Sindicatele din Învățământ nu sunt de acord cu introducerea camerelor audio-video în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al părinților: Reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români

11.092 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Sindicatele profesorilor nu susţin iniţiativa Ministerului Educaţiei privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice şi al părinţilor, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre Federatia Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federatia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”. Săptămâna trecută, ministrul Educației a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor.

„Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimţământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români. În acest sens s-au pronunțat și reprezentanți aiAutorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, se arată în comunicat.

 • Amintim că Alina Săvoiu, director juridic al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a spus, într-o intervenție la TVR 1, că instituția „nu este de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei” de a introduce camere audio-video în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și părinților.

În informarea reprezentanților sindicali e menționată opțiunea ca măsura să fie aplicată în școlile unde există cazuri de violență, dar cu acordul scris al profesorilor și părinților:

„FSLI şi FSE „Spiru Haret” consideră că o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violenţă, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învăţământ respectivă, cât şi părinţii şi-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere”, potrivit sursei citate.

„Creşterea numărului de paznici şcolari cu siguranţă va descuraja astfel de fapte, iar un regulament mult mai strict privind sancţionarea celor care greşesc ar avea mult mai mult impact asupra agresorilor. În niciun caz şcoala nu trebuie să ascundă astfel de situaţii, ci, din contră, să ceară intervenţia instituţiilor abilitate cu aplicarea măsurilor legale”, conform comunicatului de presă.

Redăm comunicatul integral al sindicatelor din Învățământ:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” nu susţin iniţiativa Ministerului Educaţiei privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice şi al părinţilor.

Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimţământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români. În acest sens s-au pronunțat și reprezentanți aiAutorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

FSLI şi FSE „Spiru Haret” consideră că o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violenţă, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învăţământ respectivă, cât şi părinţii şi-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere.

Când vorbim despre supraveghere audio-video, fără acordul celor înregistraţi, nu facem decât să aruncăm spre toţi acuzaţia că sunt factori perturbatori şi, dacă nu sunt acum, cu siguranţă vor deveni, ceea ce este complet fals.

Din păcate, numărul cazurilor de violenţă de orice tip din şcoli este în creştere, dar nu putem spune că toţi angajaţii din educaţie şi toţi elevii reprezintă un risc!

Lupta cu actele de violenţă trebuie dusă mai departe, dar prin reformarea completă a învăţământului pe această temă. Cel mai important pas ar fi cel prin care relaţia părinte-profesor-elev va fi una reală, deschisă, la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viaţa copilului. Creşterea numărului de psihologi şcolari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice şi al elevilor, este absolut obligatorie! Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare, nu bifate la orele de dirigenţie, ar ajuta în această luptă. Reabilitarea copiilor care au astfel de derapaje nu are loc pentru că instituţiile statului fie nu se implică, fie nu au resurse suficiente pentru a veni în sprijin. Nu există o continuitate a măsurilor prin care victimele să primească suportul de care au nevoie, iar agresorii să înţeleagă consecinţele faptelor lor şi mai apoi să fie „reabilitați“.

Creşterea numărului de paznici şcolari cu siguranţă va descuraja astfel de fapte, iar un regulament mult mai strict privind sancţionarea celor care greşesc ar avea mult mai mult impact asupra agresorilor. În niciun caz şcoala nu trebuie să ascundă astfel de situaţii, ci, din contră, să ceară intervenţia instituţiilor abilitate cu aplicarea măsurilor legale.

Şcoala trebuie să rămână un spaţiu al educaţiei, dar nu prin forţă, violenţă, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. Şcoala trebuie să fie spaţiul dezvoltării intelectuale şi emoţionale, al creativităţii şi al cultivării relaţiilor sănătoase interpersonale, precum şi al respectului reciproc. Din păcate, primul care a dispărut este tocmai respectul la adresa cadrului didactic, înţelegând prin aceasta  adevăratul său statut și rolul său în ceea ce înseamnă educarea unui copil.

