor:
  1.Nici profesorii si nici parintii nu vor/pot/stiu sa administreze testele NEINVAZIVE – ce au fost totusi cerute de ei, in locul testelor INVAZIVE mult mai dificil de administrat si mai scumpe..
  2.Nici ANDMR si nici ONAC nu au solicitat furnizorilor KITURI/ SETURI INDIVIDUALE asamblate, probabil pentru a evita costurile superioare ale acestora dar si neanticipand implicatiile unei asemenea decizii contraproductive, inclusiv asupra securitatii sanitare…
  Banii publici s-au consumat, produsele neconforme cerintelor REALE ale beneficiarilor, au sosit dar, probabil, nu vor fi utilizate de destintarii lor si se vor casa…. Cine plateste lipsa de profesionalism a celor platiti special pentru asa ceva?
  Inca un simulacru se adauga celor multe adunate deja de 3 decenii…

 2. Să înțeleg că școala a devenit centru de testare? Acesta este rolul școlii acum? Deci, testăm, nu mai predăm elevilor (căci se reduce cu aproximativ 70% timpul de predare).
  Consider că este mai bine să se dea părinților aceste teste, ținând cont că trebuie făcute pe stomacul gol. Nu cred că părinții își trimit copiii la școală fără să le dea să mănânce înainte (doar dacă nu mai sunt părinții ca altădată…).

  1. A ramas la alegere. Nicio scoala normala la cap nu si va obliga angajatii la asa ceva in conditii ce nu au treaba cu igiena dintr-o zona medicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studiile premierului desemnat Marcel Ciolacu: Diplomă de licență la 9 ani după absolvirea facultății, studii postuniversitare înainte de examenul de licență, exmatriculat de la doctorat / Alte câteva semne de întrebare fără răspuns

Derularea studiilor premierului desemnat Marcel Ciolacu ridică o serie de întrebări. O analiză G4Media.ro indică faptul că acesta s-a înscris la studii postuniversitare înainte de a obține diploma de licență,…
Vezi articolul

VIDEO Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat la Guvern. Educația primește 3,6 miliarde de euro. Ghinea: Școala online va rămâne o componentă a sistemului pentru copiii cu dizabilități și cei spitalizați / Granturi pentru școlile cu risc crescut de abandon, 320.000 de copii beneficiari

Guvernul Cîțu a prezentat miercuri Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus luni la Bruxelles. Educația primește în total 3,6 miliarde de euro. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a…
Vezi articolul