Sondaj: Ce cred părinții despre recuperarea materiei, redeschiderea școlilor și examenele din iulie

6.697 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cei mai mulți dintre părinții din România, participanți la o cercetare desfășurată în ultimele zile, nu au un moment pe care să-l considere optim pentru redeschiderea școlilor după măsurile restrictive impuse de autorități și spun că cel mai bine ar fi ca acest lucru să se întâmple când recomandă autoritățile. Un sondaj de opinie inițiat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Ȋnvăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) împreună cu Inspectoratul Şcolar Județean Brașov, publicat miercuri. indică un număr foarte mic de părinți care vor înghețarea anului școlar. Cei mai mulți respondenți preferă fie ca mediile să fie încheiate cu notele de până acum, fie să continue cursurile peste vară.
  • Sondajul a urmărit să identifice opiniile părinţilor cu privire la structura anului şcolar ȋn curs, recuperarea materiei, de susţinere a examenelor naţionale şi la măsurile care ar trebui luate la nivelul unităţilor de ȋnvăţământ după epidemia de COVID-19.
  • La acest chestionar au răspuns ȋn perioada 10 – 14 aprilie peste 12000 de părinți din România, preponderent din zona urbană (81,1%), majoritatea cu studii universitare și postuniversitare (55,4%) și cu vârste cuprinse între 35-50 de ani – “un profil al părintelui informat, implicat și preocupat de educația copilului său”, potrivit unui comunicat de presă. Procentul părinților din rural: aproximativ 20% dintre respondenți.

Organizatorii studiului susțin că “răspunsurile primite demonstrează încrederea în măsurile luate de autorități pentru trecerea cu bine peste această perioadă și susținerea în continuare a demersurilor privind continuarea activităților educaționale în regim on-line”.

Ce spune sondajul:

La întrebarea cu privire la perioada optimă pentru redeschiderea unităților de învățământ în condiții de siguranță pentru toți actorii implicați, 7746 dintre respondenți (63,9%) nu oferă o dată concretă pentru deschiderea unităților de învățământ, deși au avut un calendar aproximativ din care să aleagă.

  • Răspunsul majoritar: “când vor recomanda autoritățile, ca urmare a stingerii epidemiei”.

Totuși, arată comunicatul există un procent de 22% dintre părinți care afirmă că școala ar putea începe în condiții de siguranță după data de 15 mai 2020.  “Apreciem că acest lucru poate fi corelat și cu ȋncetarea stării de urgenţă şi, de asemenea, cu ultimele declarații de presă ale doamnei ministru al educației referitor la posibilitatea reluării cursurilor prezentului an şcolar ȋn luna iunie” – Federația părinților.

Sondaj FNAP – redeschiderea scolilor

La întrebarea: “Ce măsuri credeți că ar trebui luate, după această epidemie, la nivelul fiecărei unități de învățământ, astfel încât să simțiți că vă duceți în siguranță copilul la școală?”, peste 87% dintre părinți cred că este necesară dezinfecția periodică a spațiilor din unitățile de învățământ, urmată de:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun după fiecare oră de curs (64,8%)
  • triajul realizat de către asistenta medicală/medic zilnic (49,4%)
  • măsurarea temperaturii elevilor și a personalului la intrarea în unitatea de învățământ (49,7%).
Sondaj FNAP – masuri in unitati de invatamant

Cât privește recuperarea conținuturilor astfel încât la finalul ciclului de învățământ elevul să bifeze competențele generale din programă, părinții apreciează, în proporție de 52,6%, că mediile pot fi încheiate cu notele pe care elevii le au până în acest moment iar conținuturile pot fi recuperate în anul următor școlar.

  • Peste 35% dintre părinți consideră că se pot face cursuri peste vară astfel încât conţinuturile să poată fi recuperate.
  • Foarte puțini părinți doresc îngheţarea anului școlar – 5,6%.
recuperarea materiei
Sondaj FNAP – recuperarea materiei

La întrebarea privind decizia Ministerului Educației, în cazul elevilor din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a, de a susține examenele naționale în luna iulie, din materia predată în semestrul I, ca fiind o decizie corectă, 74.5% dintre respondenți au considerat că această măsură este cea mai bună, dată fiind situația în care ne  aflăm.

  • Doar 4% dintre părinți cred că reluarea anului școlar poate fi o soluție, ceea ce, comentează realizatorii studiului, “arată de fapt și întrebarea cu privire la recuperarea materiei, unde aproximativ același procent de părinți consideră că a îngheţa anul școlar nu este o soluție viabilă.”