Informații de context

La începutul săptămânii trecute, Ligia Deca a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor: „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”

Psihologul Ioana Podină este de părere că „introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează”, după cum a transmis pentru Edupedu.ro.

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, a spus miercuri, într-o intervenție la TVR 3, că „aceste sisteme de supraveghere, din punctul meu de vedere, sunt binevenite și vor reduce numărul de incidente” în școli, dar în rândul părinților „există două tabere” pe această temă.

Consiliul Național al Elevilor a anunțat, vineri, că susține măsuri „care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli”. CNE apreciază că aceste camere „sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă. Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme.”

Montarea obligatorie în școli a camerelor de supraveghere audio-video și monitorizarea permanentă a elevilor și cadrelor didactice, plus a celorlalți angajați, fără consimțământul acestora, este o îngrădire a drepturilor acestora, spune Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor și Data Protection Officer (DPO) certificat internațional.

Instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile, „fără discriminare, fără acordul celor implicați”, reprezintă o măsură „clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, care protejează dreptul la viață privată”, a apreciat Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI).

Citește și:
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu propunerea Ministerului Educației de a introduce camere audio-video în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al părinților – Alina Săvoiu, director juridic al instituției
Școlile să fie dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, biblioteci online sau offline cu ghiduri pentru părinți, elevi, profesori și un concurs anual – măsuri propuse în Planul Național de Combatere a Violenței Școlare pe următorii 3 ani – proiect
Ligia Deca: Înregistrările audio-video din şcoli, accesate doar de către poliţie, procuratură, directorul unităţii de învăţământ
Supravegherea audio-video în clase: Un proiect de lege pentru introducerea sistemelor de monitorizare în grădinițe a primit aviz negativ și de la Consiliul Economic și Social, și de la Consiliul Legislativ / Filmarea fără consimțământ „încalcă drepturile individuale, dreptul la confidențialitate și demnitate personală”
Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice
Să introduci camere de supraveghere în toate școlile fără consultarea profesorilor, părinților și elevilor „este, pur și simplu, o inepție” – directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, despre schimbările propuse de ministra Ligia Deca
Supravegherea permanentă cu aparatură audio-video, în școli, a elevilor și angajaților este o îngrădire a drepturilor persoanelor vizate cu multiple consecințe de ordin juridic, care poate afecta și psihicul acestora, spune Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor
Supravegherea audio-video în toate școlile – Consiliul Național al Elevilor susține inițiativa Ministerului, dar cere reglementări privind amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării și proceduri de acces
Camere de supraveghere în toate școlile: inițiativa „este bună”, dar fără o procedură unitară „va rămâne doar un articol din lege”, pe care directorii „vor avea temeri să-l implementeze” – Iulian Cristache, președintele Federației părinților / Noi discuții cu ministrul Educației, săptămâna viitoare
Psihologul Ioana Podină, despre introducerea camerelor audio-video în școli: Anxietatea poate crește în rândul elevilor când știu că sunt supravegheați, mai ales în momentele de evaluare. Există și riscul ca unele persoane care vor să fie în centrul atenției să se comporte paradoxal

24 comments
 1. Nu mai fiți posti, inca nu sunt pornite camerele din clase. Voi credeați că va filmează?
  Camerele vor trebui pornite și totul va fi mai ok.
  Sunt pornite doar cele de pe holuri și din exteriorul cladirii.
  Cine se opune pornirii camerelor din clase e idiot sau rău intentionat.
  In clase în timpul orelor sunt cele mai multe probleme dar și în pauze.
  Știți că se fumează in clase și nu pe holuri, tocmai că nu au camere pornite in clase.
  Școala e spatiu public deci trebuie supravegheat.

  Altfel vouă vă plac disputele cu elevii? Vedeți că ei sunt mai mulți și vor avea dreptate tot mereu daca tu nu-i poți contra cu dovezi reale din camere.

