Sorin Cîmpeanu îl felicită pe Patriarhul Daniel pentru implicarea în educație și societate. Tot azi, Sfântul Sinod prezidat de patriarh a criticat planurile privind educația sexuală în școli, promovate de ministru

601 de vizualizări
Foto: patriarhia.ro
Ministrul Sorin Cîmpeanu îl felicită, joi, pe Patriarhul Daniel, de ziua acestuia, pentru “activitatea susținută în spațiul educațional și social (…) contribuind la promovarea valorilor creștine în societatea românească”. Mesajul de felicitare a fost publicat pe Facebook în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe care Patriarhul îl prezidează, a transmis un comunicat ce critică “încercările de implementare a ‘educației sexuale’”, acțiuni în care este implicat activ ministrul Sorin Cîmpeanu.

În mesajul transmis Patriarhului Daniel și publicat pe Facebook, ministrul Cîmpeanu scrie, între altele:

  • “(…) Implicarea Preafericirii Voastre în proiectele educaționale și sociale pe care Biserica Ortodoxă Română le-a derulat de-a lungul timpului în țară și în comunitățile românești de pretutindeni constituie un exemplu și reper de perseverență pentru activitățile educaționale în sprijinul copiilor și tinerilor. 
  • La acest moment aniversar, vă felicităm pentru activitatea susținută în spațiul educațional și social în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe, contribuind la promovarea valorilor creștine în societatea românească! (…)”

Mesajul, integral:

Patriarhul Daniel este cel care conduce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, organism care, într-un comunicat de presă al Patriarhiei, a arătat tot joi:

  • „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a ‘educației sexuale’, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum şi de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor (Raportul Matić). Patriarhia Română își reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează ‘educaţia pentru viaţă’ și avertizează asupra riscurilor unei ‘educaţii sexuale’ cu un conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor”.

Predarea educației sexuale ca parte a unei materii obligatorii a fost apărată de ministrul Sorin Cîmpeanu în ultima perioadă, el arătând, în luna iunie, că aceasta trebuie cuprinsă, alături de educația sanitară, educaţia pentru alimentaţie sănătoasă, într-un sistem „modular” numit „Educaţie pentru viaţă”, materie care să fie predată o dată pe săptămână, în conformitate cu vârsta elevilor pe parcursul gimnaziului și liceului. El arăta că ministerul va promova disciplina obligatorie numită Educație pentru viață, în care vor fi mai multe module, printre care și cel de Educație sexuală, obligatorie pentru elevii claselor V-XII.

  • El spunea atunci: “Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care optează expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la “Educație pentru viața”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module”.”

Foto: patriarhia.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel comun al organizațiilor studențești, ale elevilor și de tineret, în timpul epidemiei COVID-19: Tinerii să rămână la domiciliu și în contact cu reprezentanții instituțiilor de învățământ

Apel comun al Consiliului Național al Elevilor, Alianței Organizațiilor Studențești și Consiliului Tineretului, către tineri, pentru a trata “cu responsabilitate problema epidemiei de SARS-CoV-2 (coronavirus)”. “Îi sfătuim pe tineri să…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

DOCUMENT Elevii vor putea fi mustrați de profesori în fața clasei, ca sancțiune, deși acum este interzis acest lucru. Modificările scrise de Ministerul Educației, pentru sancționarea elevilor, în proiectul de modificare a Statutului acestora

Elevii vor putea fi mustrați în fața clasei de cadrele didactice, potrivit ordinului ce modifică Statutul elevului, document obținut pe surse de Edupedu.ro. Statutul actual prevede că mustrarea elevilor în…
Vezi articolul