Citește și: Publicația “Decât o Revistă” iese din proiectul editorial Școala9, realizat cu BRD

Foto: Pixabay.com


5 comments
  1. Cea mai bună soluție din punctul meu de vedere este ca examenul de bacalaureat și examenele naționale să nu se mai dea .E riscul prea mare ,trebuie sa ne protejăm copii nu sa ii expunem infectari.Admiterea la facultate si licee se poate face si pe baza mediei din ultimi patru ani școlari.Trebuie să primeze sănătatea copiilor,chiar dacă se spune că în iulie ,august sa se susțină examele nu cred ca atunci totul o sa fie bine.Cum sa întâlnești sute de elevi și profesori in iulie,august?!!!!!Examenele sunt importante dar nu se compara cu sănătatea copiilor.

  2. Varianta de raspuns este total ca sa nu spun lipsita de logica “Sa se desfasoare cursuri peste vara, astfel incat la 15 septembrie 2020 sa putem incepe noul an scolar” Prezinta doua actiuni care nu au nici o legatura una cu celalta. Annul scolar 2020-2021 incepe oricum fara a fi influentat de cel anterior, Dece? Pentru ca anul 2019-2020 nu se ingheata. Intrebarea este gresita si provoaca si panica in randul populatiei. Aveti idee ce insemna sa se tina cursuri pe durata verii???

  3. Intreb si eu: sondajul a continut intrebarea: Doriti inghetarea anului scolar? DAca DA, atunci ati indus voit in eroare segmentul martor al chestionarului deoarece MEN a afirmat inca de acum o luna si mai bine ca acest lucru NU se va intampla. Sa ne aduca si argument pentru aceasta afirmatie: părinți care afirmă că școala ar putea începe în condiții de siguranță după data de 15 mai 2020. Stiu ei ceva ce oamenii de stiinta inca nu au descoperit?!? Iata neconcordanta la distanta de doar o fraza: Apreciem că acest lucru poate fi corelat și cu ȋncetarea stării de urgenţă şi, de asemenea, cu ultimele declarații de presă ale doamnei ministru al educației referitor la posibilitatea reluării cursurilor prezentului an şcolar ȋn luna iunie Adica MEN a declarat ca s-ar putea redeschide scolile in IUNIE!!! Parintii zic ca dupa 15 mai……Pentru a doua intrebare, vin si intreb eu direct: SE EFECTUEAZA IN ACEASTA PERIOADA VREO DEZINFECTIE PRIN SCOLI?!?!? Daca aflati, sa ne spuneti si noua! Pesemne ca sondajul asta nu a prevazut clar vreo intrebare referitoare si la posibilitatea incheierii anului scolar pe baza notelor de pana la suspendare, devreme ce: de acord cu sustinerea examenelor nationale in IULIE sunt 74.5% dintre respondenți au considerat că această măsură este cea mai bună, dată fiind situația în care ne aflăm. Doresc sa aflu si MOTIVELE invocate de acesti parinti si promovez ideea ca, inaintea elevilor, sa mearga parintii in scoli in IULIE, sa scrie cate o teza pentru fiecare materie si sa asteptam sa vedem rezultatele educationale si pe cele de sanatate: cati s-au imbolnavit dupa si ce note au luat!

    1. Este o aberatie sa se faca cursuri peste vara. La fel si cu datul examenelor in luna iulie….Cum ar putea sa faca scoala 35 de copii inghesuiti intr-o clasa? Ar fi bataie de joc sa se reia scoala in vara , cu ce augresit acesti copii sa ii priveze de la vacanta de vara?! De ce nu se poate incheia anul scolar pe baza notelor de pana acum.?! Si examene in iulie?? Cum? Sa ne batem joc de copii, si asa sunt sacrificati…Sa ii sacrificam pana la capat, nu!? Sa plateasca ei cu scoala peste vara si examene in iulie, august!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrieri în programul gratuit CODE Kids pentru copiii între 10-14 ani. Cursuri de programare care se adresează elevilor cu note medii sau chiar sub medie / Directorul programului: Sunt județe în care părinții spun că nu își lasă copiii pentru că aceștia oricum ar sta prea mult să se joace la calculator și că ar avea foarte multe teme

Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani se pot înscrie până pe 31 martie la cursuri gratuite de programare în cadrul proiectului CODE Kids, care se desfășoară în…
Vezi articolul