  Vă gândiți că dacă nu filma nimeni agresiunile din Prahova asupra profei de engleza sau asupra profei de chimie din Mureș mai recentă nimeni nu recunoștea și elevii aia nu puteau fi sancționați?

 2. Voi sunteti de pe alta planeta. In scoala copiilor mei, sunt camere video IN CLASE si PE HOLURI de ani de zile. Si nu ne-a intrebat nimeni. La Constanța.
  Si ce sa vezi? Ii doare in pix pe nesimțiți. Tot se bat in clase. Profesorii tot freaca menta.
  Frectie la picior de lemn.
  Daca vrei sa soliciți sa vezi ceva, exista birocrație stufoasa, mai ceva ca in justiție.
  Mincinosilor!
  Puneti camere video in toate instituțiile publice, INCLUSIV IN BIROU DIRECTORI SI SECRETARIAT. Sa ii vedeti ca potarnichile cum fac sedinta in toaleta.

 3. Camerele de luat vederi să fie instalate nu doar în școală ci și în toate instituțiile publice, în toate birourile, inclusiv al miniștrilor. Altfel este o discriminare crasă. Și pentru cei care nu pot dormi liniștiți ca nu sunt camere video în clase: dacă nu există masuri concrete de pedepsire pentru faptele comise, nu doar pentru profesori ci mai ales pentru elevi, e apă de ploaie. Nu e decât *mânia proletara* a vremurilor de mult apuse.

 4. PESTE TOT SUNT CAMERE VIDEO, INCEPAND DE LA IESIREA DIN CASA, INTERSECTII, MOLL-URI, MICI MAGAZINE, PANA LA LOCUL DE MUNCA! NU mai exista in ziua de azi spatiu care sa nu fie monitorizat video! PENTRU SIGURANTA PARTICIPANTILOR! In acest caz, de ce in scoli, unde ne trimitem OBLIGATI PRIN LEGE CE AVEM MAI SCUMP PE LUME (ca daca ar fi legalizat homeschoolingul, s-ar injumatatii scolile si deci si numarul cadrelor ar scadea drastic= ca de aceea se si impotrivesc cel mai vehement acestia), DE CE IN SCOLI NU SUNT PERMISE CAMERELE VIDEO SI NIMIC DE INREGISTRAT ? Peste tot suntem filmati FARA ACORDUL NOSTRU! De ce in scoli sa fie altfel, mai ales ca filmatul este strict IN BENEFICIUL COPIILOR ? Pana la urma, ministerul educatiei TREBUIE SA APERE PROFESORII SAU ELEVII? Daca cuiva nu ii convibe sa fie filmat , SA NU MAI LUCREZE NICAIERI, PENTRU CA PESTE TOT, LA ORICE LOC DE MUNCA ESTI FILMAT !

 5. Sindicatele fac ce vor fara sa știe realitatea. Introducerea acestor camere este un lucru foarte bun atât pentru profesori cat și pentru părinți. Profesorul s-ar face treaba in siguranță și părintele ar ști ce îi face copilul in timpul orelor. Cred că unii profesori care nu își fac treaba nu sunt de acord dar, personal îl văd că pe un avantaj pentru ambele părți.

 6. sindicatele… o plagă a învățământului preuniversitar! să intre la clase domnii sindicaliști și să facă domnia lor lecții cu loazele care știu că au doar drepturi… obligații nu există pentru beneficiarii primari ai educației! poate doar pe hârtie! să vă fie rușine domnilor sindicaliști! rețineți: sunteți prima mare plagă a învățământului românesc! drepturile cui le reprezentați, de fapt?!?, că… de drept ne-am convins după ultima grevă generală suspendată la comandă politică? fie-vă bine, dar… vă lipsește mintea grațioasă…. rămâne din d-voastră doar diz…grația!

 7. Mi se pare aberant să cerem atâtea păreri când se vede clar că sunt necesare măsuri drastice pentru a fi rezolvate problemele care nu sunt doar cele privind violenta.Nu ne place să privim adevărul în față? Sindicat in învățământ? Cred că e o glumă.

 8. Profesorii ofera un serviciu public. In mod normal orice om ar trebui sa aiba acces sa vada cum a fost prestat acest serviciu. Consider ca profesorii care se opun filmarilor isi ascund incompetenta.

 9. Având în vedere situația din unitățile de învățământ, camerele audio – video trebuie introduse urgent in sălile de curs, dar și în alte spatii: culoarele, scările, laboratoarele, sălile de sport, atelierele școala și curtea scolii.

 10. Sunt convinsă că profesori nu vor camere de filmat în clase ptr că se va dovedi că nu se mai face predare ,,ca la carte” !!!! Atunci se va descoperit cine predă corect și cine trece prin clasă ,,că gâsca prin apă” ….. comportament de care era acuzat doar copilul , profesorul nu !!!!

 11. daca esti un profesor de bine intentionat si nu faci nimic in neregula camerele sunt de mare ajutor ca sa nu fii acuzat pe nedrept

  1. Sunt un profesor cu gradul I si rezultate foarte bune, precum si o conduita apreciata zeci de ani cu punctaj maxim la evaluarea anuala. Nu sunt insa nici actor, nici om de televiziune, nu mi-a placut aceasta directie, ca atare am evitat domenii in care sa apar in camere, sa ies in evidenta. Invatamantul nu este si nu trebuie sa fie emisiunea Big Brother. De cand sunt profesor sub camere, am o frica imensa sa nu fac o greseala stiintifica(desi e omeneste), ca nu cumva sa se vada sub camere si sa-si puna directorul in loc pila. Nu sunt violenta cu elevii, am mereu un limbaj adecvat. Dar am pe cineva care abia asteapta sa-mi ia postul si stiu sigur ca directorul ma vaneaza si se uita tot timpul pe camere poate-poate o gasi ceva. Si mi se pare dificil de rumegat ca dupa atatia ani de munca as putea fi inlaturata astfel din aceasta scoala. Repet, nu am nimic de ascuns si toate evaluarile de orice fel, de 23 de ani incoace le am luate cu brio.

   1. Directorul vă poate vâna cât dorește, nu vă poate da afară pentru o greșeală științifică întâmplătoare. Nici pentru greșeli repetate nu vă dă afară, nu permite legea, nu el vă evaluează din punctul ăsta de vedere. Nu înțeleg de ce vă e teamă de director. Vă poate doar tracasa, nu și concedia. Și asta o poate face și fără camere.

  2. Scoala este un loc public.Pacat ca nu are un regulament strict pt.profesori si elevi,ca de altfel in toata tara,in care sa fie stipulata clar pedeapsa pt.faptele rele comise.Despre asumarea raspunderii sau recunoasterea lor,vorba unuia”traim in Romania”.

 12. Sindicatele astea intreaba măcar profesorii cum se pot descurca cu elevii periculosi? De ce sa nu fie camere si audio si video? Sa fie din moment ce profesorii sunt calcati in picioare de elevi si nu pot sa ii mai stapaneasca pentru ca parintii nu le mai ofera niciun fel de educație! Sa fie martori aceste camere la abuzurile dintre elevi si dintre elevi si profesori.

  1. Dacă elevii atacă alți elevi sau pe profesori nu pățesc nimic. Sunt mustrați (în particular) și trimiși înapoi în colectiv.

   Dacă un profesor ridică tonul la niște derbedei care deranjează ora, pleacă din sistem, că îi abuzează verbal pe mielușei.

   Martori?! Ca să ce? Care sunt consecințele suportate de elevi pentru încălcarea regulamentelor școlare? Nu există! Camerele, dacă vor fi puse, vor fi instalate ca arme împotriva profesorilor, nu pentru verificări sau sancționarea elevilor care agresează colegi sau personal didactic!

 13. Eu sunt curios cine altcineva decat niste infractori se tem de camere instalate in spatiul public.
  Si care parinti nu vor sa isi stie in siguranta copiii, cu exceptia celor care stiu ca odraslele lor provoaca probleme.
  Eu nu am nimic de ascuns. Nici copilul meu. Acolo se duce sa invete, nu sa practice haiducii.

  1. Victimele nu primesc consiliere, AGRESORII, DA! Iar pedepse propriu-zise nu există. Se duc înapoi, îi mai bat o dată, din nou nu li se întâmplă nimic. Nu le e frică lor de o mustrare scrisă sau de scăderea notei la purtare. De exmatriculat, e aproape imposibil să-i exmatriculezi (trebuie să violeze sau să încerce să omoare pe cineva înainte de a fi luată în discuție).

   Astea-s regulamentele făcute de minister la cererea consiliului elevilor. Drumul spre iad e pavat cu intenții bune.

 14. culmea că li se pare firesc tuturor…înainte săreau și i dădeau cu big Brother …alunecoasa societate:)) acu,ori cu ele ori fara ele prin decizia ME…oricum sunt camere in toate școlile, in majoritatea și in clase….

 15. Unde erau sindicatele si in scoala mea unde nimeni nu a fost consultat? Ne-am trezit cu camere dupa vacanta..Sindicate, cereti la verificat acordul parintilor. Veti vedea ca nu exista. Nici nu stiau ca sunt camere.

 16. La Euronews dnul Nistor declara exact contrariul.

  Uneori așa se întâmplă si in grupul de dialog social când votează contrar a ceea ce declară prin comunicate de presa.

  Sper ca de data asta sa mă înșel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au revenit atacurile cu linkuri ce au mesaje-capcană de tipul „tu ești în video”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Accesarea linkului poate duce la pierderea contului pe Facebook

Au revenit atacurile cu linkuri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele de socializare, a anunțat într-o postare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Este vorba despre mesaje-capcană cu…
Vezi articolul

Medicul român Radu Lupescu, decorat de președintele Franței pentru lupta anti-Covid: În România, e nevoie de formarea de asistenți medicali specializați pe anestezie, care cunosc cum să se ocupe de un pacient intubat

Pregătirea unui număr mai mare de medici anesteziști este una dintre soluțiile pentru combaterea deficitului sistemului sanitar care a fost prins pe nepregătite de pandemia de coronavirus, având prea puțini…
Vezi articolul

BREAKING Raed Arafat a decis ca elevii din localitățile în carantină, care învață la școli din localități care nu sunt în carantină, să poată da simulările pentru Bacalaureat. Reprezintă o excepție de la măsura interzicerii circulației persoanelor

Elevii din localitățile în carantină, care învață la școli din localități care nu sunt în carantină, vor putea da simulările pentru Bacalaureat din săptămâna care urmează, potrivit unei decizii luate…
Vezi articolul

Concurs organizat de Institutul Francez despre biodiversitate, în luna francofoniei. Elevii și studenții pot trimite lucrări, video-uri sau benzi desenate până pe 14 martie

Pentru a conștientiza problematica protejării mediului înconjurător și îngrijirea biodiversității, Institutul Francez din România anunță concursul de creație artistică “Generația biodiversitate” / “Génération biodiversité” care promovează creativitatea în serviciul viziunilor…
Vezi articolul

Profesoară de chimie: Aflu că o să închei o singură medie pe an, dar nu mi se spune dacă s-a făcut vreun studiu, care este impactul scontat / E nevoie de măsuri care să ducă la schimbarea modului de predare

În ultimii ani, cuvântul „schimbare” a ajuns să îi agaseze deopotrivă pe profesori, părinți și elevi. Anunțate cu aplomb și, deseori, cu puțin timp înainte de data implementării, schimbările nu…
Vezi articolul